Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

KÉT PILLANAT MŰVÉSZETE

Gáldi Vinkó Andrea: Barátok közt / Mai Manó Ház
2008. szept. 27.
„Helló, egy fotósorozat elkészítéséhez olyan embereket keresek, akiknek van egy nagyon régi barátjuk, van egy közös fotójuk, és a mai napig barátok, és hajlandóak lennének együtt pózolni hasonló szituációban, mint azon a régi-régi képen.” KOVÁCS BÁLINT ÍRÁSA.

Gáldi Vinkó Andrea ezt az üzenetet küldte el ismerőseinek, mielőtt hozzáfogott volna a jelenleg a Magyar Fotográfusok Házában megtekinthető sorozatához. És ezzel nagyjából el is mondta mindazt, amit a találóan Barátok közt névre keresztelt, igen kevés képet bemutató tárlatról tudni érdemes annak megtekintése előtt.

Zsófi és Tija az autóban
Zsófi és Tija az autóban

A fotózással kapcsolatos talán legalapvetőbb közhely, hogy a fénykép célja és erénye a pillanat megörökítése, az egyedi, egyszeri és megismételhetetlen kimerevítése, elraktározása. Lévén banalitás, alighanem Gáldi Vinkó Andrea is többször találkozott már vele; ám megpróbálta kiforgatni a frázist: szó szerint értette, és megcáfolta. A cáfolattal – a régi fotók tökéletes másának újbóli felvételével, melyeken gyakorlatilag semmi egyéb, csak a szereplők életkora változott – ugyanakkor újból bizonyította is a közhelyet, s éppen e humorral, de feszültséggel is teli önellentmondás miatt érdekes igazán a kiállítás.

Anna és Rita az erdei asztalnál
Anna és Rita az erdei asztalkán

Gáldi Vinkó nagyon ügyelt a beállítások pontosságára, hogy minden apró részlet megfeleljen a tizenöt vagy negyven évvel korábban készült fotókon látható állapotnak. Ha akkor nadrágtartó volt az egyik szereplőn, az legyen rajta 2008-ban is; ha plüsskutya vagy játékbaba volt a kézben, így legyen most is; ugyanúgy legyen kitűrve az ing a nadrágból, s ugyanott álljon a lábas a tűzhelyen, ahol régen. A fotós ezzel fontos döntést hozott: (szinte mindig) a humort választotta a történetmesélés helyett, az iróniát a lélekrajz helyett. Utóbbiak akkor lennének jelen, ha a látványosan oda – a huszon-, harminc-, negyven-, ötvenvalahány éves felnőttek kezébe – nem illő játékok helyett valami olyasmi lenne a képen, ami a felnőttre annyira jellemző, mint amennyire a baba annak idején a gyerekre volt. (Mint ahogy az egyik képen ez meg is valósul: tetrisz helyett mobiltelefonnal játszik az egyik szereplő.) Illetve ha a mostani képekben is lenne valami „szabályok közé szorított spontaneitás”: mert az teljesen hihető, hogy huszonéves lányok is nevetgélnek egy ágyon ülve valamiféle padlásszobában, de az már nem, hogy közben plüssmackó van a kezükben.

Három lány egy ágyon plüssállatokkal
Három lány egy ágyon plüssállatokkal

A szigorú szabályok közé csúszott kivételek ugyanis felkeltik az igényt a komolyságra: Zsófi és Tija 1984-ben egy autó első ülésein ülve örökíttettek meg, s ez történt 2008-ban is. Ám azóta „belenőttek” a helyszínbe, ami akkor csak vicc volt (az autóvezetés), ma már komoly, és ez látszik is: Tija otthonosan ül a volán mögött, nőiesen és csábítóan húzza ki magát az ablakon kikönyökölve – remek, ahogy a két egyforma kép történettel és többletjelentéssel gazdagodik. Ez hiányzik az olyan képekről, ahol a pózhoz és ruházathoz való szigorú ragaszkodás miatt a hét-nyolcéves kislányt utánozva huszonéves önmaga sem törődik azzal, hogy a szoknya derékig csúszott; csak egy apró, szemérmes szoknya-lesimítás hiányzik a második fotóról, ami elvenné a kép hamisságát, s egy kis jellemrajzzal pótolná azt. Nincs szó sokról: amikor Anna és Rita már nem férnek el azon az erdei asztalkán, ahová ’93-ban felfeküdtek, már meg is jelenik rajtuk az az arckifejezés, ami őszintévé teszi a képet.

Imre és Laci nyakkendőben
Imre és Laci nyakkendőben

Az arckifejezések egyébként szintén másai a régi képeken lévőknek – s ez megint a humor mellett tör pálcát a kép mögé rejthető mélység helyett. Vicces persze harmincéveseket ugyanúgy kiöltött nyelvvel látni, ahogy talán ötévesen öltötték ki utoljára, de még érdekesebb lenne, ha (akár egy, a két meglévő mellé illesztett harmadik fotón) mindenki aktuális lelkiállapotára jellemző, ösztönös arcot vágna.

Szkárossy Zsuzsa felvételei
Szkárossy Zsuzsa felvételei

Bár tovább is mehetett volna saját elképzelései mentén, nyugodt szívvel nevezhető remeknek az is, ameddig a művész eljutott. Az ötlet humoros oldalát rendkívül ötletesen használja ki, főleg Imre és Laci esetében: a két fiú kisdobos-nyakkendőben ölelte át egymást ’86-ban, gyerekesen rendezetlen ingben. 2008-ban pedig a kisdobosból menedzser lett, a nyakkendő is a megszokott fajta, s az ing is olyan, amilyen a nemtörődöm felnőtté is lehet – mindezt ráadásul magaslatról fényképezte a fotós, így a két évtizeddel idősebb férfiak is épp olyan kicsinek tűnnek, mint annak idején.

És ha hiányoljuk a történeteket a beállításokból, az élet ennek ellenére megteszi a magáét: a háttér változása mindig nagyon érdekes. Az útburkolatot, a közlekedési táblákat kicserélték, a haj megőszült, a testek formásak lettek, az autók rendszáma jócskán előrébb jár már az ABC-ben. De van, akinek húsz év múltán is megvan a régi ruhája. És van, akinek a szeme ugyanolyan tágra nyílik, ugyanolyan kíváncsi, s épp ugyanazt mondja, mint harminc éve. Az ilyen mozzanatok miatt érdemes alaposan, akár többször is végignézni a tárlatot.

A kiállítás megtekinthető: október 16-ig.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek