Hirdetés

EL A KEZEKKEL JANE AUSTENTŐL!

Meggyőző érvek / Netflix
2022. júl. 16.
A 2020-as Emma. után megérkezett az újabb Jane Austen-adaptáció. A Netflix gondozásában és modernizálásával ezúttal az írónő utolsó befejezett regényét, a Meggyőző érveket láthatjuk viszont a televízió képernyőjén. KISS DALMA KRITIKÁJA.

Az angol írónő szerény méretű, de annál izgalmasabb életműve a mai napig megihleti a filmkészítőket. Regényei időtállóságát bizonyítják a különböző televíziós (főleg BBC) és mozis adaptációk, melyek közül szabadon válogathatnak az Austen-rajongók és a kosztümös filmek (period drama) kedvelői. Az írónő a 19. század elején, a romantika korában alkotott, és a számára jól ismert közeget választotta történeteinek helyszínéül: az angol vidék és a hétköznapi élet áll a középpontban. Mindössze hat publikált könyvével a kritikai realizmust képviselte, ezzel pedig átlépte és megkérdőjelezte a romantikus eszményeket; az emberi kapcsolatok leírásával az általa valódinak tartott erkölcsöket kívánta bemutatni, karakterrajzaiban szívesen alkalmazta a gúnyt és a szatírát.

meggyozo1
Jelenetek a filmből

A Meggyőző érvek (másik címén Tartózkodó érzelem) az irodalmárok és az elkötelezett hívek szerint is Jane Austen legérettebb műve. Főhősnője, Anne Elliot 27 évesen vénlánynak számít, aki fiatalon hagyta magát befolyásolni, és lemondott a szerelem lehetőségéről — családja és barátai rosszallása miatt felbontotta jegyességét a bizonytalan jövőjű, ám tehetséges tengerésztiszttel, a jóképű Frederick Wentworth-szel.

Anne apja birtokán szerényen él, mindig mások igényeit helyezi előbbre, nem foglalkozik saját vágyaival. Az Austen-hősnők között Anne szürke kisegérnek tűnhet, sosem ő a társasági események fénypontja, és nem próbálja lenyűgözni a környezetét kifinomult beszédével vagy tánc- és énektudásával. Ő a jótét lélek tökéletes definíciója, miközben intelligens, rendelkezik azon tulajdonságokkal, amelyeket a György-korabeli nemesség elvárt a fiatal hajadonoktól (olvas, zongorázik, segít a háztartásvezetésben).

A Jane Austen-kánonban a Meggyőző érvek mozgóképes feldolgozásával csak elvétve találkozunk — úgy tűnik, hogy a stílusában és a témájában is visszafogott mű kevésbé mozgatja meg a filmkészítők fantáziáját. A két legismertebb darab az 1995-ös tévéfilm Amanda Root és Ciarán Hinds főszereplésével (ezt később Amerikában bemutatták a mozik is), illetve egy másik tévéfilm 2007-ből, melyben Anne és Wentworth kapitány szerepében Sally Hawkins és Rupert Penry-Jones látható. Mindkét változatról elmondható, hogy hűen viszonyultak a szöveghez, a karakterek jelleméhez és a régens-kor ábrázolásához.

meggyozo2
A képek forrása: MAFAB

Irodalmi darab megfilmesítésénél figyelembe kell vennünk, hogy a forgatókönyvíró és a rendező mennyire tartja fontosnak a regény szerzőjének eredeti koncepcióját. A kreatív szabadság természetesen lehetővé teszi, hogy az alkotók kedvük szerint formálják az írott szöveget, csavarjanak rajta, helyezzék más kontextusba (ahogy azt tette például Greta Gerwig a Kisasszonyokban, vagy Amy Heckerling a Spinédzserek modernkori Emma-parafrázisában), de van egy határ, melyet nem tanácsos átlépni. Ilyen a regény leegyszerűsítése, a beszéd mai nyelvhasználathoz való idomulása (pl. szleng), a karakterek egydimenzióssá alakítása, de a főhőst meghatározó személyi jegyek teljes figyelmen kívül hagyása is ellenszenvessé tehet egy feldolgozást.   

Az új, netflixes Meggyőző érvek esetében is ez történt. Az elsőfilmes Carrie Cracknell, illetve a forgatókönyvírók, Ronald Bass és Alice Victoria Winslow mindössze a regény szerkezetét és cselekményét hagyták meg. A képi megjelenítés (gyönyörű angol vidék a káprázatos naplementéivel és zöld mezőivel), valamint a zenei világ nélkülöz minden eredetiséget, és több ponton mintha a 2020-as Emmára. szeretne hasonlítani (színpaletta, komikus jelenetek). Ami azonban remekül működött Autumn de Wilde víziójában, az kevésbé működik Carrie Cracknell-nél. 

A legfőbb probléma a figurák bugyuta modernizálásában érhető tetten. Elsősorban főhősnőnk, Anne Elliot személyét ruházták fel elidegenítő jegyekkel: a visszahúzódó és szerény lányból egy cserfes és szofisztikált szinglit kreáltak, aki olykor borba fojtja bánatát és a „mi lett volna, ha?” kérdésen mereng. Az Anne-t alakító Dakota Johnson a negyedik falat áttörve beszél a nézőhöz, kikacsint, narrátorként kommentálja az eseményeket, és állandóan a tudomásunkra hozza, hogy éppen mit érez vagy gondol. Nyoma sincs annak az Anne Elliotnak, akit a könyvben megismertünk, inkább a régens-korabeli Fleabag szerepében próbál lenyűgözni bennünket, több-kevesebb sikerrel. 

A modorosság és a közhelyes párbeszédek („Rosszabbak vagyunk, mint idegenek, exek vagyunk.”) miatt alig jelenik meg az a mindent felemésztő vágy az elmulasztott szerelem iránt, melyet Anne és Wentworth kapitány érez, holott a Meggyőző érvek ereje a két szerelmes újbóli találkozását követő apró pillanatokban, az elkapott tekintetekben, a halkan és félve kimondott szavakban rejlik. Bizonytalanságban és kételyek között sodródnak, mivel nem tudják, hogy a másik miként érez. Van-e esély arra, hogy az egykori láng nem aludt ki? A férfi vajon valaha  megbocsátja-e Anne múltbéli gyengeségét? Az elszalasztott boldogság és az egyedül eltöltött évek mindkét felet óvatosságra intik.

Dakota Johnson és a kapitányt alakító Cosmo Jarvis játékára nem lehet panasz, ők azt hozzák, amit tőlük megkívánt a rendező. Johnson Anne-je akkor tud igazán hiteles lenni, amikor nem kell túljátszania a szerepét, és ilyenkor felsejlik a hősnő valódi énje. A további szerepekben többek közt feltűnik Henry Golding, mint a lány gazdag rokona, aki potenciális férjjelölt lehetne, illetve Anne apját Richard E. Grant formálja meg, aki a film komikus vonalát képviseli, csak sajnos kevés játékidő jut neki. A színészgárda a manapság elterjedt és A Bridgerton családban csúcsára járatott blind casting alapján, vagyis bőrszíntől és rassztól függetlenül áll össze.

A Meggyőző érvek 2022-es Netflix-adaptációja ügyetlenül keveri a romantikus komédia jegyeit a klasszikus Jane Austen-formulával. Modernizálja és megcsonkítja az írónő közvetlen és megnyerő stílusát, a választékos szavakba öntött bírálatát a nőkkel szemben támasztott társadalmi elvárások kapcsán, valamint érzékenységét és együttérzését hősei (nők és férfiak egyaránt) iránt. Az újszerűségre való törekvéssel megfosztja Jane Austent attól, amiért máig milliók olvassák és szeretik a könyveit, illetve választják az azokat feldolgozó filmeket. Carrie Cracknell rendezésében Dakota Johnson Anne Elliotja csupán a harmadik helyezést éri el Sally Hawkins és Amanda Root után, miközben bevonul a kevésbé jól sikerült Jane Austen-adaptációk csarnokába. 

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek