Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

SORAKOZTATÓ KÖNYVEK

XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
2008. ápr. 28.
Szép dolog ez a könyvfesztivál. Jó is. Mennyiségre, mintha kiterítettek volna egy közepes méretű könyvtárat. Minőségre: hmmm. SZEMERE KATALIN RIPORTJA.

Talán úgy lehetne legszemléletesebben jellemezni: a skála egyik végében Esterházy Péter új könyve, a másikban, jó messze tőle úgynevezett sztárok tapasztalatai a szülővé válásról. Lehet, hogy ezért meg fognak kövezni?

Három és fél óra is kevés ahhoz, hogy végignézzem a XV. Budapesti Könyvfesztivál kínálatát. Nehezebb is átlátni, mint anno a Kongresszusi Központban. Tele a Millenáris Fogadó, a Csodák Palotája, és nehéz a parkbeli pavilonokhoz is odaférni. Csodás tavaszi hétvége.

Esterházy Péter
Esterházy Péter

Jó érzés körít hatalmába, a Jövő Háza egyik ficakjában Esterházy Péter ül, a másikban Vásárhelyi Mária és Dés László, látom Kornis Mihályt, dedikál a Kaláka, majd a Parkban szembe jön velem Parti Nagy Lajos. Pár órával korábban, a Gyereksarokban Szabó T. Anna és Varró Dániel olvasott fel. Műsor szerint ugyancsak itt kell lennie valahol Konrád Györgynek és Békés Pálnak. Végre, jó társaságba kerültem.

Órákig tudnám bújni a gyerekkönyveket. A Pozsonyi Pagony sarki bódéjánál válogatok vagy fél órát. Egyetlen mozdulattal véletlenül leverek fél sort. Az eladóhölgy mosolyogva segít visszapakolni, még ő szabadkozik, túl sok a könyv, nem tudják rendesen kipakolni. Mekkora ötlet, a kiadó gyönyörű kiadványainak illusztrátorai dedikálnak: Agócs Írisz, Paulovkin Boglárka, Pásztohy Panka, Gévai Csilla. Nem állítom, hogy hosszú, tömött sorban állnak előttük a kézjegyükre vágyók, nem úgy Darren Shan, a Vámpír és a Démonvilág sorozat ír szerzőjének asztalánál. Életemben nem hallottam róla, nyugtázom, de aztán ismerősöktől megtudom, nem is én vagyok a célközönsége, ő ifjúsági horrorkönyvek szerzője. Akár szombaton, akár vasárnap dedikál, őrült tömegek várakoznak rá, ő meg lehajtott fejjel csak ír, ír – akár három-négy regényébe is.

Állítólag a fesztivál díszvendége, Bret Easton Ellis, az Amerikai psycho, A vonzás szabályai, a Glamoráma írója megfogadta, addig nem megy a repülőtérre, míg bele nem írja nevét az utolsó könyvbe is, amit az orra alá dugnak. Bizonyára lekéste a gépét.

Nem vagyok autogramgyűjtő-fajta, és sorban állni is meglehetősen utálok, de amikor vasárnap ebédidőben meglátom, hogy össz-vissz három ember várakozik Esterházyra, azonnal odalépek negyediknek. Ilyenkor jön az az idióta párbeszéd, amitől csak menekül az ember, és a másikat is sajnálja. Valami olyasmi, mint amikor színésznek gratulálunk.

– Beleírna a könyvembe? – Már beleírtam – képzelem az elképesztő hülye beszélgetést. Ezért inkább minimálra veszem: köszönök, és érthetően elmondom nem túl bonyolult nevem – majd hozzá kanyarintok egy viszonylag természetes mosolyt.

Bret Easton Ellis
Bret Easton Ellis

Amikor először megpróbáltam felmérni a kínálatot, rájöttem, óriási kedvezményeket nem fogok itt szakítani. Jobb hónapokban többet takaríthatok meg, ha a Bookline-on vásárolok. A gyerekköteteknél a húsz százalék a plafon, de általában fele annyit engednek el. A Csodák Palotájának emeletén azért ki lehetett fogni nagyobb akciót, régi DVD-ket, CD-ROM-okat vásárolhatunk 75 százalékkal olcsóbban. Aztán egy-egy kosárba raknak különösen jutányos árú köteteket. Háromszázért a hülyének is megéri például a Feladom! című. Ez tipikusan az az állatság, amit józanul nem szabad olvasni. Szerzője, Enki Sándor, aki például reklamált a Szerencsejáték Rt.-nél, hogy húsz év alatt sosem volt kettesnél nagyobb találata, az IKEÁ-nak levelet írt, hogy miért tegezik, egy peepshow-nál pedig nyugdíjas bérletet követelt. Az Unileverrel arról levelezett, hogy viszket a hónalja az ultra active stifttől, biztos a hasonló nevű Ultra mosószer alapanyagát keverték a dezodorba. Visszakérte a Nemzeti Színház építésekor adakozott nyolcezer forintot, a Népszabadságnál meg azt kifogásolta, az újságban a várható és nem az olvasás pillanatában lévő időjárás-jelentést olvashatja. Nem kímélte a politikusokat, írókat, tévés személyiségeket és az úgynevezett sztárokat sem. A vicc az, hogy a megszólítottak nagy része válaszolt is a levelekre.

Ha már a jelen sztárjairól beszélünk, érdemes felhívni a figyelmet, hogy a tévés személyiségek, színészek gyerekvállalásának lenyomatából (túl) bőséges a kínálat. A Könyvfesztivál óta elolvashatjuk, Süveges Gergő hogyan élte át az apaságot, Szinetár Dóra a terhességet, D. Tóth Kriszta megismerteti olvasóit az anyaságról gyűjtött tapasztalataival, a Lolával az élet című könyvével, míg az énekes Pintácsi Viki Anya csak egy van, de az nagyon című könyvét árulja.

Sorolhatnánk tovább a Millenáris Parkbeli felhozatalt, a térképtől a nyelvtanulóknak egyszerűsített krimiken át a legvalódibb szépirodalomig. Bár sokan üres kézzel távoznak, maximum a belépő árát vásárolják le, azt kell, mondjam, ebben a szép tavaszban egyszerűen sétálni is jó ennyi könyv között.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek