Hirdetés

TÚL SZÉP

A szomszéd fiú
2015. márc. 23.
Házasság válságban, Jennifer Lopez fehérneműben, pszichopata fiatalember szomszédban. A kéz, amely a garázsajtót javítja… LÁSZLÓ FERENC KRITIKÁJA.

Homérosz, Iliász, Odüsszeia, Akhilleusz, Agamemnón, Oidipusz – ugyan ki a csuda gondolhatta volna, hogy az antikvitás, s egyáltalán a sokszor eltemetett klasszikus műveltség e hívószavai mind elénk kerülnek majd egy szabványos amerikai háztáji thriller cselekményében?

Hiába, az ősi minták és a tiszteletreméltó műveltségelemek máig őriznek valamit a népszerűségükből, s így helyet kaphattak még Jennifer Lopez legújabb filmjében is, amely maga is szigorú, ám egyszersmind komikus hagyomány- és zsánertiszteletével tüntet.

J. Lo, a férje által megcsalt és többé-kevésbé elhagyott feleség, anya és irodalomtanárnő élete egyik kitüntetett mélypontján, azaz egy rosszul sikerült randi után összefekszik a tökéletes szomszéd sráccal. Csakhogy a nextdoor-type eszményi megszemélyesüléséről (Ryan Guzman), aki izmos, gondoskodó, átható tekintetű, és akinek a fenekén diót lehetne törni, nos, tehát róla az első kanyarban kiderül, hogy közveszélyes pszichopata.

Jelenetek a filmből
Jelenetek a filmből

A fiatalember, aki az imént még Akhilleusz szavait idézte és egy első kiadású (!!!) Iliászt ajándékozott a búsuló szépasszonynak, most átveszi az ellenőrzést a családi gépjármű és a család kamasz fia felett, s megindítja a thrillerekben mindig oly meghitten reprodukált egyszemélyes terrorhadjáratot. Azt az erőszakos offenzívát, amelynek tétován védekező célpontja-és-áldozata a történet háromnegyedénél és egyszersmind az éjszaka kellős közepén most is, mint ilyenkor mindig, szépen besétál egy vaksötét és magányosan álló házba, ahol ugye borítékolhatóan nem sok jó vár reá. Hogy aztán az utolsó percekre visszaálljon a világrend, és vérben meg hősiességben felmagasztalódjon előttünk a társadalom és a filmes célközönség nagyszerű alapegysége: az amerikai család.

A szomszéd fiú szűk másfél óra alatt pergeti le a maga rém kiismerhető, de technikai értelemben működőképes történetét, s ez hatalmas erénye a filmnek. Kár, hogy minden túl szép ahhoz, hogy igaz, vagyis hogy legalább minimálisan hiteles legyen. Mert bár egészen bizonyosan vannak negyven felett is szépséges középiskolai irodalomtanárnők, ám Jennifer Lopez mindig hibátlan sminkje és luxusfehérneműben elővezetett hálószobai tipródásai nem sok esélyt hagynak az életszagnak. E tipródások során Lopez tanárnő rendre a tükör vagy az ablak felé fordul, gusztusosan a kamera felé gömbölyítve emblematikus testrészét, hogy még véletlenül se kerülje el figyelmünket a hátsó szándék. Amúgy a sztár természetesen az arcával is játszik, habár meglehetősen keveset.

A képek forrása: PORT.hu
A képek forrása: PORT.hu

Rob Cohen szolid rendezésében érezhetően komoly figyelmet fordítottak arra, hogy Lopez körül jeles, azonban rangban közel sem egyenrangú játékosok keringjenek. A jóképű, s a modellkedést immár végképp színészi karrierre cserélő Ryan Guzman például ügyesen tölti ki a maga sablonját: hatásosan el tud sötétedni a tekintete, vannak lefojtott erőszakot sugalló mikrogesztusai, és a testét sem csupán konditeremben edzheti. (A színész beszédhangja amúgy kiérleltebb fekvésű és hétköznapibb, mint a szinkronhangját adó Fehér Tibor kamaszos-hiszteroid, s ezért karakteresebb tenorja.)

A hűtlen, de megigazuló férjet a Miért éppen Alaszka? óta sokat őszült John Corbett rokonszenves rutinja hozza formába, míg a sztoriból elmaradhatatlan bizalmas barátnőt az adekvát módon jószerint szinkronizálhatatlan Kristin Chenoweth alakítja: éppen annyira irritálóan és kicsattanóan közhelyesen, ahogyan azt ilyenkor szokás. A Lopez fiát játszó Ian Nelsonból sejthetőleg színész lesz, egy deszkás suttyó epizódszerepében pedig a Disney csatorna gördeszkás sorozatának vörös csillaga, Adam Hicks gurul elénk, a skatulyából egyszerre kilépve és bennragadva. Nincs itt baj senkivel, s összegszerűen rendben van a film egésze is. Ha egy-két év múlva leadja majd a TV2 vagy az RTL Klub, akár még Önök is nyugodtan megnézhetik.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek