Hirdetés

NEM CSAK INDY ÖREGEDETT

Indiana Jones és a sors tárcsája
2023. júl. 2.
Az ötödik Indiana Jones-mozi, az Indiana Jones és a sors tárcsája hozza az összes kötelező elemet, amelyeket az előző részek alapján elvárhatunk, de igazán csak akkor működik, amikor szembenéz azzal, hogy valójában eljárt felette az idő. HUNGLER TÍMEA KRITIKÁJA.

Amikor az Empire filmes magazin 2020-ban az olvasók szavazatai alapján elkészítette minden idők legjobb filmes karaktereinek százas listáját, az első háromban két olyan hős is helyet kapott, akiket Harrison Ford keltett életre a vásznon: a harmadik helyen az ellenálhatatlan űrcowboy, Han Solo végzett, az első pedig a kalandvágyó régészprofesszor, Henry „Indiana” Jones lett. Ford nemcsak karrierje zenitjén, szexszimbólumként játszhatta el ezeket a karaktereket a harmincas-negyvenes éveiben, de idősebb színészként is lehetőséget kapott arra, hogy visszatekintsen rájuk (ahogy – az őt övező tisztelet jeleként – újra megformálhatta a Szárnyas fejvadász Deckardját is).

indiana1
Jelenetek a filmből

Harrison Ford igazi filmsztár, Hollywood egyik legnagyobb elő ikonja, akihez generációk kötődnek érzelmileg, tehát elsősorban őt akarjuk látni a vásznon és nem azt a filmet, amelyben a főszerepet játssza. A jelenléte, a kisugárzása tölti meg egyediséggel ezeket az általa klasszikussá tett karaktereket, és bizarr módon ezt az Indiana Jones ötödik részénél (amelyet egyébként a Paramounttal kötött szerződés alapján kötelező jelleggel kellett elkészítenie az alkotóknak) mi sem bizonyítja jobban.

A rendkívül hosszúnak érződő két és fél órát egyedül Ford karizmája működteti, pedig elvileg mindent megkapunk a mozitól, ami egy Indiana Jones-filmtől elvárható. Változatos helyszíneket New Yorktól Marokkón és Szicílián át Görögországig. Az összes attribútumot (Fedora kalap, ostor, khaki ing); az elmaradhatatlan nácikat, élükön a faarcú Dr. Vollerrel (Mads Mikkelsen); a Macguffint, amely a hagyományhoz hűen egy misztikus erővel rendelkező ősi tárgy; és a klasszikus hármas felállást: Indy fegyverhordozói ismét csak egy nagyszájú nő (most a keresztlányát, Helenát alakító Phoebe Mary Waller-Bridge), valamint egy kiskamasz, Teddy (Ethann Isidore).

És az akciókból is bőven kijut, amelyek között akadnak visszautalások az előző részekre is (mint az észak-afrikai üldözés, vagy a százlábúakkal, kígyókkal való találkozás egy barlang mélyén); meg újabbnak tűnők is (menekülés az ünnepi felvonuláson lóháton, egyenesen a New York-i metróba és egy túlzottan eredetinek nem mondható küzdelem a száguldó vonat tetején).

Az ötödik rész egyébként épp ezzel nyit – és a közel fél órás akciójelenet rögtön zavarba is hozza a nézőt. A II. világháborúban járunk, Ford értelemszerűen fiatal régészprofesszor, aki a lopott műkincsekkel megpakolt, nácikkal zsúfolt vonaton véletlenül rábukkan Arkhimédész tárcsájára, amely egyfajta DeLorean időgépként (Vissza a jövőbe-filmtrilógia) funkcionál.

indiana2
A képek forrása: MAFAB

Külön cikket érdemelne, miért rémes és a freudi kísérteties fogalmának tökéletes megnyilvánulása a digitális visszafiatalítás a filmiparban (a Lucasfilm állítólag az összes olyan felvételét, amelyben Ford valaha is szerepelt, beszkennelte, hogy a színészlegenda fiatalabb arcát elő tudja állítani).

A lényeg: a bevezető rész után kifejezett felüdülés, hogy megpillanthatjuk 1969-ben, a Holdra szállás és a hippik időszakában az idősödő Indyt egy széken félmeztelenül szunyókálni. A teste épp olyan, amilyennek lennie kell: megereszkedett, de romjaiban még mindig gyönyörű. És Ford is az, annak ellenére, hogy egy morcos, nyugdíjazás előtt álló öregembert játszik, akinek a tanítványai az egyetemen unják már az előadásait, és a reggeli kávéját whiskyvel issza. Egyébként pedig gyászol: a fia elhunyt, a felesége, Marion (Karen Allen) pedig beadta a válási papírokat.

Mondhatnánk, hogy innen szép nyerni, és egy újabb, utolsó nagy kalanddal feltámasztani a legendát, de az igazság az, hogy a kalandok kötelező elemként sokkal kevésbé érdekesek a befejező részben, mint az idős Indiana Jones alakja, valamint az, hogy miként viszonyul a saját nimbuszához, a megváltozott világhoz, az idő múlásához, ha tetszik: az öregedéshez.

A film egyébként ennek a kérdésnek a megválaszolása felé haladva egy kisebb csavart is beiktat az utolsó harmadban, aminek a következtében határozottan javuló tendenciát mutat (csak röpke két órát kell előtte kibírjunk…).

Egyszóval a befejező rész épp akkor a legjobb, amikor Indiana Jones alakján keresztül rákérdez a saját létjogosultságára is, vagyis arra, hogy van-e még a Marvel-filmek világában értelme egy ilyen régi vágású kalandfilmnek, vagy pedig ennek a műfajnak, Indy műtárgyaihoz hasonlóan, ma már inkább (film)múzeumban volna a helye? (Talán az sem véletlen, hogy a relikviába, amelyet a szereplők meg akarnak szerezni, könnyű belelátni egy celluloid filmtekercset is.)

A válasz a kérdésre sajnos az, hogy: nincs. Hiába James Mangold rendezése, akiről a korábbi filmjei alapján elmondhatjuk, hogy ért az akciószcénákhoz (az ötletgazdák, Steven Spielberg és George Lucas most csak producerként vettek részt a munkálatokban), a mozi csak felmondja a kötelezőt, de az Indiana-filmek lelkét, svungját, bájos ponyva jellegét már nem tudja visszahozni. Ahhoz pedig sajnos nem elég bátor, hogy új utakat keressen a megöregedett Indynek.

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek