Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

KISVÁROSI LADY MACBETH 1-2.

Szerelem és halál / HBO; Candy: Halál Texasban / Disney+
2023. máj. 15.
Candy Montgomery történetét legújabban két nagy streaming-szolgáltató is feldolgozta: a Hulu 2022 májusában mutatta be a Candy-t (nálunk a Disney+ kínálatában elérhető), míg az HBO néhány hete tette elérhetővé azt Szerelem és halál címmel. A gyakorta feltűnően rosszul fésült parókákat leszámítva mindkét sorozat eleget tesz a műfaji kritériumoknak, mégsem képesek igazán árnyalt képet adni Candy valódi drámájáról. SUGÁR BERTALAN ÍRÁSA.

Candy Montgomery a texasi szuburbia háziasszony-prototípusaként élte unalmasan jól strukturált életét: fehér karókerítéses házikó, két gyerek és egy szerető férj biztosította látszólagos boldogságát, de a kiegyensúlyozottság maszkja mögött ő is csak egy kisvárosi Bovaryné volt, aki nem érte be sem a középosztálybeliség nyújtotta anyagi biztonsággal, sem a konvenciók és társadalmi normák által garantált örömökkel. Candy viszonyba bonyolódott templomi közösségének egyik tagjával, Allan Gore-ral, majd egy júniusi reggelen, félévvel a kapcsolat lezárása után, több mint negyven fejszecsapással kivégezte Allan feleségét, Betty Gore-t. A texasi baltás gyilkosnőt 1980 októberében felmentette az esküdtszék, Candy pár évvel később elvált a férjétől (Pat Montgomery), majd új életet kezdett egy másik államban, mentálhigiénés szakemberként.

A Texas Monthly cikkein és a bűntényt feldolgozó dokumentumregényen (Evidence of Love: A True Story of Passion and Death in the Suburbs) kívül semmilyen más forrásra nem támaszkodhattak a sorozatok készítői, mivel Candy sohasem nyilatkozott az ügyről: a két texasi újságíró, John Bloom és Jim Atkinson, Allen Gore és a Montgomery család tagjainak elbeszéléséből rekonstruálta a történetet. Bloom és Atkinson évtizedekkel később szoros együttműködésben, producerként segítették az HBO sorozatának előkészítését, ami már javában „forgott”, amikor a Hulu még épp csak zöld utat adott saját projektjének.

Mindkét adaptáció a maga módján kicsit elrajzolja hőseit és a miliőt magát is, de míg a Candy: Halál Texasban vadul stilizált, és feltűnően jól komponált képsoraival esztétikailag kimagasló teljesítményt nyújt, a Szerelem és halál jóval realisztikusabb ábrázolásra törekszik, vizualitása inkább klisészerű, mint izgalmas, mindemellett erőlködés nélkül hozza a prémium sorozatokhoz méltó képi élményt. A két sorozat eltérő dramaturgiai struktúrával dolgozik: a Candy a gyilkosság aktusával vezeti fel a történetet és onnan bontja ki azt retrospektív módon, ellenben a Szerelem és halál alkotói a történet kronologikus felépítése mellett döntöttek. Jessica Biel és Elizabeth Olsen elsőosztályú Candy-interpretációi is hűen tükrözik ezt a két, nagyon eltérő forgatókönyvírói és rendezői attitűdöt: Biel finoman karikaturisztikus, szellemes és szexuálisan túlfűtött tragika, míg Olsen vegytiszta drámai hősnő, aki hibátlanul abszolválja a hollywoodi Streep-sztenderdet. A sorozatokban több feltűnően erős karakteralakítással is találkozhat a néző: a Szerelem és halál Allen Gore-ja (Jesse Plemons) egyike a sorozat leghitelesebb alakításainak, akárcsak a Candy Betty Gore-ja, az új-zélandi Melanie Lynskey, aki ez alkalommal is hozza a tőle megszokott csúcsformát a megcsalt feleség szerepében.

Kétségtelenül szórakoztató, illetve virtuózan drámai Biel és Olsen játéka, de egyikük sem képes ellenállni a csábításnak és a forgatókönyvírói nyomásnak, hogy a nagyon is összetett hősnőből, végül ne karakterszínészi eszközökkel hozzák létre Candy hétköznapiból freakké átvedlő figuráját. Az ítélkezést kerülni próbáló forgatókönyvírók és színészek a saját csapdájukba esnek, nem képesek igazán közel férkőzni az emberhez, és így cirkuszi mutatvánnyá teszik bukott angyalukat, aki felé nehéz empátiával és megértéssel fordulni.

Ezzel szemben a történetet először feldolgozó és első ránézésre jelentéktelennek tűnő tévéfilmben (A Killing in a Small Town, 1990) Barbara Hershey-nek sikerült egy olyan alakot kreálnia, aki talán képes választ adni a nézőt – nagy valószínűséggel – foglalkoztató kérdésekre. Például arra, hogy miként válhat bárki gyilkossá egy rosszul elsült, indulattól vezérelt pillanatban, vagy arra, hogy a mélyen gyökerező, gyermekkori traumák milyen elementáris erővel hatnak ránk mindaddig, amíg azokat egy terápiás folyamat nem oldja fel.

Hershey letisztult, eszköztelen interpretációja megejtő emberséggel teszi átélhetővé ennek a nagyon is átlagos nőnek a tragédiáját, aki egyszerre vált elkövetővé és áldozattá. Candy Montgomery tragédiája olyannyira a sajátunk és olyannyira hétköznapi, hogy azt csak a Gore család fejszéje hasíthatja le rólunk: a terror explicit képei elidegenítési effektusként lépnek működésbe, hogy az önmagát minden helyzetben felmentő, és az ítélkezésre mindig kész néző leegyszerűsítő elméletei legitimitást nyerhessenek.

A két sorozat adatlapja a Mafab.hu oldalán itt és itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek