Hirdetés

NEM OLYAN KÖNNYŰ MOST BELÉPNI A FELNŐTTKORBA

Beszélgetés Benkó Bencével és Fábián Péterrel
2014. ápr. 23.
2010-ben a Kaposvári Egyetem hallgatóiként hozták létre a k2 Színházat, mely ősztől állandó társulatként működik majd. Tavaly a Független Előadó-művészeti Szövetség Pályakezdő díját kapta a társulat. Új bemutatójuk, a Mielőtt az éj leszáll kapcsán beszélgettünk a két alapítóval, Benkó Bencével és Fábián Péterrel. MARTON ÉVA INTERJÚJA.
Revizor: Számos, a független szcénában működő társulat maga írja darabjait. Ti is kísérleteztetek saját szövegekkel, de főleg klasszikus szerzőkhöz nyúltok. A Mielőtt az éj leszáll című előadást Brecht A szecsuáni jólélek drámájából írtátok át. Biztonságosabb talaj a klasszikusok? Könnyebb belőlük kiindulva megfogalmazni a kérdéseiteket?
Fábián Péter: Kezdetben mi is saját darabokat írtunk. A Magyar Monoszkóp előadásunkat elsős egyetemistaként mutattuk be. Ezt követte Bencével közösen írt darabunk, a Sziszüphosz. Ezután fordultunk a klasszikusok felé. Elsőként Euripidész Helené című drámájából vittük színre a Volt egyszer egy Helené előadásunkat. Valóban biztos talaj: a klasszikusok nem sokat hibáznak. Nagyon jó kiindulópontot jelentenek, s bármerre át lehet gyúrni ezeket a szövegeket, hogy a szájunk íze szerint szólalhassanak meg.
Benkó Bence, Fábián Péter
Fábián Péter és Benkó Bence
R: Előbb születik meg az, hogy milyen problémákra akartok reflektálni, s ehhez választotok darabot? Vagy van egy számotokra fontos mű, ami a szövetét adja az előadásotoknak? Hogyan született meg a Mielőtt az éj leszáll?
FP: Általában előbb fogalmazzuk meg a problémát, amivel foglalkozni szeretnénk, s ahhoz keresünk olyan irodalmi művet, amelyen keresztül erről beszélni tudunk. A mostani Brecht-bemutatónk abban új, hogy előbb találtuk meg a drámát, s az adta a kiindulást az előadásunkhoz. 
R: A FÜGE által kiírt Titánium Tehetségkutató Színházi Platform pályázatán négy másik pályázat mellett a ti előadásterveteket is díjazták, ami anyagi lehetőséget, menedzsmentet adott az előadás létrehozásához. Mi tette vonzóvá a pályázatotokat?
Benkó Bence: A díjátadón a zsűri azt emelte ki az előadásunk kapcsán, hogy a k2 Színház fontos társadalmi problémákkal foglalkozik. Jó választásnak találták, hogy mindezt Brecht darabján keresztül mutatjuk be. A pályázatnak fontos eleme volt, hogy úgy írjuk át az eredeti művet, hogy az abban felvetődő kérdéseket a társulat fiatal színészei hitelesen tudják a magukénak érezni. Ne csak egy általános átirat szülessen, hanem a brechti műben megtaláljuk a magunk nézőpontjait: olyan kérdéseket vetünk fel, ami minket, pályakezdőket érint.
R: A szecsuáni jólélek egyik fő kérdése, hogy létezik-e még „jó ember”? De a jóban, Sen Tében is ott lakozik Sui Ta. Az átiratotokban hova kerültek a hangsúlyok? 
FP: Brecht darabja nagyon szerteágazó. Egy konfliktus kapcsán számos kérdést vet fel és bont ki, így sok irányból közelíthető meg a mű. Bár megtartottuk a Brecht által felvetett jóság alaptémát, de hozzánk a legközelebb a darab által felvetett jövő-kérdés áll. Hogy a jóságnak mi lehet a jövője? Hogy Sen Te babája milyen világba érkezik? Erről a világról szeretnénk, ha a nézők véleményt formálnának.
R: Brecht műve azzal fejeződik be, hogy Sen Te gyereket vár. A ti előadásotok innen indul? Ezt a kérdést boncoljátok?
BB: A mű dramaturgiáján nem változtattunk, de számunkra ez volt az alapkérdés. Azt a világot, rendszert próbáljuk megmutatni, amelybe ez a gyermek érkezik. Nagyon hasonló ahhoz a világhoz, amelyben mi élünk. És ez a rendszer nem sok jóval kecsegtet. Újra kell definiálni bizonyos fogalmakat, újragondolni számos mai problémát a változtatáshoz. Hiába akar jó lenni az ember, ebben a világban ez nagyon nehéz. Hogy hogyan lehetne változtatni, ezt próbáljuk az előadásunkban körüljárni.
R: A Kaposvári Egyetem fényt és árnyékot is adott. A ti évfolyamotok éppen a váltás idején végzett. Ez is hozzáadott az előadáshoz?
FP: Nagyon kényes kérdés. Mi voltunk az utolsó osztály, amely megúszta a váltást. De az sem volt sérülésmentes. A vezetésért folytatott politikai harcokat a saját bőrünkön is megtapasztaltuk. Ez a történet számos párhuzamot mutat Brecht művével. Az erkölcs, a tisztesség, a becsület nagy szavainak puffogtatása szembeállítódott a hideg és rideg valósággal. Léteznek az istenek, mondják a maguk bölcsességeit, s közben Szecsuán, Sen Te nyomorog.
BB: Ezeket a tapasztalatainkat is megpróbáltuk szervesen beleépíteni az előadásunkba.
R: A k2 független színházi műhelyet 2010-ben hoztátok létre. A legnagyobb változás az életetekben, hogy állandó társulattá szerveződtetek. A társulat több tagja a kőszínházat hagyta ott ezért a társulatért. Mi vezetett oda, hogy a sok bizonytalansággal járó független szcénában maradjatok? 
FP: Bennem sohasem merült fel, hogy kőszínházban dolgozzak. A többiek részéről, akik a biztosat adták fel, nagy bátorság kellett. 
BB: Nagyon fontos döntéseket hoztak, hiszen lehetőségük lett volna maradni. De lényegesnek tartják ők is, mi is, hogy együtt gondolkozhatunk, hogy műhelyként működhetünk. Ez a fajta munka az intézményesített rendszerben nem tud működni. Azt, ahogyan mi gondolkodunk a színházról, csak független keretek között lehet megvalósítani. A sok bizonytalansága mellett is sokkal több lehetőséget ad.
FP: Most még lehetőségünk van erre az életmódra. Évek múlva, ha már családról is kell gondoskodnunk, jobban feszítenek majd az egzisztenciális kérdések. Most még kísérletezni szeretnénk. Most még fittyet hányunk a biztonságra. Most még tehetjük.
R: Több jó példa született arra, hogy végzős osztályok, évfolyamok együtt maradtak az egyetem után is. A k2-nek mi adja az erejét?
Sziszüphosz
Sziszüphosz
BB: A legfontosabb, hogy közösen és hasonlóan tudunk a világról, a problémáinkról gondolkozni. Viktor Balázs a Színművészeti Egyetemen végzett. Keveset láttuk játszani, de rengeteget beszélgettünk, és ez meggyőzött minket, hogy őt is meghívjuk a társulatba. A többiek mind Kaposváron végeztek. Közös nyelvet beszélünk. Már nem kell összecsiszolódnunk. Ebből a szempontból egy lépéssel előbbre voltunk a társulat létrehozásakor.
R: Mit adott nektek Kaposvár?
FP: Sokat, de évről évre egyre kevesebbet azzal, ahogy a képzést ellehetetlenítették. Ahogy politikai akaratból ment végbe a változtatás. A Kaposvári Egyetem tömbösített képzése nagyon jó modell volt. Hogy egy adott színházi emberrel, Jeles Andrással, Mohácsi Jánossal, Rusznyák Gáborral dolgozhattunk együtt. Olyanokkal, akik a híres kaposvári időszakból meríthettek még. Ebből adtak tovább nekünk.
BB: Kaposváron nem lehet sok mindent csinálni a szabadidővel. Ez is hozzátett a társulat létrejöttéhez.
R: Kaposváron sokféle tanárral dolgoztatok, akik ebben is mintát adhattak. Mohácsi János szeret együtt dolgozni a társulattal, Jeles András munkamódszere ennek a palettának talán a másik végpontja. Mit vettetek át színházcsinálásból tanáraitoktól?
BB: Mohácsival jó volt a közös munka. Mi is hasonlóan szeretnénk dolgozni, közösségként létrehozni előadásainkat. Sokat beszélgetünk a többiekkel az előadásokról. Az olvasópróbán megpróbálunk rávilágítani, mit szeretnénk kihozni az előadásból. A többiek is ötletelhetnek, beleszólhatnak akár a rendezésbe is. Mindenkinek hasonló felelőssége van az előadás megszületésében. A mi felelősségünk a társulat vezetésében van.
R: A többiek miért bíznak bennetek? Mit ígértetek nekik?
FP: Nagy a felelősségünk abban, hogy megélhetést biztosítsunk azoknak, akik bizalmat szavaztak nekünk. Hogy olyan műhelyet vezessünk, amiben fejlődni lehet. Az egyik legfontosabb kérdés számunkra, hogyan lehet jól vezetni a társulatot. Mennyire szabad demokratikusnak lenni ebben? Mennyit ér a mi szavunk, mennyit engedünk beleszólni a vezetésbe, a döntésekbe? Ennek az arányait kell megtalálnunk, hogy tartós társulat lehessünk.
BB: Az eddigi munka a bizalom alapja. A közös múlt nagyon fontos. Emellett kiharcoltuk, hogy a jövő évadban folyamatosan játsszunk. Három vagy négy bemutatónk lesz. A műhelymunka keretén belül fiatal vendégrendezőket hívunk meg, monodrámák rendezésére, hogy a társulat egyes színészei önállóan is bemutatkozhassanak. 
R: Van rálátásotok a hozzátok hasonló nemzetközi független társulatokra? Jártok nemzetközi színházi találkozókra, vannak meghívásaitok?
FP: Ebben még gyerekcipőben járunk, bár a nagykárolyi színtársulattal felvettük a kapcsolatot és ősszel voltunk az általuk szervezett Spot-fesztiválon. Tartós együttműködésnek tűnik, már a nyáron részt veszünk egy újabb fesztiváljukon. Emellett a Leta Popescu vezette, végzősökből frissen alakult kolozsvári társulattal tartjuk a kapcsolatot. Volt egyetemi oktatóink is segítenek abban, hogy lássuk, mi zajlik a térség színházi életében. Segítenek a kapcsolatépítésben.
Mielőtt leszáll az éj
Mielőtt az éj leszáll
R: A k2 társulatnak nincs még nagy múltja. Kevesen ismernek titeket. Hogyan, miből tudtok majd létezni, fennmaradni? A Brecht-darab, a mi lesz a jövővel kérdése logója is lehet az induló társulatnak.
BB: A Brecht-darabban nem a teljes társulat játszik, de ez lehet az első olyan előadásunk, amelynek lesz utóélete. A korábbi előadásainkat csak kevésszer tudtuk játszani egyeztetési problémák miatt. Az állandó társulat ötlete is innen ered. Szeretnénk sokat játszani, közösen fejlődni. A Mielőtt az éj leszáll lesz az első olyan előadásunk, amelyik jövőre is repertoárunkban marad. Így minket is többet láthatnak majd a nézők.
FP: Se annyi pénzünk, se akkora szakmai tudásunk nincs még, hogy egy "nagy" A szecsuáni jólélek előadást rendezzünk. Olyan közvetlenséggel akarjuk átitatni a szöveget, ami a mi problémáinkról nagyon keményen beszél. És fontos a nézőkkel való viszonyunk is. A próbák nagy része arról szólt, hogyan tudjuk megszólítani őket. Hogyan tudjuk a társadalmi problémák iránti közönyből kirángatni őket.  
BB: A Mielőtt az éj leszáll!-ban a legfontosabb hangsúlyt a fennálló rendszerrel, rendszerekkel szemben megfogalmazott közös elégedetlenségünk adja. Nem elég egy kávé mellett beszélgetni a problémáinkról. Fel kell vinni a színpadra! Felelősek vagyunk azért, hogy beszéljünk róla. Ne hagyjuk, hogy ne beszéljenek róla! Nem olyan könnyű most belépni a felnőttkorba. Nem túl jó a világ, amelybe érkezünk. 
R: Már egyetemistaként közösen hoztatok létre előadásokat. Ketten hoztátok létre a társulatot. Mi a munkamegosztás közöttetek?
BB: Közösen végezzük a dramaturgiai munkát, együtt rendezünk. Máshogy látunk sok mindent, ezek a szakmai viták erősítik a munkát. Folyamatos, jó értelemben vett bizonytalanságban tudjuk egymást tartani. A jövő évadot látjuk biztosan. Hogy utána mi lesz? Ez a jövő évadtól is függ. De sok még a kérdőjel.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek