Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

VAN ÉRTELME AZ ÁRRAL SZEMBEN ÚSZNI?

Borbély Szilárd: Nincstelenek / Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen
2024. ápr. 3.
borbély szilárd nincstelenek csokonai színház debrecen revizoronline
A Nincstelenek nem ígér szórakozást, a kőkemény valóságot mutatja meg. Küzdés, tenni akarás, tehetetlenség. Nem simogatja a lelkünket, inkább felpofoz a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása. HRESKÓ ANITA ÍRÁSA.

Ez a darab egy háromgyermekes nincstelen család keserves küzdelmét mutatja be két órában. Igen, ez a legpontosabb kifejezés: nincstelenek. De miben szenvednek hiányt? Pénzben, szeretetben, reményben, egyszóval mindenben. Azt tudjuk az idősebb generációtól, hogy milyen volt az élet a szocializmus korában, de ők általában felnőtt szemszögből mesélik az idő által legalább részben megszépített emlékeket. Borbély Szilárd főhőse egy tízéves kisfiú, aki a saját jelenében vezeti a nézőket. 

A 2013-ban megjelent regény egyetlen pillanat alatt vált alapművé, szinte már kötelező olvasmánynak számít. Borbély Szilárd nélkül üres lenne a kortárs magyar irodalom, nem véletlenül tűzi műsorra egyre több színház a műveit: az Akár Akárki című drámát jelenleg is játssza a Szkéné Színház. Néhány évvel ezelőtt a debreceni közönség is láthatta a Katona József Színházban bemutatott adaptációt, Az olaszliszkait, de a Nincstelenekből is készült már előadás a dunaújvárosi Bartók Színházban. A Csokonai Nemzeti Színház a tíz évvel ezelőtt elhunyt debreceni írónak-költőnek kíván emléket állítani új bemutatójával.

Komlódy Márk már a színpadon ülve, maga elé meredve várja a közönséget. A komor alaphangulat végigkíséri az egész előadást. Nem túl hosszú múltjából alig őriz néhány emléket, mégis tökéletesen bemutatja, hogy mennyire nehéz gyereknek lenni egy szegény, elnyomott faluban. Társa ebben a nővére, aki Szász Gabriella megformálásában egy igazi, mindent jobban tudó nagytestvér. Folyamatosan csipkelődnek, elmondásuk szerint gyűlölik egymást, a bajban mégis ők a legösszetartóbbak, igazi egységet képesek alkotni.

borbély szilárd nincstelenek csokonai színház debrecen revizoronline

Jelenetek az előadásból

Botos Bálint rendezése a regénnyel ellentétben kapott egy plusz narrátort: Mnémoszüné, az emlékek istennője irányítja a cselekményt, ő dönti el, hogy melyik jelenetből mennyit láthat a néző. Katonás jelmeze jól szemlélteti, hogy kik álltak a civilek felett, kik voltak a legfőbb parancsolók a falu életében. Ő az, aki fokozatosan adagolja nem csak a kisfiú, hanem mindenki más számára az emlékeket. Mészáros Ibolya pontos játéka nem hagyja, hogy akár egyetlen percre is elterelődjön a figyelmünk: végig határozott, szigorú, érzelmektől mentes. Ez a jellem csak a darab legvégén, az utolsó jelenetben törik meg. Mert van az az élethelyzet, az a kilátástalanság, amikor még egy istennőnek is elcsuklik a hangja. Bakk-Dávid László a zene nyelvén is megerősíti azokat az érzéseket, amelyeket a színészek közvetítenek. Tovább mélyíti a drámai, komor hangulatot, és a két jelenet közötti összekötő szöveget is helyettesíti.

Írásom elején azt állítottam, hogy ebben a családban nincs szeretet és nincs remény. De vajon tényleg így van? Nem látszik az egység, nincs meg a tipikus családi idill. Mit mondanának vajon a szülők, ha megkérdeznénk, hogy szeretik-e egymást és a gyermekeiket? Az apa minden munkát elvállal, éjt nappallá téve dolgozik, és próbálja megteremteni mindazt, ami a létfenntartáshoz szükséges. Az anya három gyereket nevel, akik közül a legkisebb még pólyás. A semmiből főz vacsorát, és ellátja a ház körüli tennivalókat. Hát persze, hogy azért güriznek ennyit, mert ott van bennük a szeretet. De mit érezhetnek a gyerekek? Mennyit értenek ők abból, ami most velük történik? Az apjuk alkoholista, az anyjuk türelmetlen, durván beszél velük, és nekik van lepasszolva a kistestvérük. Ők még nem értik a felnőttek gonosz világát, nekik csak a szülő jelenlétére, minőségi idejére lenne szükségük. Ma ezt úgy mondanánk, hogy meg kellene tanulniuk egymás szeretetnyelvén kommunikálni.

borbély szilárd nincstelenek csokonai színház debrecen revizoronlineHajdu Imelda szívfacsaró játékát látva egy csepp kétség sincs, hogy ez az asszony a családjáért él. Tiszteli a férjét és akkor is alázatos, amikor a férfi rossz döntést hoz, vagy ha részegen agresszív. Ám az ő tűrésének is van egy határa. Ha annyira rossz ebben a faluban, miért nem mennek el máshova? A család emléke, vagy a változástól való félelem az oka? Tényleg jobb a biztos rossz, mint a bizonytalanság? Nagyon úgy tűnik, hogy az apa szerint igen. Pedig talán ez lenne az a kis reménysugár, amibe érdemes lehet belekapaszkodni. Pál Hunor apafigurája sok magyar családban fellelhető. Hogy milyen is ő? Érzelmekről nem beszél, a kocsmában szocializálódik, néha eljár a keze, de nem lusta dolgozni, és mindent megtesz azért, hogy valamilyen munkát kapjon. De nem kap. Hogy miért? Mert nem hajlandó a politikával együtt változni.

Nagyon érdekes az a koncepció, ahogy egy-egy szereplő pozitív és negatív jellemvonásai elkülönülnek a színpadon. Néhány szomszéd, vagy ivócimbora esetén is jelen van ez a kontraszt, de a leglátványosabban a nagyapánál figyelhetjük meg. Dánielfy Zsolt jeleníti meg a férfi pozitív, Garay Nagy Tamás pedig a negatív tulajdonságait. Párosuk tökéletes egységet alkot. Kicsit olyan ez a szereplő, mintha az egyik vállán egy angyal, a másikon pedig egy ördög ülne, és ők mondatnák vele a jó és gonosz emlékeket. Meg kell említeni egy kifejezetten ellenszenves karaktert, a küldöttet, aki egykor falubeli cimbora volt, ma viszont már tegezni is tilos. Papp István tenyérbemászó karaktere jól szemlélteti, milyenek is lehettek a szocialista tisztek. 

A család nélkülözhetetlen tagja a mindig jól informált, szókimondó nagynéni, Máli. Talán nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy ő a falu és a család fekete báránya. Aktívan jelen van a közösség életében, nem rejti véka alá a véleményét, és mindig mindent elsők között tud. Tokai Andrea játékában Máli belevaló, érzéseit ugyancsak nem kifejező középkorú nő, mégis az ő sorsa érinti meg leginkább a közönséget. Az alcímben szereplő, mégis csak ritkán megjelenő Mesijást szintén Tokai Andrea jeleníti meg. Ő a mindenki által csak bolondként emlegetett cigány, akire a legalantasabb munkát is rá lehet bízni, mert neki az is jó. De ő nem érzi ettől rosszul magát, mindenkihez van pár kedves szava, és tényleg érdekli, hogy van a másik. A színésznő mindkét karaktere erős érzéseket vált ki a nézőből. Azok a néhány perces jelenetek a legemlékezetesebbek, amikor Máli, illetve a Mesijás a színpadon van. Ők ketten nem hasonlítanak egymásra, mégis hasonlóan mély nyomot hagynak.

borbély szilárd nincstelenek csokonai színház debrecen revizoronline

A képek forrása: Csokonai Nemzeti Színház. Fotó: Éder Veronika

Dálnoky Réka dramaturgként meghagyta a regényre is jellemző töredezettséget. A darab nem egy jól felépített kerek történet, aminek van eleje, közepe és vége. A jelenetek egymásutánja egy fényképalbumhoz hasonlít. Ha ránézünk egy képre, eszünkbe jut róla egy emlék. Az albumot a fiú lapozgatja, az emlékezésben pedig Mnémoszüné van segítségére. Bajkó Blanka Alíz az istennő kivételével mindenkinek kopott, szürke jelmezt álmodott, amelyek jól illenek a falu és a család szegénységéhez. Golicza Előd díszlete hasonlóan szerény: egy kerítés, egy asztal, néhány szék és egy láda, nem is hiányzik semmi több. A kerítés segít tájékozódni a helyszíneket illetően. A belső tér a család otthona, kívül pedig a falu eseményeinek lehetünk tanúi. 

Botos Bálint megtalálta a módját, hogy mindenki kapjon valamit, amit hazavihet magával az előadás után. Legyen ez egy rég hallott kifejezés, egy a nézőben is felmerülő emlék, egy feltépett seb, egy pofon, egy felismerés. Legalább egyszer mindenkinek látnia kell a Csokonai Nemzeti Színház produkcióját. A Nincstelenek tipikusan olyan bemutató, aminek időt kell hagyni, hogy meg tudjuk emészteni, talán érdemes lehet többször is megnézni. Fájni fog, de hasznos lesz.

Az előadás adatlapja a Csokonai Nemzeti Színház honlapján itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek