Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

SAIGONI ROBOGÓK ŰRBÉLI KERINGŐJE

Miguel Gomes: Grand Tour / 77. Cannes-i Filmfesztivál
2024. máj. 25.
miguel gomes grand tour cannes revizoronline
Egy nagy ázsiai körutazásról szól a versenyprogram első remekműve, egy olyan komplexitású narratív és audiovizuális varázslat, ami egyszerre bódítja el nézőinek érzéseit, gondolatait és érzékeit. Nincs idén olyan film, ahol jobb helyen lenne az Arany Pálma. GYENGE ZSOLT KRITIKÁJA.

Hányan tették már meg és hányan tervezik a nagy ázsiai körutazást, amivel be lehet járni Ázsia távol-keleti felének egzotikus, de a gyarmatosítás vagy a globalizáció által éppen a fogyasztói turizmus határáig szelídített helyszíneit? Megtapasztalni ezen távoli vidékek idegen klímáját, a különös hangzású nyelveken beszélő emberek szokatlan szokásait egy olyan keretben, amelyhez nyugati típusú szolgáltatások és a méretes jövedelmi különbségek biztosítják a hátteret. Miguel Gomes portugál rendező lenyűgöző új filmjében lényegében ezt mutatja meg, csak egy elképesztő csavarral: milyen lenne napjaink Dél-Kelet-Ázsiáját száz évvel ezelőtti szemmel látni?

A Grand Tour (A nagy körutazásnak fordítanám) lényegében egy mai dokumentumfilmbe oltott kosztümös fikció, vagy fordítva: 1918-ban járunk a gyarmatbirodalmak utolsó évtizedeiben, amikor a burmai brit diplomata Edward utolsó pillanatban egy szingapúri hajóra száll, hogy elkerülje éppen akkor Londonból érkező jegyesét, Mollyt, aki hét év távollét után érkezik a házasság beteljesítésének céljából. 

A két nagyjából egyenlő részre oszló film első felében a férfit látjuk, amint sarkában járó menyasszonya táviratainak hatására folyamatosan útra kel, és miközben Bangkoktól Oszakán keresztül Sanghajig és a hatalmas Jangce folyóig menekül, kései és céltalan Phileas Foggként vonatbalesetbe keveredik, Japánból kitoloncolják, megbetegszik, szerzetesek közé keveredik. A film második felében pedig az asszonyt látjuk, amint ugyanazon az útvonalon haladva rendre épp csak kisiklik kezei közül a férfi, és bár a célt nem téveszti szem elől, a maga teljességében és egy otthonról hozott súlyosnak tűnő betegség árnyékában éli meg a „veszélyes” Ázsia által kínált találkozásokat és kalandokat.

Ez a történet két okból különleges. Egyrészt azért, mert a megidézett korhoz és szituációhoz képest idegenül ironikus, a gyakori humoros gesztusok révén a két főhős portréja ebben hajszában enyhén parodisztikussá válik, mind a táviratoktól állandóan megrémülő férfi, mind az idétlenül nevető nő esetében. Másrészt pedig azért, mert a narratív szerkezet dramaturgiai formába ülteti át a filmkép egyik legalapvetőbb komponálási elemét, a képen belüli és a képen kívüli elemek feszültségét azáltal, hogy mindkét esetben a látható történetszállal (a férfi menekülése vagy a nő üldözése) egyenértékű jelentőségű az éppen folyamatosan kimaradó másik.

miguel gomes grand tour cannes revizoronline

A képek forrása: Cannes-i Filmfesztivál

A film alapvetően egy hatalmas tabló a kortárs Ázsiáról száz évvel ezelőtti későkolonialista szemszögből, amikor a gyarmati birodalmak képviselői szinte zavartalan luxusban, fura, egyszerre külső és belső szerepből tudtak elmerülni a Távol-Kelet oly ellentmondásos gazdagságában, hiszen úgy voltak a nagyon messzi idegenben, hogy közben adminisztratív (és hatalmi) értelemben teljesen otthon voltak. Miguel Gomesnek, a nálunk viszonylag kevéssé ismert rendezőnek (itthon csak a Tabut forgalmazták 2012-ben) az a zseniális trükkje ebben a filmben, hogy a térbeli perspektívát a narratív szerkezet révén időben tolja el, ezáltal a szereplők mintha száz év távlatából látnának rá a mi időnk tereire. Vagy mintha napjaink helyszínei adnának otthont a száz évvel ezelőtti belle époque utolsó pillanatainak, az akkori hatalmi viszonyoknak és érzelmi gesztusoknak.

Miguel Gomes esetében azonban legalább ennyire fontos a megjelenés módja, az az elképesztő audiovizuális látvány, amelyet a filmvásznon megteremt, és amely ábrázolás elválaszthatatlanul fonódik össze az ábrázolt történettel és szituációval. A nagy körutazást alapvetően határozza meg a fekete-fehér filmre forgott fotográfia, amitől egyedül a színesben felvett álmok és képzelődések térnek el – bár az egész idei fesztivál legfeledhetetlenebb filmes pillanatai közé tartoznak azok, mikor az álmok színes neonfényei halványan ráúsznak a fekete-fehér városképekre. 

A szerelmi fikció momentumai általában szűk plánokban felvett, kevés szereplős, kis léptékű jelenetek, amely fikciónak történelmi hűséget tűnik adni a húszas évek esztétikáját idéző fekete-fehér fotografálás. Ugyanez az eljárás viszont éppen történelmietlen hatást vált ki a mai városképeknél, mikor bizonyos idő elteltével az eszközökből, járművekből és épületekből rájövünk, hogy a külső környezet egyáltalán nem az elmesélt „belső” történethez tartozik. Mintha a koloniális történet megfertőzné a mai képeket is, hiszen miközben a szereplők sorsának és érzelmi állapotának alakulását ismertető narrációt hallgatjuk, állandóan figyelmeztetnünk kell magunkat, hogy nem az ő környezetüket látjuk, bármennyire csalóka a fekete-fehér színvilág és a ritmus.

A nagy körutazás azonban ennél is radikálisabb, és néhány alkalommal teljesen megállítja a narratívát annak érdekében, hogy olyan lenyűgöző audiovizuális etűdöket fessen a vászonra, amelyeket tátott szájjal, szinte lélegzetvétel nélkül bámultunk hosszú perceken keresztül. Ezek közül számomra a legemlékezetesebb annak a saigoni (ma persze Ho Si Minh-város) körforgalomnak a hosszan kitartott, lassított montázsszekvenciája, amely során a Kék Duna keringő 2001: Űrodüsszeiára emlékeztető taktusai alatt megidéződik a Playtime kultikus körforgalom szekvenciája. Nem is tudom leírni ennek a talán tíz percig is tartó etűdnek a hihetetlen gazdagságát, a képek és a hangok hol összecsengő, hol egymás ellenében ható ritmusát, az egymás után vágott, majd egy idő után egymásra úsztatott képek rétegzettségének szemkápráztató és időtlen szépségét, azt a hihetetlenül kinematografikus atmoszférát, amibe nézőit ez a film burkolja.

Miguel Gomes évtizedekig filmkritikusként dolgozott, mielőtt a vászon és a kamera túloldalára lépve filmeket kezdett készíteni, és a múlt és képzettség a rendezői gyakorlatában is tetten érhető. Az előbb említett Kubrick és Tati formai idézeteken túl a narratívába is képes beleszőni a filmtörténeti utalásokat, mint abban a különleges humorú jelenetben, ahol egyik hősünk egy szamáron baktató falusi plébánossal találkozik, aki ahogyan hazafele tart a naplójához, egyszerre két Bresson-filmet is megidéz.

De mit is jelenthet a két világ, a százéves gyarmatbirodalmi romantika és a kortárs megfigyelő dokumentarizmus eme különlegesen kifinomult találkozása a filmvásznon? Mit tanulhatunk a világok e váratlan ütközéséből? Számomra mindez a perceptuális tapasztalat feledhetetlen élményén túl leginkább arról beszél, hogy milyen az, mikor a fikció hordozza a történelmet, és a dokumentarizmus válik fiktívvé a hozzá illesztett keretnek köszönhetően; hogy az individuumok romantikus sémákban elmesélt története általánosabb társadalmi igazságokat hordoz, mint a pillanatnyiságukban beszédes megfigyelő felvételek. Mindeközben pedig két olyan szerelmes küzd egymással, akik annak ellenére akarnak együtt lenni egyik részről, és külön a másikról, hogy igazából nem is ismerik egymást. Ez pedig valamilyen megindítóan költői módon a gyarmati viszonyok áttételes, nehezen felfejthető parabolája is egyben.

A film adatlapja a fesztivál honlapján itt található.

(A film elnyerte a legjobb rendezés díját – a szerk. megj.)

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek