Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

HÁRMAS EGYSÉG

Gyilkos a házban 3. évad / Hulu / Disney+
2023. nov. 13.
Gyilkos a házban
A szórakoztató komfortsorozatként aposztrofálható Gyilkos a házban (Only Murders in the Building) harmadik szezonja, amely többek között a szívfacsaróan éneklő Meryl Streeppel kívánja a műfajtól idegenkedőket is a képernyő elé csábítani, jelentős minőségi változást hozott. FÁTRAI KATA CIKKE.

Az itthon a Disney+ (Amerikában pedig a Hulu) platformján debütált Gyilkos a házban jellegzetes atmoszférával, remek humorú, a Richard Osman-féle A csütörtöki nyomozóklub könyvszériához hasonló első évadja már elfoglalta helyét a legjobb krimivígjátékok között. A patinás New York-i Arconia lakói közé tartozik az egykori tévés sorozathíresség, a magányos Charles (Steve Martin), a nagynénje lakásában lakó, önmagát kereső millennial, Mabel (Selena Gomez) és a nyugdíjas bukott rendező, Oliver (Martin Short). Hármasuk minden tagja igazi true crime-podcast rajongó, így az egyik szomszéd halálát követően privát nyomozásba kezdenek. A rejtély felgöngyölítésén túl a magánéletben is jó partnereknek bizonyulnak, barátságuk pedig egy saját közös podcast készítésében csúcsosodik ki.

A Gyilkos a házban a második felvonásával már valóban közönségkedvenccé vált. A széria sikerét egyrészt a modern és klasszikus elemek tökéletes elegyében kereshetjük, ez pedig mind a történetvezetésben, mind a látványvilágban visszaköszön: a klasszikus Agatha Christie-féle rejtély pompásan keveredik a progresszív dramaturgiával, a mai humorral; valamint Mabel kortárs ruhái is remekül mutatnak az Arconia patinás enteriőrjében. Különösen az első szezon parodizálta rendkívül kifinomult módon a krimi műfaját, valamint a true crime-podcastokat, illetve hallgatóinak a rejtélyek iránti megszállottságát. A humor fő forrása mégsem ez volt, hanem a három önjelölt nyomozó. A gyakran zsémbes vénemberként viselkedő Steve Martin, valamint a drámakirálynő Short mellé parádésan illik a poénjain keresztül a generációs szakadékot zseniálisan kihasználó, rezzenéstelen arccal és száraz humorral reagáló Selena Gomez. A Gyilkos a házban pedig akkor működik a legjobban, amikor ők hárman együtt vannak.

Az új, harmadik évad nemcsak hogy nem vesztett minőségéből és lendületéből, hanem minden eddigit meghalad grandiózusságával. Az előző szezon meglepő cliffhangerrel zárult: az Oliver által rendezett új színdarab főszereplője, Ben Glenroy (Paul Rudd) holtan esett össze a színpadon, így a premier kudarcba fulladt, Oliver, Charles és Mabel pedig ismét belesodródott a gyilkossági nyomozásba. Mindenki gyanús és mindenkinek van legalább egy lehetséges indítéka, így az új évad a múlt és a jelen között ugrálva igyekszik a titkokat felfedni. A Gyilkos a házban pedig folyamatosan adagolja az izgalmas mellékszálakat: aki az adott epizód végén a fő gyanúsítottnak tűnik, a következő részben biztosan tisztázódik. Mivel az előzmények az Arconiában játszódtak, így szükségessé vált a helyszínváltás: a nyomozás már a Broadway közegében is zajlik. Azonban visszatérünk a házba is: Oliver főnixként újjáéledve musicallé írja át darabját, a Halálcsörgőt, a színház tetthellyé minősítése okán pedig a társulat próbái a rendező lakásába kényszerülnek. A társulatból kiemelkedik a fent említett Paul Rudd és az Oliver felfedezettjét, Lorettát alakító, csodás Meryl Streep: mindketten megkapják a show során a maguk nagy, drámai pillanatát, s ezek egészen lenyűgöző szcénákat eredményeznek.

Gyilkos a házban, Only Murders in the Building

Meryl Streep

Tekintettel arra, hogy a Halálcsörgő nem csupán a történet egyik fő szála, hanem a gyilkosság megoldása is ebben lehet, a Gyilkos a házban a színház témáját is körbejárva taglalja többek között a színdarab készítésének folyamatát, a szakmai irigységet, illetve a hírnév árnyoldalát is. A musicalről pedig nem csak beszél, hanem csinálja is: a harmadik szezonban elhangzó dalokat a La La Land dalszövegeit is jegyző Justin Paul és Benj Pasek írta. A Look for the light című szám nem csupán Meryl Streep megrendítően gyönyörű előadása miatt kiemelkedő, hanem az évadot átjáró drámát és fájdalmat is remekül összefogja.

A Gyilkos a házban a tárgyalt szezonnal messze többé vált szerethető komfortsorozatnál, ugyanis érzelmi súlya jóval nagyobb az eddigieknél, valamint a karakterek személyes drámája is hangsúlyosabbá lett. A triumvirátus tagjainak sebezhető oldalát is megismerhetjük, ugyanis mindegyikük az eddigieknél jelentősebb változás előtt áll: Charles második sikertelen párkapcsolatát gyászolva küzd az újra rátörő, fojtogató magány mellett önértékelési problémáival is; Oliver romló egészségi állapota ellenére sem képes karrierjét elengedni; míg a nyomozások megszállottjává vált Mabelnek ki kell költöznie az Arconiából és eldöntenie, hogy mihez kezd az életével. Sajnos azonban a mellékszálak tengere helyenként még az olyan fő konfliktusok kibontásától is elveszi az időt, mint amilyen a triumvirátus tagjai közötti mosolyszünet.

A remekül funkcionáló hangnemváltások, valamint a mélyebb érzelmek és az igazán szívfacsaró drámai pillanatok számának növekedése új szintre emelte a Gyilkos a házbant. S bár a gyilkossági rejtélyen túl a Halálcsörgő betétdalai újabb parádés színfoltokat hoztak, a show szíve-lelke továbbra is a nyomozó hármas. Akárhogy is alakul a fináléban belengetett negyedik szezon, ha Mabel, Oliver és Charles veszi nyakába az ügy megoldását, csalódni – remélhetőleg – nem fogunk.

A sorozat adatlapja a Mafab.hu oldalán itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek