Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

AMIKOR ISMERED A VICCET, MÉGIS NEVETSZ RAJTA

Ecc, pecc, ki lehetsz?
2022. okt. 2.
Mérsékelten szellemes Agatha Christie-krimi és -paródia, és egy újabb remeklés Saoirse Ronantól, amivel kellemesen lehet múlatni az időt, amíg megérkezik a Tőrbe ejtve folytatása. SOÓS TAMÁS KRITIKÁJA.

Mondanánk, hogy Agatha Christie-nek reneszánsza van, de hát soha nem is ment ki a divatból. Legjobb példa erre a Londonban kihagyhatatlan turistalátványossággá vált Egérfogó, ami 1952 óta fut a West Enden, és a szerző akarata szerint csak akkor lehet majd filmre adaptálni, ha már fél éve lekerült a műsorról. 

eccpecc1
Jelenetek a filmből

Felteszem, ez adta az ötletet az Ecc, pecc, ki lehetsz?-hez, amelyben az Egérfogó köré írtak egy whodunit-eket kifigurázó whodunit-et, amelyben a nagysikerű színházi előadást szeretnék filmre adaptálni, csakhogy kinyírják a Hollywoodból idetévedt, nagyképű rendezőt (egyben filmünk narrátorát), és hirtelen mindenki gyanússá válik: a fontoskodó sztárszínész, aki a századik előadás buliján belehajította a zaklató rendezőt az ünnepi tortába, a dörzsölt színháztulaj, aki nem akarja, hogy ez a filmterv megvalósuljon, a tenyérbe mászó, nyálkás filmproducer, akinek érdekében állhat levetetni a műsorról akár ilyen botrány árán is az előadást, vagy a túlértékelt drámaíró, aki már a forgatókönyvírás közben halálosan megfenyegette a rendezőt, amiért az autósüldözéssel és lövöldözéssel tömné tele a történetét.

Egy klasszikus krimit manapság persze modernizálni kell, de ezt többféleképpen is meg lehet oldani. Ott van például Kenneth Branagh, aki provokatívan felbajszozta és szuperhőssé tupírozta Poirot-t – nem túl sok sikerrel. Üresen míves adaptációi (Gyilkosság az Orient expresszen, Halál a Níluson) helyett inkább a Tőrbe ejtve volt az elmúlt évek mérvadó posztmodern krimije, amelyben Rian Johnson nem csupán megidézte, hanem tovább is gondolta a klasszikus whodunitet. Új történettel, aktuális tartalommal töltötte fel, amikor egy politikailag megosztott arisztokrata családdal játszatta el a gyilkossági rejtélyt, amelynek egyik fele woke demokrata, életmódguru és feminista irodalomelmélet-diák, a másik altrightos troll és lelkes Trump-szavazó volt. És nem is annyira a krimin volt a lényeg, hiszen negyedóra után elegáns flashbackben megmutatta az egész gyilkosságot, hanem a jobbnál jobb karaktereken, amiket ráadásul pimasz ellenszereposztásban játszottak a legnagyobb sztárok Daniel Craigtől Michael Shannonon át Chris Evansig.

eccpecc2
A képek forrása: MAFAB

Az Ecc, pecc, ki lehetsz? se nem ilyen okos, se nem ennyire vicces, és pláne nem eredeti. Az angol tévékomédiákon edződött Tom George azokat a fajta metapoénokat meséli, amikor a film (esetünkben a halott rendező) felhívja a figyelmet a porossá vált játékszabályokra, majd úgy figurázza ki, hogy közben maga is végig betartja azokat. Ez az önreflexió akkortájt szokott megszületni, amikor egy zsáner túllép a csúcspontján, kicsit kifárad, és visszavonhatatlanul öntudatossá válik – ez pedig esetünkben megtörtént már legkésőbb a ’70-es években. Az Ecc, pecc, ki lehetsz? így aztán jó 40-50 évet késett, ezért posztmodern csavarjaival együtt is retrónak hat, de aki csak legyint az ilyen filmtörténeti huncutságokra, az egész jól szórakozhat a filmen.

Nem azért, mintha bármi izgalom is lenne a rejtély kibogozásában, vagy mert a filmnek akadnának jobb javaslatai azokra a klisékre, amiket olyan lendületesen helyez már a nyitómonológban idézőjelbe. Sokkal inkább a szórakoztatóan felpakolt színházi és filmes közeg miatt, amelyben szeretetteljesen megrajzolt, bicebóca figurák, és nem szimpla karikatúrák mozognak. A mindent vivő páros természetesen a tapasztalt, de roggyant lelkű detektívet játszó Sam Rockwellé és a buzgómócsing közrendőré, akit Saoirse Ronan alakít imádnivaló naivitással és lenyűgöző ritmusérzékkel.

Érdemes eredeti nyelven nézni a filmet, mert rengeteg utalás akad itt Agatha Christie-től a Hamletig (ahonnan az író amúgy is kölcsönözte az Egérfogó címet), ami kézenfekvő, hiszen az írók, rendezők és színészek természetesen beszélnek idézetekben – még akkor is, ha ez a magyar feliratban néha elveszik. Ahogy elsikkadnak az önkritikus felvetések is, miszerint szabad-e szórakoztató darabot/filmet kanyarítani valaki másnak a szenvedéséből (az Egérfogó valós történeten, a nevelőszüleik által bántalmazott testvérpár történetén alapult), mert ahogy felteszik a kérdést, úgy szinte rögtön el is röhögik azt. Sebaj: Agatha Christie színrelépése így is kárpótol a fináléban, az pedig külön rokonszenves, hogy Wes Anderson babaházszerű, középre komponált, teátrális (és így a színházi világra manírmentesen adaptálható) stílusa mellett a brit Ealing Stúdió sötétebb humorú bűnvígjátékainak szellemiségét is megidézik egy-két pillanat erejéig.

Az Ecc, pecc, ki lehetsz? tele van olyan viccel, aminél tudod, mi lesz a poén, mégsem tudsz nem nevetni rajta – és persze van sok más vicce is, ami egyszerűen félremegy. Erre mondják, hogy kellemes kikapcsolódás, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek