Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

MEKKORA ZAKÓ!

Az éjszaka törvénye
2017. jan. 25.
Már úgyis gyanús volt, hogy Ben Affleck összes rendezése remekül sikerült – eddig. Mondjuk, azért Dennis Lehane is összekaphatta volna magát, amikor megírta a film alapjául szolgáló regényét. Nem olvastam sajnos, de annyival biztos nem lehet ütősebb az írott alapanyag, mint amennyire semmilyen lett az adaptációja. KOVÁCS GELLÉRT KRITIKÁJA.

Leginkább azért vagyok ebben biztos, mert Dennis Lehane komoly rajongója Ben Affleck rendezői munkásságának: szinte nincs az az interjú, ahol elfelejtené megjegyezni, mennyire kedveli a Hideg nyomont, s mennyire megbízik abban, ahogy Ben barátja az ő írásait értelmezi. Szóval, legalább produceri minőségében biztos szólt volna neki, ha úgy érzi, valami nem stimmel. 

Mi tagadás, Affleck direktori ténykedésében van is mit szeretni, csakúgy, mint Lehane csavarosan moralizálós bűntörténeteiben, amelyekhez nem véletlenül nyúlt hozzá örömmel és hatékonyan nevezett színész-rendező mellett Clint Eastwood és Martin Scorsese is. 

Lehane menő, Affleck menő, a maffiafilmek menők, mi baj lehet itt? Olyan nagy biztos nem, s olyan nagy nincs is, ha csak a patinával futtatott unalmat nem érezzük annak. Szesztilalom, átverések, lövöldözés, ügyeskedés a világ körül, többek között Kubában is, profin kivitelezett leszámolások dögivel, az elején némi romantika, aztán ahogy megyünk előre, egyre több sóhajtozós romantika – ezek várnak ránk, ha befizetünk Az éjszaka törvényére. Na, meg egy olyan rendező Affleck, aki amellett, hogy sok érdekeset nem talált saját filmjében, még rosszul is osztott szerepet a színész Afflecknek. Kívül is, belül is. S e kettő most erősen összetartozik és persze összenő.

Jelenetek a filmből
Jelenetek a filmből

Kívül azért, mert nem csak a történet lötyög a játékidőn belül, hanem a ruha is a főszereplőn. Igazán szólhatott volna neki, akire hallgat, hogy főnök, hát a bő szabású öltöny nem áll jól mindenkinek, kicsit csaljunk a kor divatjával, s főnök, azt a kalapot se kéne erőltetni, mert úgy tetszik kinézni benne, mint aki az a kölyök, aki nagytata jó állapotú zakójában indult el a farsangra. Nem szóltak, így Affleck büszkén mereng a kosztümben, körülbelül azzal a pofával, mint amilyet akkor vágott, amikor azon a híres Batman Superman ellen – Az igazság hajnala junketbeszélgetésen bambán elmerengett az élet értelmén. Persze, könnyen lehet, ez is csak a művészi vízió része volt jelen esetben, hiszen az élet értelme, mint olyan, elég sokszor előkerül Az éjszaka törvényében. Konkrétan emlegetve, a törvényen kívüli férfi szemszögéből megvizsgálva – ám sajna a legközhelyesebb dialógusok formájában.

De azért nem kell feltétlenül viszkibe fojtani a bánatot, vannak itt izgi dolgok is, például a Polip című legendás tévésorozat veteránja, Remo Girone, akit viszonylag ritkán látni nagy hollywoodi produkcióban, s meg is hálálja a törődést: nála erőteljesebb keresztapát aligha kívánhatna magának hasonló zsánerfilm. A többiekkel sincs probléma, hát hogy is lehetne, elvégre, ahol olyan nevek tűnnek fel, mint Brendan Gleeson vagy Chris Cooper, ott azért képviselve van a filmszínészet rendesen. A hölgyek is tudják, hogy kell az ilyesfajta terepen jelen lenni és játszani: Sienna Millert, Zoe Saldanát és Elle Fanninget a mi szemünk és Robert Richardson kamerája is imádja. Jól elvan mindenki, csak az a fránya izgalom, na, az nem akar megszületni – igazi feszültség néha-néha teszi tiszteletét, de akkor is megijed a közfigyelemtől, s csakhamar likvidálja magát. 

A képek forrása: MAFAB
A képek forrása: MAFAB

Nem azt mondom, hogy Az éjszaka törvénye megérdemelte azt az irtózatos kereskedelmi hasast, amit odakint elszenvedett a pénztáraknál, mindenestre annyit azért lehetett előre sejteni, hogy nagyon meg kell indokolni a létezését ahhoz, hogy bárkit is komolyabban érdekeljen. Nem sikerült. Nem sikerülhet mindig, minden.

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található. 

 

 

 

 

 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek