Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

NEM MESE AZ, GYERMEK

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje
2016. jan. 24.
Két népszerű mű ritkán hallható változatát játszotta az Óbudai Danubia Zenekar Mese című hangversenyén a Zeneakadémián. Megnyerő a kreativitás, melynek a fiatalos zenekar koncertről koncertre tanúbizonyságát adja. CSABAI MÁTÉ ÍRÁSA.

Gondolok itt a Winterreise színpadra állítására az évad elején, vagy a beható igényű zeneszerzőportré-sorozatokra. Ezúttal Kulka János mesemondása tette hozzá a pluszt az estéhez: a művész többek között Csipkerózsika, Hüvelyk Matyi és a Tűzmadár történeteit elevenítette fel a zenei tételek szünetében. (A dramaturgi munkát Oláh Krisztina végezte.)

Ravel Lúdanyó meséi (Ma mère l’Oye) című szvitje kedvelt – bő negyed órányi terjedelmű – négykezes zongoradarab, és zenekari változatban is gyakran játszott. 1911-ben, még az eredeti komponálásának évében Ravel két új tétellel (egy előjátékkal és egy körtánccal), illetve négy kisebb közjátékkal duzzasztotta baletté a művet, melyet azután a következő év januárjában be is mutatott a párizsi Művészszínház.

Káli Gábor
Káli Gábor

Az Óbudai Danubia Zenekar játékát a Prelude-ben a fafúvósok kiegyensúlyozott hangzása jellemezte, az együttes pasztellszerűen és könnyeden szólalt meg. Káli Gábor karmester számára, akinek neve egyelőre ismeretlenül csenghet legtöbbünk számára, kiváló bemutatkozó darabnak bizonyult a Lúdanyó. Higgadt, magabiztos és pontos fej kell hozzá, s nehézsége éppen abban áll, hogy megteremtődjék az a varázslatos hangulat, mely a művet jellemzi. Kálinak és a Danubiának mindez többnyire sikerült. A Danse du rouet et scène tétel igényes, átgondolt szellemességgel csendült fel, kétségkívül virtuózan megformált fuvola- és oboaszólamokkal. Kulka János mesebetétje után megint csak az idilli, pasztorálszerű hangvétel bizonyult a zenekar erősségének. A Pavane de la belle au bois dormant tétel hatása a lassú tempóban, s a lassú tempó kontemplatív tartalommal való megtöltésében rejlik, mely sikerült is az együttesnek. Némi hiányt épp az absztraktabb formájú közjátékok hagytak bennem, ahol – hiába tűnik „zárójeles” szakasznak – hevesebb megszólalást vártam. A Laideronnette, impératrice des pagodes zenéje vibráló, keleties fűszerezésű muzsika, mely már-már a groteszkkel kacérkodik. A zenekar kiválóan egyensúlyozott a szertelenség és a raveli műviség között. A zárótételben (Le jardin féerique) azonban, mely leginkább megkívánja az életteliséget, kevés jelét láttam az egyéniségnek: minden úgy szólalt meg, ahogy a nagykönyvben meg van írva, minden a helyén, de ennél nem is jobban.

A szünetet követően Igor Stravinsky Tűzmadár-balettzenéje csendült fel, hasonló erényekkel és gyengékkel. Ahogy a Ravel-mű esetében, itt is képbe kerül egy szvit, jó eséllyel az 1919-es európai változat, és a hallgatói érdeklődés homlokterébe jórészt ezek a tételek kerülnek. Nehéz tehát lerombolni az ilyesféle zenehallgatási módot, mely az ötvenperces balettzenéből harmincat a slágertételekre való várakozással tölt: mikor szólal már meg az Altató, a Korovogy és Kascsej tánca.

Kulka János
Kulka János

A Danubia színpadi játékra nem, csakis a zenére támaszkodhatott, s a kellőképp élénk képzelettel megáldott zenehallgatót könnyedén magával ragadhatta játékuk. Stravinsky zenéje ugyanis az első perctől az utolsóig érdekes, és nem a töltelékütemekkel rövidítette meg a szerző, mikor szvitet készített belőle. (Arra viszont, hogy a Ravel-mű közjátékai is értékesek annyira, mint a törzstételei, nem esküdnék meg.) Aprólékos gonddal megmunkált és feszültséggel telített volt a Tűzmadár érkezése (III.), a következő tételben (IV. A Tűzmadár tánca) a pontosságon túl több könnyedségre, szertelen eleganciára lett volna szükség. Nem mintha az előadás híján lett volna eleganciának: a hatodik tétel lamentáló hangja egyszerre kecsességével is kitűnt, nem sokkal később pedig a scherzo (A hercegnő játéka az almákkal) üde játékosságában gyönyörködtünk. Még inkább a mesés gazdagságú és népi dallamokból építkező körtánctételben, ahol az egymásba fonódó dallamok melodikusságát a zenészek egyen-egyenként garantálták. Kascsej tánca pedig – ha nem is ereszkedett diabolikus mélységbe (értsd: a pokol hetedik bugyrába) – kellőképp fulmináns és sodró iramban szólalt meg, hogy aztán a Berceuse és Kascsej halálának tragikus hangjainak szelídsége és fájdalma ellensúlyozza. A XV. tétel méltóképpen koronázta meg a művet, ezúttal felesleges visszafogottság nélkül, bátran szóltak a Tűzmadár hangjai.

Az együttes Gyermekek vagyunk című koncertsorozata így lezárult, én pedig úgy érzem magam, mint A szegény kisgyermek panaszai olvasása után. Hogy ez csupán álruhája az ártatlan naivitásnak, és észrevétlenül már az élet és halál kérdéseiről mesélnek nekem a művek.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek