Hirdetés

VÁRBA VÁRT RENESZÁNSZ NAP

Reneszánsz Nap a Tavaszi Fesztiválon
2008. márc. 27.
A Reneszánsz Év kapcsán osztódással szaporodó viadaloktól, várjátékok burjánzásától, Mátyás király hasonmás-versenyek tucatjától és egyenlakoma-sorozattól tartottam. A Tavaszi Fesztivál Reneszánsz Napja részben igazolta félelmeimet. SZEMERE KATALIN RIPORTJA.
Hímzett palást a BTM kiállításán. Forrás: btm.hu
Hímzett palást a BTM kiállításán. Forrás: btm.hu

Húsvét hétfőn furcsa tapasztalatokat gyűjtöttem a Budai Várban: mi az, amiért utálok itthon múzeumba járni, és mi az, amitől csábító lesz egy kiállítás – teszem azt Bécsben, és most már a BTM-ben is. Kezdem a pozitívval. Noha a Hunyadi Mátyás, a király cím kiötlőjét azonnal beíratnám egy kreativitást serkentő tanfolyamra, azt kell mondjam: a szervezők mindent összegyűjtöttek, amit egy látogatóbarát tárlatról gondolhatunk. Most nemcsak arról beszélek, hogy hat ország negyvennyolc gyűjteményéből hoztak haza Mátyás korabeli tárgyakat. Emlékeket – többek között – a Hunyadi-család életéről, Mátyás trónra lépéséről, a reneszánsz uralkodó-ábrázolásról, művészetről, pénz- és hadügyről, vallásosságról. Itt ugyanis nemcsak a megszokott, kétsoros, tárgyszerű leírást kapja a látogató, hanem rengeteg pluszinformációt, magyarázatot kétnyelvű feliratokon és kisfilmeken. Delikát ötlet, hogy a miniatűr betűkhöz, ábrákhoz nagyítót is passzintanak a kiállításrendezők. És boldog vagyok, hogy nemcsak tárlatvezetővel válik érdekessé a kiállítás, hanem saját tempóban körbejárva is teljes az élmény. Ráadásul bátran megvizsgálhatom minden perspektívából a gyalogos állópajzsokat, leguggolhatok a királyi padló-keramithoz, elmerenghetek a Corvinákon, és akár hosszú percekig ámulhatok a miseruhák mívességén.

Valószínűleg itt kellett volna kezdeni és befejezni ezt a Reneszánsz Napot. Kihagyni a percre sem látogatóbarát ruhatáros nénit, hangoskodó teremőröket és morc beengedőket, akik fájdalmas tehernek tartják a látogatókat. A Tavaszi Fesztivál eseménye is csak hellyel-közzel enyhíti a múzeumi alkalmazottak fádságát. Bár néhol felbukkan egy útba igazító lány, úgy kell megtalálni a helyszíneket, eseményeket, mint az akadályverseny következő állomását. Így lehet lekésni szinte az összes programot. Magamnál jobban csak az épületben bolygó hollandokat sajnálom, akik döbbenten veszik tudomásul, hogy a programot többszínű papíron is elolvashatnák – ha értenének magyarul. Persze még az sem vigasztalná meg őket, hogy a szórólapok tárlatvezetést ígérnek a Holló a pajzson című kiállításon, de ilyen címmel nem fut semmi a Történeti Múzeumban.

Kalodába zárva. Fotó: Szemere Katalin
Kalodába zárva. Fotó: Szemere Katalin

A szervezők javára írható viszont az alagsorbeli foglalkozás, amely a lovagok világába vezeti be – empirikus úton – a fiatalokat. Nem csoda, hogy boldogan püfölik egymást szivacsos szerszámokkal az ifjak, húznak magukra súlyos páncélt, hajtják fejüket kalodába. Villognak a vakuk, röhög az egész család. A családi program következő állomása az emeleti táncbemutató lehet; az ellesett lépéseket egy egész família gyakorolja a ruhatár előtt – fütyülve a mogorva kabátosztogató asszonyságra.

Aki a bajvívásban, táncban megéhezik, annak egy lehetősége van: az Oroszlános Udvarban belemajszolhat Katlan Tóni – a Művészetek Völgyében már megismert – méregdrága ételeibe. A késő délutáni reneszánsz lakomára csak kevesen férnek be, így a múzeum átriumában a megterített asztalokat bámulhatja a pór nép.

Az udvar egyébként délelőtt és kora délután meglehetősen halovány képet mutat. Két fiú, egy cingár hosszú hajú és egy vidám piknikus kalapálja egymást az elkerített viadal-területen, őket mintha már az alagsorban is láttam volna verekedni. A szomszédos sátorban, pechemre, mindig hangolnak a zenészek, mikor arra járok. Üresen tátongó árus pavilonok sorjáznak. A Széchényi Könyvtár előtt pár bátrabb iparművész várja vevőit, valószínűleg nem ebből a bevételből mennek a Bahamákra.

Nem sokkal távolabb lóshow készülődik vagy professzionális lovagi torna. Nem várom meg, hogy kiderüljön, melyik is, lóhalálában hagyom el a terepet.

Kapcsolódó cikkünk:
Budapesti Tavaszi Fesztivál 2008 (A támogatás részleteit ld. ott)

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek