Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

AZ ELNÖKNŐ ÉS EMBEREI

Az alelnök, 5. évad
2016. júl. 11.
Az alelnök (Veep) az ötödik szezonjára nem csupán gyilkos szatíra lett, de egy-két epizódját tekintve drámai sorozatnak is simán beillene. HUNGLER TÍMEA KRITIKÁJA.
Hol vagyunk már attól, amikor Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) az első évadban a joghurtos fagyitól hascsikarást kapott, majd a hasmenéséből fakadó poénokkal volt tele a fél órás epizód második része! Az alelnök (címszereplője egyébként már a harmadik évadtól az Egyesült Államok első női elnöke) minden szezonjával egyre több emberi drámát mutatott, és – figyelembe véve az abszurd fordulatokat produkáló aktuális világpolitikát – egyre pontosabb és kíméletlenebb képet festett korunk királyairól, királycsinálóiról és hatalmi játszmáiról. 

Emlékeztetőül: az ötödik évad kiindulópontja egy alkotmányos nonszensz; Selina az elnökválasztáson remizett az ellenlábas jelölttel, így a stábja (lévén nem bírná a hölgy büszkesége) megpróbálja megakadályozni, hogy az alelnöke, Tom James (Hugh Laurie) legyen az elnök. Ezért a szavazatok újraszámlálását kérik Nevadában; sőt a jobb esélyeket biztosítandó még az ügyefogyott fehér házi bennfentest, Jonah Ryant (Timothy Simons) is elindítják New Hampshire képviselői székéért. 
Eközben Selina magánéletében is számos váratlan fordulat áll be: meghal az anyja; a lánya, Catherine (Sarah Sutherland) ráébred, hogy leszbikus; Selina pedig összejön az egyik befolyásos bankvezérrel (John Slattery). Ez utóbbi életesemények persze csak abból a szempontból érdekesek a számára, hogy miként befolyásolják a népszerűségét – a negyedik részben (Mother), az egész szezon egyik legmegrázóbb epizódjában, egészen fájdalmas, hogyan építi fel főszereplőnk sablonos gesztusokból és szófordulatokból azt a képet, amit szerinte a közvélemény elvár a gyászoló gyermektől, miközben valójában egyedül a nevadai választás részeredményei izgatják. De ez lényegében minden megnyilvánulására, beszélgetésére is igaz: nincs olyan helyzet, amiből ne tudná kivágni magát valamilyen panelszerű, de sokatmondónak hangzó dumával, vagy egy bájos, pajkos mosollyal – vitathatatlan, hogy tehetségesen és gátlástalanul használja fel és ki a személyes vonzerejét is, és roppant jól áll neki az ujjatlan ruha és a Manolo Blahnik. 
Jelenetek a sorozatból
Jelenetek a sorozatból
Selina Meyer nem államfő, csak egy dörzsölt politikus: cinikus, narcisztikus, hataloméhes; olyasvalaki, akit nem érdekelnek az emberi sorsok, csupán a szavazatok. Nyomot akar hagyni a történelemben, de azt sem világjobbító szándékkal, hanem, hogy a saját nimbuszát növelje: emlékezzen rá majd az utókor egy jelentős esemény/törvény apropóján. 
És épp az előbbi példák miatt a sorozat az ötödik szezonra eléri azt a nézőnél, hogy Selinát, akit két évaddal korábban még kiröhögtünk, most megsajnáljuk. Jobban mondva, elkezdjük szánni azért, hogy mennyire üres, felszínes, gyerekes; hogyan hárítja folytonosan a felelősséget; mennyire nem létezik más az életében, csak a hatalom; hogyan remeg és tesz meg azért szó szerint mindent (megy le akár kutyába is, ha kell). Hiszen a szavazatok, a népszerűségi index növekedése a valódi szeretetet jelenti és helyettesíti a számára: nem a saját lánya, Catherine anyja ő, hanem az Egyesült Államoké, ezért is várja el az utóbbitól a feltétel nélküli odaadást. (Ebben az évadban arra is megkapjuk a pszichológiai magyarázatot, hogy miért lett az elnöknő olyan, amilyen).    
Selina személyes, és persze saját maga előtt soha el nem ismert drámája a sorozatnak azonban csak az egyik, igaz, patológiai szempontból roppant izgalmas és szórakoztató rétege. A másik, ugyanilyen fontos jellemzője az amerikai politikai élet szereplőinek, a nagyhatalmi játszmáknak állított görbe tükör, az a gyilkos szatíra, amely megmutatja, milyen kicsinyes indokok, kavarások, pillanatnyi hangulatok húzódnak meg egy-egy olyan döntés mögött, amely képes akár milliók életét is befolyásolni. 
Míg Selina alakja az első, könnyedebb hangvételű évadokban egyértelműen az alaszkai szenátorra, Sarah Palinre hajazott (emlékeztetőül: a 2008-as kampány alatt John McCain alelnök-jelelöltjeként sokkolta a hölgy Amerikát és a világot); amióta Selina a sorozatban elnök lett, egy személyben testesíti meg az összes abszurditást, amit a nagyhatalmú politikusokról a szavazópolgár eddig is sejteni vélt. Jó példa erre az ötödik évadban a „mini Brexit”, vagyis a Kína elleni szankció, amelynek előzménye, hogy Selina véletlenül megosztja az egész világgal a barátjának szánt szextextjét a Tweeteren. Kármentésként a stábja ezért úgy dönt, megvádolja a kínai hackereket, így az elnök az ellenzék nyomására végül kénytelen gazdasági szankciókat életbe léptetni az ázsiai ország ellen, bedöntve ezzel a hazai tőzsdét. De ugyanilyen abszurd Jonah Ryan indítása is New Hampshire-ben: a férfi szenátorrá választása bizonyítja, kellő anyagi áldozattal és egy jó kampánystábbal a királycsinálók lényegében bárkit képesek „megkoronáztatni”. 
Hogy húsbavágóan ismerősnek érezzük azt, amit a képernyőn/monitoron látunk, nem csupán annak köszönhető, hogy az aktuális politika simán produkál olyan eseményeket és figurákat, amelyek/akik Az alelnök szüzséjébe is elférnének. A kézikamerás felvételek (az ötödik szezon kilencedik epizódja, a Kissing Your Sister végig egy ál-dokumentumfilm, vagyis mockumentary) a cinema vérité stílusát idézik (olyan érzésünk van, mintha az eseményeket kilesné egy kamera, vagyis a forma külön ráerősít a bennfentesség, így a realitás érzetére). 
Lehet, hogy az egyik legszórakoztatóbb komédiasorozatként Az alelnök eredetileg egy brit széria, a 2005 és 2012 között a BBC-n bemutatott Kormányrúdnál amerikanizált változata, és mint ilyen, hemzseg a bonyolult amerikai választási rendszerre jellemző utalásoktól, de tipikus, hataloméhes és gátlástalan figuráival a magyar néző számára nagyon is ismerősnek tűnhet. Amerikáról szól ugyan, de akár nálunk is játszódhatna.
 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek