Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

CIPELJÜK A TRANSZGENERÁCIÓS CSOMAGOKAT

Beszélgetés Maros Andrással
2022. febr. 14.
Mi történik, ha az ember nem azt az életet éli, ami neki való? Ez izgatta Maros Andrást transzgenerációs mintákról is mesélő új darabja, a Redőny írásakor. Az ősbemutatót február 25-én tartotta az Orlai Produkció a Hatszín Teátrumban. HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA.

Revizor: Igazi kortárs történet a Redőny, a darab szereplői olyan figurák, amilyenekkel gyakran találkozhatunk a valóságban. Honnan jött a sztori?

Maros András: Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy mi van akkor, ha az ember nem a „megfelelő” álmot kergeti. Vágyik valamilyen életre, sikerül is megvalósítania, de kénytelen rájönni, hogy egyáltalán nem való neki ez az élet, nem ez az ő egyéni útja. Ilyesmi volt a Redőny kiinduló gondolata, ehhez kerestem egy főhőst, akinek a történetén keresztül dramatizálható ez a belső konfliktus. A megrekedtségből való kiszabadulás több lépcsős története a darab: először a faluból a városba vágyik és jut el a főszereplő, Éva, majd a kisvárosból a fővárosba. 

marosandras
 Maros András

R: Szabolcs-Szatmár megyében indul a cselekmény, és úgy tűnik, mintha jól ismernéd azt a világot. Budapesten születtél, milyen kapcsolatod van a Nyírséggel?

MA: Azon kívül, hogy apukám Nyíregyházán született, semmi. Amúgy nincs jelentősége annak, hogy Éva szabolcsi. Ha az ország bármelyik másik régiójának bármelyik másik kistelepüléséről származna, akkor is ugyanez lenne a története. 

R: Mi volt a munkamódszered az írás során?

MA: A Redőny végső szövege egy speciális fejlesztési folyamat eredménye. Drámatervként adtam be a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum elnevezésű programjának pályázatára. Beválogatták a fejlesztésre érdemesnek talált hat darab közé. Ezekkel a Sundance forgatókönyv-fejlesztő programjának mintájára, kiscsoportos workshopok keretében foglalkozik a Céh, egy hosszú hétvégén. Drámaírókból, dramaturgokból, rendezőkből, színészekből álló négy-öt fős csoportok másfél órás szemináriumokon mondják el a véleményüket az adott tervről: gyakorlatilag a szerző jelenlétében beszélgetnek a beadott szövegről. Ennek tanulságai alapján a szerző továbbfejleszti a szövegét egy választott dramaturg-mentorral szorosan együtt dolgozva – az én munkámat Blastik Noémi segítette. A következő állomás az áprilisi Deszka Fesztivál, amelyen a debreceni Csokonai Színház színészei egy-egy jelenetet fel is olvasnak a darabból. Az itteni tapasztalatok alapján a szerző aztán készre írja a darabot, amit végül egy szcenírozott felolvasószínházi előadáson mutatnak be a – már nem csak szakmai – közönségnek. Végül nyomtatásban is megjelenik a szöveg, a Nyílt Fórum éves drámaantológiájában.  

R: A YouTube-on elérhető a Redőny tavaly nyári felolvasószínházi bemutatója a Szentendrei Teátrumból. Változott még utána is a darab?

redőny olvasó
  A Redőny olvasópróbája

MA: A szentendrei előadás után Noéminak és az egyik színésznek, Schruff Milánnak volt némi hiányérzete, amit én is osztottam, így belekerült még egy jelenet. 

R: Rendhagyó a darab dramaturgiája: Nándi, a főszereplő házaspár, Éva és Attila fia narrátorként szerepel a történetben. Mi volt a célod ezzel a megoldással?

MA: Érdekelt egy olyan nézőpont, ami kívülről is, belülről is rálát a cselekményre. Nándi benne is van a történetben, meg nem is: rálát bizonyos távolságból arra, ami az anyukájával történik, miközben fontos szereplője is a nő életének. Egyik korábbi darabomba is terveztem beleírni egy narrátori szerepet, írói szempontból érdekelt a megoldás, de akkor erőltetettnek éreztem, most, a Redőnyben viszont helye van. 

R: A mai Magyarországon gyakran találkozhatunk Évához hasonló karakterrel, mint ahogyan ismerős lehet kétfrontos küzdelme is a maradi nézeteket valló anyjával és a vállalkozásáról titkolózó férjével.

MA: Transzgenerációs csomagokat cipelünk tudattalanul, amelyek gyakran ellene dolgoznak azoknak a vágyaknak, amik felé törekszünk. Az áloméletek a közösségi média térhódításával különösen jól láthatóvá váltak. Ugyanakkor nem gondolnám, hogy Éva története tipikusan mai. A gyerekekre erőltetett életek, a „jobban tudom, neked mi a jó” nevelési elv régebbi korokban is jellemző volt. Sőt. 

redőny1
Jelenet az előadásból

R: Különösen meghökkentőek Éva édesanyjának a szexről vallott gondolatai…

MA: Anya és lánya víziója sok tekintetben eltér, de a szexről ugyanazt gondolják. Talán ez az egyetlen közös nevező.

R: Korrajz jellegűek a darabban megszólaló zenék, hangsúlyos például a Szerelemvonat

MA: Amikor elképzeltem „Büdös Gizi” lagziját, ahol Éva és Attila találkozik, nem volt kérdéses, felcsendül-e a Szerelemvonat. Naná, hogy felcsendül: az egész násznép vonatozik, a vonatozás a lagzi csúcspontja. Ujj Mészáros Károly rendezésében különben egészen újszerű, izgalmas zenei világot kapott a darab. Amikor Károly először mutatta a soundtracket, borzasztóan tetszett, mármint maguk a számok tetszettek, de az egészet távolinak éreztem attól a világtól, amit elképzeltem. Ám amikor egyben láttam az előadást, rájöttem, nagyon jól működik a zene, szóval beigazolódott Károly merész zenei koncepciója.

R: Kicsit furcsa a darab címe. A Redőny egy metafora?

MA: Egyfelől metafora, másfelől konkrét tárgy, aminek fontos szerepe van a történetben. Egyrészt a redőnyt fel lehet húzni, hogy mindenki lássa, milyen rend és tisztaság van odabenn, másrészt a redőny mögé el lehet bújni a világ elől. E két véglet között vergődik Éva.

R: Dolgoztál takarítóként, angolnyelv- és matematikatanárként, utcai zenészként, újságárusként, szobafestőként, teniszedzőként, sportszertárosként, kínai bolt áruszállító sofőrjeként és tolmácsaként – hogyan tudod az élményanyagot felhasználni az írás során?

redőny2
A képek forrása: Orlai Produkciós Iroda

MA: Már gyerekkoromban megfigyelő típus voltam. Meghúzódtam a sarokban, sokáig csak figyeltem, és akkor jöttem elő, ha már megismertem és biztonságosnak találtam a terepet. A megfigyelői álláspont megmaradt, bármerre sodort az élet, bárhol jártam, bármit csináltam. A történések beépültek, sok mindenre emlékszem, néha ijesztő pontossággal, részletességgel. Amikor a Semmi negyven című regényemet írtam – ami az élsport jegyében telt fiatalkoromról szól –, írás közben hihetetlen élességgel rajzolódtak ki újra bizonyos dolgok, a múltam apró betűs részletei. A következő regényem cselekményét is egy visszaemlékezés indította el.

R: A Redőny az első bemutatód az Orlai Produkcióval. Hogyan kerültetek kapcsolatba?

MA: Régóta kerülgettük egymást. Zöldi Gergelynek, Orlai Tibor dramaturgjának el szoktam küldeni a kész darabjaimat, a Redőnyt is megkapta, tetszett neki. Egyébként volt egy korábbi darabom, a Határsértés, amely szintén majdnem színpadra került itt, végül nem lett meg a megfelelő helyszín, így sajnos nem valósult meg. Amikor Károly egyik sikeres rendezése, a Hamis hang után Orlai Tibor újabb lehetőséget kínált neki, akkor ő a Redőnyt ajánlotta. Régóta jó barátok vagyunk Károllyal, első színházi rendezése épp az én darabom, a Gyanús mozgások volt a Pesti Magyar Színházban.

R: A halott szerző a jó szerző, tartja a színházi mondás. Bejársz a darabjaid próbáira?

MA: Nem, Károly kérte, hogy ne menjek. Az olvasópróba után legközelebb a részpróbák utáni első összpróbát látogattam meg a lányommal. Korábban volt, hogy intenzíven részt vettem a próbafolyamatban, például hirtelen felmerülő írói feladatokat oldottam meg a dramaturg és a rendező mellett ülve, a nézőtérről. De olyan is előfordult, hogy egy külföldi út miatt épp csak beestem a bemutatóra, semmit nem tudtam az előkészületekről. 

R: Írtál karanténdrámát is, a pandémia mennyire változtatta meg a munkád?

MA: Igen, Elég erős címmel írtam egy karanténdrámát, zoomvideó-film készült belőle. A pandémia nem sokat változtatott az írói hétköznapjaimon, az író normál esetben is karanténban van. Most annyi különbség volt, hogy nemcsak én, de az egész családom, a feleségem és a két lányom is itthon volt, ami picit megnehezítette a munkát. Zoom-meetingektől, online oktatástól és legózástól volt hangos a lakás.

Az előadás adatlapja az Orlai Produkciós Iroda honlapján itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek