Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

TÚLÉLNI A NYUGATIT

Iñaki Mata: Barreras (Korlátok) / Budapesti Őszi Fesztivál
2008. okt. 20.
Amikor a Nyugati aluljáróban megjelenik egy ember nagyságú, de kicsi, összeaszott fejű bábu, aki egy mozgássérültet tol tolókocsiban, egy pillanatra megáll az élet. Iñaki Mata viszonylag reális mintát vesz a budapestiek hétköznapjaiból. TÓTH ÁGNES VERONIKA ÍRÁSA.

Aztán a legtöbben elnéznek a feje fölött, folytatják, amivel addig foglalkoztak, és próbálnak úgy tenni, mintha ott sem lenne. Mások kapcsolnak, hogy van valami különös ebben a két férfiben, hiszen egyikük nem valóságos figura, és kíváncsian követni kezdik a furcsa párt.

barreras babosIñaki Mata, a spanyol színházi élet egyik sokoldalú sztárja (rendező, színész, bábművész) Barreras, azaz Korlátok címen meglepő kísérletbe fogott. Kerekesszékes mozgáskorlátozottnak álcázva magát beteker egy-egy nagyváros legsűrűbb helyszíneire (előző nap a Blahát is megjárta), és teszteli a szembejövők nyitottságát, kíváncsiságát, segítőkészségét, humorérzékét és fogékonyságát a meglepetésekre. Akadálypályának tekintve a környéket, próbál a környezete segítségével boldogulni, tesztelve, hogy szóba állnak-e vele, visszamosolyognak-e rá, állják-e a szemkontaktust, és a segítségére sietnek-e, ha nyilvánvalóan szüksége van rá. A cím minden olyan tényezőre utal, ami elválasztja az embereket egymástól, például az előadót a nézőtől, a szegényebbet  a gazdagabbaktól, az egészségest a mozgáskorlátozottaktól. 

A performansz akkor működik jól, ha sok vállalkozó szellemű járókelő akad, akikkel változatos interakciókba lehet bonyolódni. Nálunk ez azért nem triviális, sok lehetőség kimarad, mert egy-egy „áldozat” megszökik az ismerkedés elől.

széele

Mindenesetre kerül azért érdekes találkozás, egy mosolygós fiatal srácnak a 4-6-os villamos megállójában például távirányítót nyom a kezébe Iñaki Mata, majd őrült tempóban elkezdi pörgetni magát, mintha csak a fiú hatására tenné. A pályaudvarhoz vezető zebrán megpróbál átjutni a piroson, de egy nyolcvanas bácsi mérgesen figyelmezteti, hogy ne tegye; igaza van, egy telefonáló sofőr majdnem elcsapja a kerekesszéket, kis hazánkban nem lehet szórakozni az autósokkal. Furcsa csapat álldogál a lépcső előtt, tizenévesek morbid jelmezekben, halálfigurának öltözve: izgalmas lehetőségnek tűnik a velük való interakció, Iñaki Mata kokettálna is velük, de nem veszik a lapot, otthagyják. Viszont addigra már sok járókelőben tudatosul, hogy valami szokatlant látnak, és tömegesen elkezdik kattogtatni a mobiljukat.  

A pályaudvar előtt fiatal férfi dobol, Iñaki Mata jókedvűen ráhangolódik a zenére, egy ütemre bólongat  a báb és a gazdája, végül derűsen, felszabadultan kezet is ráznak a muzsikussal. Bent, a pályaudvaron egy újságárussal néznek farkasszemet, aki visszamosolyog a spanyol utcaszínházasra, majd egy kicsit rázósabb jelenet következik, Iñaki Mata jelzi, hogy vécére kéne mennie, egy neccharisnyás szőke nő lelkes pantomimmel mutatja, hol van a mosdó, de már nincs idő megtalálni, végül egy idős, elegáns úr bátran rááll, hogy tartja a vödröt a vizelő kerekesszékesnek. Iñaki Mata kigombolja a sliccét, és nagy ívben belefröcsköl a vödörbe: bár mindnyájan tudjuk, hogy csak víz az, ami sugárban spriccel, kicsit mégis zavarbaejtő  a jelenet. A vödröt tartó férfi is gyors, határozott mozdulattal jelzi, hogy elég volt, amikor az öltönye is nedves lesz. Később egy gyors léptű, szemüveges lánykát követ a kerekes székes alak, majd próbál lazán csajozni,  beleolvadva egy ácsorgó lányokból álló társaságba.       

Szkárossy Zsuzsa fotói a Blaha Lujza téri akción készültek
Szkárossy Zsuzsa fotói a Blaha Lujza téri akción készültek

Az aluljáró felé tartva a lépcsőn járás külön attrakció, kérdés, hogy akad-e segítőtárs, aki leviszi a kocsit. Egy középkorú férfi „Az Isten áldjon meg, barátom!” felkiáltással nekigyürkőzik, majd minden átvezetés nélkül elkezdi szidni a kormányt. Lent egy idősebb férfi hegedül, Iñaki Mata, még mielőtt végleg búcsút venne tőlünk, pénzgyűjtő akcióba fog, majd a férfinak adja az adományokat. 

Iñaki Mata akciója számomra az egyik legkellemesebb meglepetés a fesztiválon: élvezetes, finoman ironikus és szelíden provokatív.
 
A támogatás adatait és kapcsolódó cikkeinket a Budapesti Őszi Fesztivál 2008 gyűjtőlapján olvashatják.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek