Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

NEM TÖRTÉNT SEMMI

Ábrahám Pál: Viktória / Városmajori Szabadtéri Színpad
2008. aug. 24.
Jenki gentleman és tőrőlmetszett magyar huszártiszt vív lovagiassági versenyt a címszereplő kiskundorozsmai grófnő szerelméért Ábrahám Pál operettjében. Példájuk követésre csábít, ám az Operettvilág Együttes előadására férfias lovagiassággal is nehéz tapintatos szavakat találni. LÁSZLÓ FERENC CIKKE.

Zsadon Andrea
Zsadon Andrea

Ábrahám Pál 1930-as, a Király utcai Király Színházból egy év leforgása alatt Bécsen át egészen Londonig portyázó operettje számos népszerű sláger lelőhelye. E dalok, így például a Nem történt semmi (másképp: Good Night) vagy épp a Mausie, mi volt az éjjel szerencsés esetben máig élvezetessé tehetik a Földes Imre lengeteg librettójára íródott Viktóriát. Az egzotikus koloritokkal dolgozó szüzsé nyilvánvalóan recept után készült: két rész árvalányhaj került itt egy rész keleties Lehár-esszencia (A mosoly országa), némi első világháborús, orosz hadifogságos ízesítés, meg fontos adalékként egy szem Feketeszárú cseresznye mellé, s a szövegkönyv ilyesformán utánérzések és felöntések merőben problematikus egyvelegévé vált. Ez a tény jócskán megnehezíti a kortárs operettművészek dolgát, s bizony nem állítható, hogy Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor társulatának sikerült volna úrrá lenni a dramaturgiai nehézségeken. Sőt, hogy egészen őszinték legyünk: az Operettvilág Együttes városmajori előadása igen előnytelen színben mutatta nemcsak az elővezetett darabot, de még a nagy múltú és értékekben oly felette gazdag műfajt is.

A színlapon, s a Szabad Tér vonatkozó internetes oldalán nem lelni rendezőt, s bármily felszínesnek hasson az átkötés: a színpadon látottak is e megkerülhetetlen figura fájdalmas elmellőzéséről tanúskodtak. A társulat két fentebb említett, őszintén rokonszenves művészeti vezetője a jelek szerint beérte a színpadi mozgások (merőben viszonylagos) összehangolásával, valamint azzal a szolid, ám így is kellemesen üdítő ötlettel, hogy néhány játszó személy a hangszeres tudását is megmutatta a hálás közönségnek.

Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor
Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor

A címszerepet alakító Zsadon Andrea alig pár napja átvett magas kitüntetéséről az előadás előtt tájékoztatták az egybegyűlteket, s mi most örömest adjuk írásba gratulációnkat, azonban a jeles primadonna esti teljesítménye jóval kevesebb alapot szolgáltatott a lelkesedésre. Nagyasszonyi kisugárzása ugyan ezúttal is csorbítatlannak bizonyult, ám a két férfi közt ingadozó, Pekingbe, majd Pétervárra szakadt magyar grófnő szólamát lebegősen, kevéssé fiatalos hangon, s helyenkénti szövegbotlásokkal adta elénk. Indiszpozícióban a primadonnára licitált a bonviván szerepkörében felléptetett, az operett műfajában kevéssé otthonos Forgács Péter. Koltay főhadnagy (kapitány?), a holtnak hitt, s utóbb Szibériából tekintélyes kerülővel Kiskundorozsmára hazatérő derék magyar huszár sem sérülékeny énekszavával, sem prózai mondandójának rendszerint megmosolyogtatóan giccses és fellengző szavaival nem vált húsvér figurává. Több szerencsével járt a szerelmi háromszög harmadik beltagja, az imádott feleségéről lemondani kész, nagyszívű amerikai karrierdiplomatát megformáló Szolnoki Tibor, aki mindvégig igen elegánsan viselte magát és színpadi jelmezét, s a produkcióval ellentétben jobbára fővárosias jelenségnek tűnt. Csakhogy még az ő játéka is alkalmatos illusztráció gyanánt szolgálhatott volna egy jócskán elavult előadói modor, az operettes-pátoszos fölébeszélés megismertetésére.

Teremi Trixi és Bozsó József (Szkárossy Zsuzsa felvételei.)
Teremi Trixi és Bozsó József (Szkárossy Zsuzsa felvételei.)

Másképp, a vidékiesség és a haknijelleg felvállalásával vált élvezhetővé, s aratott sikert a táncoskomikus-szubrett pár, Bozsó József és Teremi Trixi. Jancsi cigány és Riquette (Brikett) kettőse nyilvánvalóan hálásabb játéklehetőséget teremtett a két színész számára, s ők éltek is a kínálkozó lehetőséggel: elvásott poénjaik és meglepetések nélkül is mulatságosnak ítélhető táncbetétjeik üzembiztosan működtek, ami színpadi jelenlétüket jótékonyan elhatárolta a hanyatlott koreográfiájú, öreges előadás többi részétől.

Az erősen meghúzott darab a szünet beszámításával együtt is alig két óráig tartott, s ez a dicséretes önmérséklet, meg Ábrahám Pál pazar muzsikája valamelyest enyhítette csalódottságunkat. Végül is nem történt semmi. Good Night.

Kapcsolódó cikkünk: Nyári fesztiválok 2008

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek