Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

„OTTHON BABBAL NAGYON EGYSZERŰ MINDEN”

Beszélgetés Szikszai Rémusszal
2023. febr. 22.
Ez a Dekameron nem az a Dekameron, siet leszögezni azonnal a Budapest Bábszínház új bemutatójával kapcsolatban a rendező Szikszai Rémusz, aki azt is elárulta, miért jó valahai mat-fiz szakosként élete eddigi legnagyobb projektjét rendezni. JÁSZAY TAMÁS INTERJÚJA.

Revizor: Nyakunkon a válság, a járvány, a háború. Miért kell még a színházban is ezt néznünk? Csinálhatnál előadást, mondjuk, a mezőn békésen játszó állatokról.

Szikszai Rémusz: Amiket eltalál egy kósza orosz rakéta… Viccen kívül: nem is tévedsz olyan nagyot, egészen más irányban gondolkodtunk eredetileg Ellinger Edinával, a Budapest Bábszínház igazgatójával. A Dekameron 2023 nem a semmibe érkezik, én egy folyamatba léptem be: a Kabarétól a Frankensteinig, A Pendragon-legendától A viharig nagyon izgalmas produkciók sorába illeszkedik. Ezek olyan bemutatók, amik után bármelyik prózai színház igazgatója megnyalná a tíz ujját, és ezt színészileg is így gondolom. Amikor kitört a pandémia, eszembe jutott Boccaccio Dekameronja, aminek az alaphelyzete megegyezik a mi akkori állapotunkkal: egymással összezárt emberek a karanténban történeteket mesélnek egymásnak. A bábszínház művészeti tanácsában született meg az a remek ötlet, hogy tíz szerző legyen, és amikor 2021 decemberében felkértük őket, körvonalazódni kezdett az előadás.

dekameronproba1
Jelenetkép a Dekameron 2023 című előadásból

R: Aztán rá három hónapra kitört az ukrán háború.

SzR: Én pedig írtam egy emailt a szerzőknek, hogy engedjük el a bezártságot, a pandémiát: mindenki szabad kezet kap, írjanak arról, ami minket körülvesz. Tavaly nyárra olyan anyag állt össze, ami széles skálát fed le tematikájában és stílusában koronavírustól háborúig, viccestől kevésbé viccesig, és így tovább. Van benne történet a hazafiságról, van, ami kafkai rémálomként beszél a szorongásról, és olyan is, amiben nők várnak haza egy férfit a végtelenbe húzódó háborúból.

R: Te pedig aztán megírtad a kerettörténetet.

SzR: Kellett egy keret az egészhez. Lehetett volna egy realista út, amiben mindenki megérkezik, elkezdenek beszélgetni, az előadásból már eltelt egy óra, de még mindig csak ismerkedünk a különböző karakterekkel. Mi más megoldást választottuk: egy köztes, átmeneti helyen találkoznak, ami olyan, mint a purgatórium: senki földje a menny és a föld között, de felismerhetően a 21. században. A szép, semleges, rideg térbe érkeznek egymás után emberek és csomagok, ahol egy takarító és egy rendőr az állandó személyzet. Ők a csapat két legifjabb tagja, egyben két nemzeti kincs, Blasek Gyöngyi és Fodor Tamás, akik minden őrültségre hajlandóak a kedvemért. A próbákon kicsit olyanok, mint a magasban köröző héja: folyamatosan figyelnek, és ha lehetőség adódik számukra, azonnal lecsapnak rá. Rajtuk kívül mindenki csak ideiglenesen van a térben, akik a jeleneteket szöveg nélkül összekapcsoló epizódokban cserélődnek.

dekameronproba2

R: Azt mondod, a tíz történet tíz különböző írói világ. Miben állt a munkád a szövegekkel?

SzR: Fontos érteni, hogy ez nem egy olyan előadás, aminek a szövegkönyvét levettem a polcról, mert megtetszett. Ezeket a jeleneteket „adta a gép”, mi pedig Gimesi Dóri dramaturggal húztunk, illetve a sorrend felállításával dramaturgiát hoztunk létre. Ez utóbbi olyan, mint a hullámvasút – amikor már megkönnyebbülnél, jön egy meredek kanyar. Izgalmas a dolog esetlegessége: az egymás mellé rendelt szövegek egymás mögé állítva más tudást adnak ki a világról. A véletlent értsd szó szerint: a szerzők többsége nem akarta tudni, miről ír a többi. Nem egy ember tükrébe nézünk, hanem egy szilánkokból összeragasztott felületet figyelünk, ami összességében erősen emlékeztet a helyre, ahol élünk.

R: Nagyon izgalmasan vegyes a szerzőlista: nők, férfiak, idősek, fiatalok, de egytől egyig a mai magyar színpadiszöveg-írás jelesei.

SzR: Ráadásul van, aki dolgozott már bábszínházban, van, aki most először. Volt olyan szöveg, amelyik megérkezett, és azonnal éreztem, hogy mi az a forma vagy stílus, amiben működik. Tasnádi István, Gimesi Dóri vagy Fábián Péter számára természetesen egyértelműbb, hogy mi működik a bábszínpadon, de amikor valakit megkértem, hogy írja dialogikusabbra a szövegét, az sem okozott feszültséget.

dekameronproba3
Szikszai Rémusz, Blasek Gyöngyi és Barna Zsombor a próbán

R: A tíz szöveg különböző bábtechnikákkal kerül színpadra. Mindig a jelenet hívta elő a technikát?

SzR: Lesz hagyományos bunraku, árnyjáték, feketeszínház, maszkosjáték, tárgyanimáció… Lesz, amikor csak színészek játszanak, és lesz olyan is, amikor a mozgatókat látod egy-egy testrészlettel, és a hiányzó elemeket az agyad egészíti ki, szinte megkonstruálja a figurát. Hoffer Karival A viharban fantasztikusan dolgoztunk együtt, és észrevettük, hogy remekül kiegészítjük egymást. Megtanultam tőle, hogy a bábszínház a végtelen lehetőségek tárháza, ahol az absztrakciónak köszönhetően tényleg bármi megtörténhet a színpadon. Bízom benne, hogy én meg a másik, a prózai oldal nyitogatásában tudok az ő segítségére lenni.

R: Most akkor te tíz különböző előadást rendezel?

SzR: Egy nagy előadást rendezek, amiben ott van tíz pici történet. Vannak persze kapcsolódások, izgalmas lesz figyelni, ki mikor és milyen szerepben tér vissza. Vagy éppen nem érkezik meg, bár te azt várod: egy olyan univerzumba kerülsz, ami elágazó utakból épül. A Dekameron 2023 kivételes erőpróbát jelent a műhelyeknek is, ahová ha most benéznél, a kétméteres ukrán katonától a tízcentis, három ember által mozgatott árnyfiguráig ezerféle csodát látnál. Óriási projekt lett, miközben nem ez volt a célom. Meghatározó élményem, hogy Gimesi Dóri dramaturggal, Szelei Móni jelmeztervezővel, Zöldy Z Gergő díszlettervezővel és Hoffer Kari bábtervezővel két és fél hónapra odanőttünk a bábszínház teraszára: ha esett, ha fújt, mi öten ott ültünk egy asztal körül, és azon dolgoztunk, hogy az őrült vagy kevésbé őrült ötleteket hogyan lehet kivitelezni a színpadon. Felemelő volt, hogy bármivel jöhettem: sosem az volt a válasz, hogy azt nem lehet megcsinálni, hanem azonnal megkezdődött az agyalás, hogyan lehet létrehozni. És pontosan ugyanígy viszonyult az ötleteimhez Hojsza Heni, a koreográfusunk, Dinyés Dani, a zeneszerzőnk, vagy Varga Vince, a videógrafikusunk.

dekameronproba4
Blasek Gyöngyi, Szikszai Rémusz és Fodor Tamás a próbán

R: Utaltál már az idődimenzió fontosságára, de talán nem mindenki tudja, hogy a báb attól is speciális műfaj, hogy hónapokkal korábban készen kell lennie mindennek, ami a színpadra kikerül. 

SzR: Igen, és ez brutális logisztikát igényel. Matek-fizikát végeztem, ami azért jön jól, mert minden pillanatban pontosan tudom, hogy ki vagy mi hol van, illetve hol kellene lennie a térben vagy a színfalak mögött. A próbán ülök és kíméletlenül diktálom az asszisztensnek, hogy ha ő most nem vette fel kint a dzsekijét, akkor le fogja késni a jelenetet – és tényleg. Olyan ez, mintha egy négyezer fős utasszállító hajó kapitánya lennék, aki ül fent a parancsnoki hídon, de közben pontosan tisztában van azzal, mennyi szén van a kazánházban, hogy elfogyott a garnéla az első osztályon, vagy hogy a harmadosztályon két napja nincs fűtés. Ez életem eddigi legnagyobb szabású projektje, és hát otthon babbal nagyon egyszerűnek tűnik minden: a bab nem szól vissza, azt csinálok vele, amit akarok. De a színházban szerencsére ott vannak a csodálatos színészek, és akkor egy csapásra átalakul minden.

dekameronproba5
Fotók: Budapest Bábszínház

R: A cím Dekameron 2023. Mi történik, ha évek múltán még repertoáron lesz az előadás? Időkapszulaként velünk marad, milyen volt itt élni 2023-ban?

SzR: Ó, nem, ha megnézed a plakátot, látod, hogy egy utastájékoztató tábla mutatja az évszámot, vagyis csak tovább tekerjük a dátumot, és máris helyben vagyunk. Aki viszont Boccaccio-adaptációt akar látni, nagyot fog csalódni: csak az alapgondolat egyezik meg, semmi más. Azt viszont reméljük és gondoljuk, hogy két, négy, hat év múlva is érvényes lesz mindaz, amit ma állítunk a világról. Mert a szövegek maguk is furán időtlenek: korok, helyek, népek mosódnak össze bennük. Nem jár le a szavatosságuk.

R: Viszont ha a Dekameron 2023 tényleg a mi világunkról beszél, akkor meglehetősen reményvesztetten fogunk távozni a színházból. 

Szr: Van egy nagyon híres fotó: Szíriában a lebombázott házak romjain gyerekek üldögélnek, és odaadóan figyelnek egy paraván mögött álló bábost, aki nekik játszik. Sokféle értelmezése van a képnek, lehet elkeserítő vagy éppen optimista. Nekem elsősorban szívszorító, de mégis azt üzeni, hogy valaki csinálja tovább a dolgát. A folyamat közben sokszor eszembe jutott ez a kép, az utolsó történet pedig hasonló irányba indul majd el.

Az előadás adatlapja a Budapest Bábszínház honlapján itt található.

A szerző az Arcanumot használta.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek