Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

…VISSZMŰVÉSZET

Finita la Commedia: Haru Spex
2008. febr. 20.
Ugyanaz a pince és ugyanaz a társulat. Fehér Ferenc is jelen van, de a nézőtéren. O. Caruso ugyanakkor nem mond le arról az alapelvéről, hogy produkciója középpontjába egy emblematikus személyiséget állítson. PAP GÁBOR KRITIKÁJA.
Haru Spex. Kovács Alida fotói a Műcsarnokbeli előadáson készültek
Haru Spex. Kovács Alida fotói a Műcsarnokbeli előadáson készültek

TH (Tóth Gergely) akcióművész, performer, nyilvánvalóan szabad ember, olyan személyiség, aki nem tűri, hogy kategorizálják. A produkcióban élőben és felvételről egyaránt találkozhatunk vele és gondolataival. A filmfelvételen eufémisztikusan megfogalmazva tárgyakat animál (többnyire a háta mögé dobálja őket, majd maga is elvágódik, mindez többször megismétlődik), valamint gondolatokat közöl velünk, amelyek a technika hiányosságai folytán – elégtelen erősítés, visszhangos tér – nem nagyon jutnak el hozzánk. Élőben főként Nirvana-dalok csengenek ajkán, amelyeket társa kísér gitáron. Mikor megakad, gond nélkül fordul a mögötte lévő vászonfalon felaggatott szövegekhez. (Fején kalap és napszemüveg, furcsa gátlás, hogy a virtualitással ellentétben élőben nem néz szembe velünk.) Ezen felül néhány tárgy a színpadi térben is jelen van, köztük egy kólásüveg, amit a főszereplő (FőÖnmaga, FőŐ) néhány jól irányzott ütéssel darabokra tör. Az első sorban ülő rendező néha beoson, hogy valamit TH fülébe súgjon. Mielőtt elfelejteném: befelé menet színikritikákat látok a földön, szép sorjában egymás mellett, amelyeket valaki színes ceruzával összefirkált.

A darab címe: Haru Spex, ami latinul olyan jósra utal, aki madarak beléből olvasva mond jövendőt. TH igazi dekonstruktőr: remélhetőleg csak a jelent dekonstruálja, és nem a jövőt.

Haru Spex. Kovács Alida fotói a Műcsarnokbeli előadáson készültek
Haru Spex. Kovács Alida fotói a Műcsarnokbeli előadáson készültek

A meglehetősen kontrollálatlanul és koordinálatlanul zajló eseménysor bántóan sutának, megformálatlannak hat. El tudnék képzelni egy előadást, performance-ot, tudomisénmicsodát ugyanezekkel a tárgyakkal, eszközökkel, ugyanezen a helyen, tán ugyanezzel a főhőssel, de főként ugyanezzel a rendezővel. Ezt a képzelt előadást tán lázas érdeklődéssel nézném végig, ahogyan az eddig látott valamennyi Finita la Commedia-produkciót.

Hogyan? Mikor? Milyen legyen? A kérdésekre O. Caruso hivatott válaszolni.

Félreértés ne essék: nem üzenetet keresek, csak valami kapaszkodót, hogy milyen szándékkal, céllal, munícióval legyek-legyünk, mi együtt – itt és most.

Haru Spex. Kovács Alida fotói a Műcsarnokbeli előadáson készültek
Haru Spex. Kovács Alida fotói a Műcsarnokbeli előadáson készültek

Most csak egy súlyosan alázathiányos alakot láttam. Produkciónak nem nevezhető élő megnyilatkozásai felkészületlenséget, üres önteltséget sugallnak, de mindezért mégsem őt, hanem a rendezőt kárhoztatom. O. Caruso „beleszeretett” egy emberi jelenségbe, egy kivételes energiába. Azt viszont ezúttal elmulasztotta, hogy e kivételes jelenség megmutatását személyes emberi gesztusból színpadi tetté fogalmazza. Éretlen, nyers, ezért érdektelen események peregnek az eredeti céllal (a voltaképpeni megmutatással) épp ellentétes hatást kiváltva. A Haruspex zsákutca, amelyből ki kell tolatnia a Finita la commedia alkotógárdájának, hogy más irányt keressenek, vagy megtalálják azt a formát, ahol a TH-féle exhibíció hitelesen közölhető.

(A fentiekben bemutatott előadás nem azonos a Műcsarnokban azonos címen, több szereplővel, más körülmények között játszott előadással, annak egyszereplős, a Sirály új terére alkalmazott változata. A szerk. megj.)
Kapcsolódó cikkünk: Pap Gábor: Összművészet
 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek