Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

KI NEVET A VÉGÉN?

Maguk akarták! – Nem kívánságműsor / Mikroszkóp Színpad
2012. márc. 6.
Az életünk egy vegyesbolt – szól a dal a Mikroszkóp vadonatúj produkciójában, s a hasonlat talál: nemcsak az életre, de éppenséggel a kabaréra is. Sok mindent kínál a régi-új gárda: lehet is, kell is válogatni belőle. LÁSZLÓ FERENC ÍRÁSA.
Varga Ferenc és Aradi Tibor
Varga Ferenc József és Aradi Tibor

Korai öröm – ezzel a videóról bejátszott számmal kezdődik a Mikroszkóp Színpad új érája, némiképp elkedvetlenítő és remélhetőleg félrevezető módon. Mert amiként már Sas József, Marton Frigyes vagy akár Komlós János idejében is rendesen a kabaréműsorok gyenge pontjának bizonyult az egykor nyilván roppant korszerűnek tűnő megoldás, úgy ezúttal is többszörösen meggyőződhettünk a bejátszósdi lejárt szavatosságáról, intellektuális lustaságra kapató metódusáról. Ha a reggeli műsorok stábja álmos, hát még mennyire álmos és kedvetlen lehet egy hajnali adás műsorvezetője, vendége, satöbbi – ez a szinte restellni valóan földszintes ötlet terjeszkedik most hosszú percekre, s utóbb hasonlóan fásító hatást vált ki a Nádas György által rendezett kabaré reality show jelenetkéje is a képernyőn. Az öröm aztán még tovább késik, hiszen a függöny elé lépő ismert dumaszínházas, a „konferanszié” Kovács András Péter, hiába bírja egyébiránt a rokonszenvünket, az este során leginkább csak elsőosztályú öltönyével kelt érdemi feltűnést. S nem hoz változást az első élő jelenet sem, amely egy fodrászat belvilágának bemutatásával kíván szórakoztatni: a nagy hagyományú és előszeretettel kultivált prosztótematika, valamint női parókás (sőt:  „szőkenői” parókás) kabarészínészek felvonultatásával.     

Az este látványos feljavulása nagyjából a bevásárló szatyrokkal színpadra vonuló Vida Péter fentebb emlegetett, egyszerre komikus és lírai dalától válik egyértelművé. Vida amúgy is a műsor erőssége: gumiarcával, poentírozó tudományával, meglepően életképes énekhangjával és a fizikai humor terén felmutatott erős készségével egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. Az előadás meglepetésemberének mindazonáltal mégsem őt, hanem a Sas-kabarékban rendszerint mattnak és megbízhatóan ellenszenvesnek ható Aradi Tibort kell tekintenünk, aki Pandacsöki Boborján-lenyomatként nem csupán mulatságos, de egyúttal megindító is. S aki ráadásul mint Gyurcsány-imitátor egészen frenetikus telitalálatot léptet elénk, nemcsak az alak obligát túlmozgását és verbális nekilódulásait, de jócskán körülsatírozott töprenkedő államférfiúi modorát is sikerrel reprodukálva.

Vida Péter és Janklovics Péter (A képek forrása: thalia.hu)
Vida Péter és Janklovics Péter (A képek forrása: thalia.hu)

Merthogy az „emberek” első részét követően, a szünet után a „politikusok” is megkapják a magukét, s e második rész nagyjából végig kedvvel fogyasztható humort kínál. Ha a kabaré bátorságát nyilvánvalóan furcsa lenne is megdicsérni egy parlamentáris demokráciában, azért a közelítések frissességét okkal méltathatjuk: az óvodások közé látogató alkotmánybírón kezdve, a súgójától el-elszakadó csúcspolitikuson át („szakdolgozatomat az első betűtől az utolsóig én írtam” – „szakdolgozatom első és utolsó betűjét én írtam”), egészen a szónok mögött álló második vonal háttérfecsegésének gunyoráig. Ezúttal még a videós bejátszás is kínál néhány poént, a politikusok javáért tüntető mozgalmárokkal, a Lehet Másé a Nyugdíjam aktivistájával, s még folytathatnánk.

A felvételen azonban sajna valóban folytatják is, s ez a tény már át is vezethet a produkció egészének visszatérő problémáihoz: a mégoly eredeti, ámde jórészt mindössze egylélegzetnyi ötletek jelenetekké hízlalásán, illetve a lezárások akut megoldatlanságán. A stand-up comedy viccre kihegyezett, a poénok között csirizelt-hevenyészett mondatokkal operáló gyakorlata látszik visszaütni e sérülékenynek tetsző pontokon, jóllehet a falrengető és/vagy felszabadító slusszpoénok hiánya akár egyfajta magyar kabarétörténeti hagyománynak is tekinthető (lásd ehhez példának okáért a Hacsek és Sajó-zsáner bevett zárószekvenciáját!).

A Mikroszkóp Színpad most mindenesetre fejlődőképesnek mutatkozik, s az új szakasz első bemutatója némi jóindulatú bizakodásra késztet. Alig pár nap múlva pedig már az ugyancsak a stand-up felől érkező Bálint Ferenc – Tóth Szabolcs páros új produkciója („A szomszédnéni odaát van”) ígérkezik, hogy formálódó tendenciának, vagy ellenkezőleg esetlegességnek sejtesse a Maguk akarták! friss vonulatát. Na, azt még megvárom!

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek