Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
babszinhaz krabat kicsi revizor
magveto krasznahorkai 20240117

BESTIÁLIS HISTÓRIA

A grófnő
2009. okt. 13.
Élve elföldelt kiscsibe, zsákvarró tűvel összefércelt női keblek, fojtogatós szex, kizsigerelt szűzlányok, sok-sok vér, no meg verejték és könnyek. Julie Delpy Báthory Erzsébetről szóló filmje, A grófnő egy egészen eszelős szerelem története. HUNGLER TÍMEA KRITIKÁJA.

Az, hogy ki volt Báthory Erzsébet valójában, még a történész-szakma számára sem egészen világos. Van, aki tanulmányokban esküszik rá, hogy minden szenny, mit rákentek a századok (leszbikus, vámpír, S/M-ben utazó szex-őrült, megátalkodott sorozatgyilkos etc.) csak része egy gonosz összeesküvésnek, melynek hátterében megszerzendő vagyona, vagyis ellenségeinek kapzsisága állt. Ám akad olyan szakember is, akinek meggyőződése, hogy a várúrnő nem élt éppen szűzies életet, és az ellene indított hírhedt per egyáltalán nem volt alaptalan: a csejtei bestiára nem véletlenül emlékszünk úgy, mint a Kárpátok női Drakulájára.  

Julie Delpy és Daniel Brühl
Julie Delpy és Daniel Brühl

Felidézve azt a töménytelen mennyiségű horror- és szexfilmet, melyben Báthory Erzsébet különböző fő- és mellékszerepekben felbukkant már, nyilvánvaló, hogy a tizenhatodik-tizenhetedik századi grófnőben az utókor főként a fenevadat „tiszteli” – a szlovák Jakobisko 2008-as moziján (Báthory) túl azonban nemigen akad olyan műalkotás, mely közelebbről vette volna szemügyre a várúrnőt övező legendák és a valóság kapcsolatát.

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből

Ez alól Julie Delpy A grófnő című filmje sem kivétel – a rendező, a forgatókönyvíró, a zeneszerző és a főszereplő posztját is magára vállaló Delpy nem úgy fest, mint aki mélyebben beleásta volna magát a magyar történelembe. Az ő várúrnőjét láthatóan csak egy dolog érdekli – igaz, az eszelősen –: fiatal, szép és kívánatos akar maradni ifjú szeretője, Thurzó István (Daniel Brühl) szemében. Merthogy a francia-német koprodukcióban készült, angolul beszélő Báthory-történetnek a középpontjában egy szerelem áll, melyre a grófnő bebörtönzéséért felelős Thurzó György (William Hurt) fia, István, vagyis filmünk narrátora emlékszik vissza sok-sok évvel később.

A nemesasszony gyerekkorát pár snittben hamar átugorjuk, hogy aztán az ágyban, párnák közt elhalálozó férjet, a törökverő "fekete béget", Nádasdy Ferencet (Charly Hübner) is rövid úton magunk mögött hagyjuk. Máris a lényegnél vagyunk: István egy végzetes éjszakán megjelenik a bálon, ahol azonnal lángra lobban iránta a szép, ám ekkor már negyven körüli özvegyasszony. (Itt jegyzendő meg, hogy a stáblistán szegény Nádasdy Ferencet „Nadasky” néven tüntetik fel, de ez semmi ahhoz képest, hogy Thurzó Györgyöt módszeresen „Giorgi”-nak”, Báthoryt „Erzébet”-nek ejtik, és hogy a fő intrikusok egyike a Dominic Vizakna névre hallgat…)

grofno3Szerelmes, és nem történelmi film hát A grófnő, melyben Delpy arra keresi a választ, hogy mi állhatott annak hátterében, hogy Báthory Erzsébetre még ma is szűz leányok vérében fürdőző dominaként gondol az utókor. A rendező-főszereplő szerint hősnőnknek a szerelem vehette el a józan eszét, ehhez pedig az intrika adta az alapot: a kikosarazott Thurzó György mindent megtett annak érdekében, hogy a galambpárt szétrebbentse, de az sem tett túl jót a kapcsolatnak, hogy a tanácstalan és magát becsapottnak érző Erzsébet egy, a fojtogatós szexben jártas nemes (ő volna Vizakna gróf Sebastian Blomberg alakításban) karjaiba vetette magát.

Az öregedéstől betegesen rettegő, önmagát állandóan tükrökben vizslató grófnő számára innen már csak pár lépés, hogy elhiggye, a szűz szolgálóleány véletlenül ráfröccsenő vére felér egy plasztikai beavatkozással: meglelte végre az örök fiatalság elixírét: a tömegmészáros megszületett.

A képek forrása: PORT.hu
A képek forrása: PORT.hu

Delpy nem sokat tesz tehát hozzá a köztudatban élő Báthory Erzsébet-képhez – a csejtei szörny az ő olvasatában is szolgálólányok vérében fürdik, a kastélya körül szétszórt emberi maradványok, a pincéjében kínzóeszközök, és még egy leszbikus szeretője is akad a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmből megismert Anamaria Marinca személyében. Okosabbak egészen biztosan nem leszünk sem Báthoryt, sem pedig az újkori magyar történelmet illetően, ha végignézzük A grófnő című filmet. Az a beteges szépség- és fiatalságkultusz azonban, mely a csejtei várúrnőt a film szerint jellemezte, jobban már nem is rímelhetne a huszonegyedik századra.

Vö. Papp Attila Zsolt: Vérszegénységi bizonyítvány 
Mesterházy Lili: Julie Delpy véres kattanása 
Kelemen Éva: Drakula grófnő 
Bükki Linda: Báthory Erzsébet vérben fürdő széphistóriája

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek