Hirdetés

MUTATTAK

Mutassatok egy hőst!
2015. szept. 1.
Kompromisszum- és pátoszmentes minisorozat az HBO-tól, melyben egy politikus jót tesz, s ebből hosszú távon sokaknak jó származik – neki viszont minden távon csak a rossz. Oscar Isaac kiváló, Bruce Springteen sokat zenél. Az élet pedig megy tovább. KOVÁCS GELLÉRT ÍRÁSA.
Hogy mennyire nagy dolgok történhetnek a tévében, az nem is akkor derül ki igazán, amikor az olyan sorozatokért őrülnek meg a nézők, mint a Trónok harca vagy a True Detective (hogy csak a nevezett csatornánál maradjunk), hanem akkor, amikor adásba kerülhet egy ilyen széria, mint a Mutassatok egy hőst! 
Oscar Isaac
Oscar Isaac
Mondjuk, David Simon, aki képernyőre vitte e történelmi és társadalmi jelentőségű lakásépítési projekt sztoriját, mindig is híres volt arról, hogy amihez hozzányúl, abból érték lesz – amivel nem mindig (most például nagyon nem) jár együtt a nézettség. A Mutassatok egy hőst az a minisorozat, aminek hiába az íróként és producerként is Oscar-díjas Paul Haggis rendezte meg az összes epizódját, mégse ő jut róla az eszünkbe, hanem Simon, akinél okosabb, érzékenyebb, racionálisabb, empatikusabb, bölcsebb filmese nem nagyon van a kortárs televíziózásnak. (És nem, egyáltalán nem sok ennyi jelző.) Szakmai – ami a látottak alapján tán emberi minőségről is árulkodhat – nagyságát bizonyította anno a Dróttal, a Tremével, s ezt teszi most is. 
Persze, mint mindahányszor, úgy most is ott volt neki a valóság, meg ez esetben ott volt Lisa Belkin újságíró abból írt regénye – na de ahhoz tényleg Simon zsenije kellett, hogy Nick Wasicsko polgármester sztorija érdekes lehessen hat órán keresztül. Aki eddig nem járt utána, pontosan mi is kezdődött el a nyolcvanas években, a New York állambeli Yonkersben, s mi lett Wasicskóval, annak azt javaslom, most már ne is tegye: nézze végig a sorozatot. 

Simon ugyanis vállalja, hogy a történet egyik fele hangos közgyűléseken, füstös pubokban és magára hagyott pillanatokban, szinte észrevétlenül teljesedik ki – a másik pedig azokból a sorspillanatokból tevődik össze, melyekre hatást gyakorolnak a nagyok döntései. A Mutassatok egy hőst attól rettenetesen izgalmas, ahogy megrendítően árnyalt karaktereit megmutatja, pontosabban megismerteti velünk, s ahogy ők sodródnak előre, úgy lesz számunkra egyre fontosabb ez a közeg, s ahogy fontosabb lesz, úgy távolodik el Amerikától, vagyis úgy lesz általánosan megrendítő és érvényes.
“Mutassatok nekem egy hőst, és írok nektek egy tragédiát.” – Természetesen a cím az ismert Fitzgerald-idézetre utal (egy fájóan szellemes jelenetben még az is kiderül, mennyire értelmezhetetlen ez a politikai térben), ám Simon értelmezésében és Isaac játékában is megfordul a dolog, sőt úgy működik igazán: az élet írt egy tragédiát, ahol megtalálhatjuk a hőst. S nem is kell olyan nagyon figyelnünk: bár Wacsisko csakis politikai értelemben látja meg magában a hőst, sorsában pedig a tragédiát, mi már a kezdetektől láthatjuk, amire ő nem képes: hogy a hétköznapok szintjén mit is jelent majd a szociális lakópark építése. Hogy kik találhatnak egymásra, hogy mennyit fejlődhet tőle a város. 
Simon nem csak főszereplőjének, hanem az egész gárdának ad remek lehetőséget: Carla Quevedo, Alfred Molina, Winona Ryder és a szinte felismerhetetlenségig öregített, csodálatos Catherine Keener erős és kivételes alakítást nyújt, de valóban idemásolhatnám szinte az összes színész nevét – aki benne van ebben a sorozatban, képtelen gyenge lenni. Tényleg nem hiszem, hogy túlzásba esek, ha azt írom most ide: az egész emberiség érdeke, hogy David Simon továbbra is sorozatokat gyártson az HBO-nak. Miniket, nagyokat. Akármekkorákat.
 
 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek