Hirdetés

TÁNCOLÓ BETŰTÉSZTÁK

Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával / Vaskakas Bábszínház
2020. máj. 24.
Egy kisgyerekeknek szóló revü sok mindenre lehet jó: például felnőtt nézőjét rádöbbentheti arra, hogy milyen egyoldalú a színházról alkotott képe. FRITZ GERGŐ KRITIKÁJA.
Rab Viki
Rab Viki
Könnyed revü a győri Vaskakas Bábszínház Paradicsomleves betűtésztával című előadása, amelynek szövegét Lackfi János jegyzi, a rendezés pedig Fejes Kitty munkáját dicséri. Röviden összefoglalva: az előadás a kajálásról szól, illetve gyerekszemmel nézve arról, hogy milyen jó finom ételeket enni. Bár az előadás online változata a karantén idején került fel a hálóra, most volt alkalmam megnézni, a posztkarantén állapotában, ráadásul úgy, hogy a fizikai jelenlétre épülő színház hónapok óta nem létezik.
 
Ebből a nézőpontból fokozottan ellentmondásos végigkísérni egy ilyen előadást. Bár a színházban mindig az foglalkoztat, hogy egy előadás mennyiben tud politikus lenni, ahogy a felnőtt-, úgy a gyerekszínházban is jelen van a célzott szórakoztatás. Egy olyan előadás, amelynek ideális nézője a kisiskolás korosztály, bizonytalanná teszi azokat a kérdéseket, amelyek a színház színházszerűségének megmutatására irányulnak. Itt a forma inkább elrejtőzik és az illuzórikus mesevilág megteremtése kerül előtérbe, amit a fülbemászó zenék és a koreográfia biztosít. 
Markó-Valentyik Anna, Horváth Márk
Markó-Valentyik Anna, Horváth Márk
A Paradicsomleves betűtésztával könnyed, játékos előadás – és épp a játékossága az, ami reflektáltat arra, hogy a műélvezet iránti közönségigény (kereslet) mennyire kivívja magának a saját autonómiáját. Ami a politikus művészet felől mindig gyanúsan öncélú és veszélyesen közel áll a biztonság illúziójával házaló előadástípusokhoz. Több, gyerekeknek szóló (báb)előadást könnyen le lehetne söpörni az asztalról ezzel a logikával, hiszen a győri előadásban sem a célelvű történet vagy a szereplők közti viszony, hanem a színház apparátusához tartozó elemek válnak névértéken a műélvezet, a színház örömelvű befogadásának kulcsává. A felvételen keresztül is érezhető, hogy a zene, a tánc és a szöveg hármasa csodálat tárgyát jelenti a gyerekközönség számára, ahogy a revü műfajából adódóan a látvány és a technikai kivitelezés a leghangsúlyosabb – szintén a gyerekközönséghez kalibrálva. A zenés-táncos részeket összekötő jelenetek rövid párbeszédes formája készíti elő a játszóház-díszletben (díszlettervező: Mihac Gábor) zajló zenés blokkokat, amelyek az ötvenperces előadás velejét adják: hétköznapi helyzetek és iskolai szituációk mentén jönnek elő a különböző fogásokról szóló számok. Emellett az apró kikacsintások, az érzelmeket kifejező eltúlzott arcjáték humorforrásként kódolódik a közönség számára. A színes jelmezek, a pergő koreográfia és a színészek dinamikus összjátéka konstans hőfokot biztosít az előadásnak. A színészek közül kiemelődik Rab Viki és Szúkenyik Tamás, de valójában ez csapatjáték, amiben minden szereplő, Horváth Márktól Gergely Rozáliáig és Markó-Valentyik Annától Nagy Petráig beleteszi a maga jelenlétét. Dramaturgiailag ennek az előadásnak nincs íve, de úgy érzem, nem is ez volt az alkotók célja. A mókázás, a kedélyes szórakoztatás és az éneklés sokkal fontosabb a produkcióban. Lackfi János szövege játékos és kreatív, fülbemászó zeneszámokkal tűzdelt munka. Könnyen fogyaszthatósága mellett van benne spiritusz. 
Fotók: Vaskakas Bábszínház
Fotók: Vaskakas Bábszínház
Az utóbbi hónapokban az online térbe betört előadásözön után üdítő rácsodálkozni erre az egyszerűségre (nevezzük így), amelynek keretében a nézői azonosulás nemhogy érték, hanem feltétel annak érdekében, hogy a gyereknézőt meg lehessen nyerni a színház számára. A felvételen az előadás mellett az ifjú közönség rezdüléseiből is feltárul valami: számukra a színpadon látottakkal a saját színháznézési gyakorlatukat alapozzák meg, és ez akkor is így van, ha ez az előadás nem szól az ő nyelvükön a körülöttünk lévő világról. Persze fontos aláhúzni, hogy a gyerekeknek szóló színház korántsem csupán ilyen lehet, ám téves lenne azt állítani, hogy a Paradicsomleves betűtésztával a könnyedebb műfajok ideális nézőjét nevelné ki. Ám valamit biztosan tesz annak érdekében, hogy a fiatal generáció később – ha tud – ne kerülje el ezt az archaikus intézményt, amit színháznak neveznek. 
 
Az előadás adatlapja a port.hu oldalon itt található. 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek