Hirdetés

ANYA CSAK EGY VAN!

Vigyázzatok Mayára! / Netflix
2023. júl. 30.
A Netflix új dokumentumfilmje megrendítő érzékenységgel tárja fel a Kowalski család tragikus történetét: két szülő heroikus és sokszor reménytelennek tűnő harcát mutatja be, a mára már iparosodott amerikai gyermekvédelemmel szemben. SUGÁR BERTALAN ÍRÁSA.

A Kowalski család tragikus sagája lányuk, Maya titokzatos tüneteket produkáló betegségével kezdődött 2016-ban. A specialisták által javasolt ketamin-kezelés alatt álló, korábban Sudeck-szindrómával, más néven komplex regionális fájdalom szindrómával (CRPS) diagnosztizált kislányt súlyos fájdalmakkal szállították a Johns Hopkins Children’s Hospital ambulanciájára egy éjszaka, ahol a gyermekbántalmazási ügyekre specializálódott orvosszakértő, Dr. Sally Smith ’kivetített’ Münchausen-szindróma (Munchausen Syndrome by Proxy) gyanúját állapította meg. Mayát azonnali hatállyal állami gyámság alá helyezték, és a szülöktől megvonták a láthatási jogot. Beata, az anya nem mindig a legtaktikusabban, szinte a vesztébe rohanva küzdött lányának „szabadulásáért”, mindhiába: a gépezet, amely ellen hadjáratot indított, sokkal erősebbnek bizonyult nála, pár hét elteltével még a telefonos kapcsolattartás lehetőségét is megvonták tőle. Beata összeomlott, és míg férje és kisfia egy szülinapi zsúron vendégeskedett, ő felakasztotta magát a családi ház garázsában. Jack, az apa három hónap után végül visszakapta Mayát, de életük egy időre sűrű gyászba borult. Az eset óta hét év telt el, de Kowalskiék küzdelme ma is tart. Bár többször is vereséget szenvedtek a „rendszerrel” folytatott harcuk során, kitartásuk elérni látszik célját: úgy tűnik, végre Maya is elmondhatja történetét, perük esküdtszék elé kerül ez év őszén.

A ma már medical child abuse-ként aposztrofált ’kivetített’ Münchausen-szindróma leghírhedtebb esete 2015-ben történt, Missouri államban. Dee Dee Blanchard, Gypsy Rose Blanchard anyja hosszú éveken keresztül teljesen indokoltalanul kezeltette lányát a legkülönfélébb, sokszor rendkívül súlyos kórképekkel: az epilepszia tüneteit megfékező gyógyszerekkel, szteroidokkal és nagydózisú antibiotikumokkal tömte, szondán keresztül táplálta, tolószékbe kényszerítette, kopaszra nyírta, és abban az illúzióban tartotta, hogy halálos betegségekkel küzd, köztük leukémiával. Gypsy Rose azt sem tudta hány éves, valódi korát anyja titokban tartotta. A „hős anya” szerepében tetszelgő Dee Dee és „beteg” lánya rendszeres szereplői lettek a helyi tévécsatornák beszámolóinak. Városi, majd később országos hírnévre tettek szert, magánemberek és cégek egyaránt támogatták őket, ki pénzzel, ki házzal, más autóval és egyéb kisebb-nagyobb értékű ingóságokkal. Jó üzletnek bizonyult a betegség-biznisz, amelynek hátterében az anya súlyos pszichiátriai kórképe állt. A vég kezdete a kamaszkorba lépő Gypsy online szexviszonyával kezdődött, amikor is egy nála pár évvel idősebb fiút – szexért cserébe – rávett arra, hogy anyját eltegye láb alól. A gyilkos páros szökni próbált, de hamar rájuk találtak a hivatalos szervek: a fiút gyilkosság vádjával elítélték, és Gypsy is a mai napig tölti büntetését: tavasszal röppent fel először a hír, hogy feltételesen szabad lábra helyezhetik jövő év elején. A megdöbbentő történetből az HBO készített először dokumentumfilmet (Anya gyilkos kincse), majd pár évvel később a Hulu minisorozatot (A tett), Patricia Arquette-tel a főszerepben.

maya11
A kép forrása: Mafab.hu

A Vigyázzatok Mayára! rendezője, Henry Roosevelt különös gyengédséggel viszonyul a történet ophéliai szépségű főszereplőjéhez, a ma már 17 éves Mayához, annak apjához és az anyátlanság terhét cipelő kiskamasz öccséhez. Az interjúkat etűdszerű képsorokkal összekötő film pasztell fényben fürdő jelenetei éteri ragyogást kölcsönöznek Maya festményszerű arcának és törékeny fizikumának; a lány tragikus hősnőként, kiforrott intellektussal és rajongással mesél imádott anyjáról és annak felfoghatatlan körülményekből fakadó elvesztéséről, a gyerekkorában átélt borzalmas kórházi hónapokról, ahol megvonták tőle az életminőségét biztosító kezeléseket, a rengeteg fájdalomról és a harcról, amit a mai napig folytat igazáért, anyja emlékére.

A Netflix új dokumentumfilmje a traumák megsemmisítő erejéről legalább annyira szól, mint egy anya elvesztéséről, vagy az amerikai gyermekvédelem mára már ipari módon működő gépezetéről, melynek hatalma önös érdekektől vezérelve családok százait gyűrte maga alá hasonló esetekben. Maya és Gypsy Rose történetében is központi szerepet játszik az anya figurája, de míg Dee Dee Blanchard egyértelműen elkövető volt, akinek hamvait saját apja húzta le a vécén, Beata Kowalski öngyilkosságával áldozatot mutatott be lánya kiszabadulásának oltárán. Mert anya csak egy van, akkor is, ha már csak volt.

A dokumentumfilm adatlapja a Mafab.hu oldalán itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek