Hirdetés

KITERJESZTETT SZÍNPADOK, PRIVÁT VALÓSÁGOK

PQ2019 / Prágai Quadriennale
2019. júl. 22.
Mindig is szerettem volna benevezni egy világkörüli útra. Nem csak a kötelező nevezetességek kipipálása miatt és a lenyűgöző tájak látványért, hanem benyitni különböző ajtókon, jó napot kívánni az adott ország anyanyelvén, és aztán meglátni, mi történik ennek hatására. KOVÁCS ANDREA BESZÁMOLÓJA.
Hi! Hello! Bonjour! Good afternoon! God dag! Hyvää päivää! Nǐhǎo! Buenos días! Dobrý den! Vajon hova vezethet egy ilyen egyszerű szituáció? Kell-e többször kopogtatni, vagy így talán elsőre is sikerülhet belecsöppeni egy-egy autentikus miliőbe? Ezért az élményért idén elég volt egy Prágába induló buszra felszállni, ahol június 6. és 16. között 14. alkalommal rendezték meg a szcenográfusok, audiovizuális és performanszművészek, díszlet- és látványtervezők négyévente újraépülő Mekkájaként számon tartott Prágai Quadrennialét. Az 1967-ben alapított PQ (mert hát mindenki csak így emlegeti) impozáns programját lehetetlenség teljes egészében abszolválni (főleg ha kiszökünk a kísérőeseményekért a Holešovice-negyed grandiózus Prague Exhibition Grounds területéről), hiszen a fantázia, transzformáció és emlék(ezet) hívószavak köré szervezett közel 600 kísérő programot kellene a naptárunkba vésni, és be kellene hozzá kerülni a limitált nézőszámra tervezett extra események szerencsés kiválasztottjai közé is. 
Infinite Dune
Infinite Dune
A kontinensek között viszont játszva kirándulhatunk a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező nemzeteket reprezentáló pavilonokba. 79 ország művészei, kurátorai és diákjai képviselték hazájukat egy-egy kifejezetten erre az alkalomra tervezett installációval. Bár mindannyian különböző esztétikával és üzenetekkel érkeztek, mégis összekötötte őket valami. Az el- és előbújás, a ki- és visszabújás gesztusa. Időszakos barlangok, laboratóriumok, üveg mögé zárt miniszínpadok és virtuális világok sorába léphettünk be az egyes épülettömbökben. 
Magyarországról több alkotó is meghívást kapott a PQ hivatalos programjába. A fesztivált a Flock Project Vertikális tánc című produkciója nyitotta meg, az érdeklődők pedig megtekinthették Bérczi Zsófia Morfománok, Somló Dávid Drift performanszát, valamint Nagy Fruzsina, Halas Dóra és a Soharóza kórus Tabu kollekció című előadását. Az Infinite Dune különleges perspektívájú sivatagi tükörvilágát pedig nemcsak nagy közönségsiker övezte, hanem a rangos szakmai zsűri kitüntetése is, amely az Országok és régiók szekció legjobb kiállítása díjjal jutalmazta Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videóművész és Keresztes Gábor hangtervező közös alkotását. A PQ Talks szekció színpadán pedig a 17.000 jelentkező közül kiválasztott, a Trafó smART! sorozatában bemutatott Augmented Fiction című projekt prezentációja is helyet kapott. 
SELF
SELF
A különféle művészeti ágak és technológiai fejlesztések fúziójából születő projektek után nyomozva két színházi előadásra, egy egész sportcsarnoknyi területet felölelő performanszinstallációra, valamint a finn Fluid Stages pavilon külső helyszínekre irányító interaktív-spekulatív kiállításaira és a holland Julian Hetzel emberi zsírszövetből készülő, bűneinktől megtisztító SELF szappanboltjába látogattam el. 
 
Divadlo Archa épületének fizikai elhelyezkedése már önmagában is meglepő lokáció, hiszen egy belvárosi bevásárlóközpontba ékelődik – és hív kétemeletnyi mélységbe, kis és nagy előadótermeibe. A zenészként, illusztrátorként, íróként és performerként is dolgozó Petr Nikl Gagarin előtt tisztelgő monológja, a Yellow Darkness egyenesen az űrbe repített, az emberen túli szférák világába, ahol a kommunikáció interaktív lézerfényjelekkel és hangokkal zajlik. Jan Mocek lelassított mozdulatokból álló koreográfiai és térmanipulációs eszközökből építkező táncperformansza pedig az ismeretlentől és a jövőtől való félelem ködös világába rántott magával stroboszkópok, füstgépek és extrém színpadi effektek különleges látványkompozícióján keresztül.
A nemzetközi kollaborációban színházi szakemberek, látványtervezők és diákok közös munkájának eredményeképpen megalkotott nagyszabású 36Q˚ projekt olyan mikrovilágok térképére helyezte látogatóit, melyek a szemünk láttára folyamatosan alakultak különböző érzeteket és hangulatokat generálva az Industrial Palace Sports Arena stadionméretű betonkörnyezetébe – hol fények, hol virtuális valóságrétegek, hol élő előadói jelenlét által. 
Blue Hour
Blue Hour
Blue Hour a képzelet és a fizikai valóság határán egyensúlyozva homokba merítette a lábunkat, és VR-szemüvegen keresztül tárt elénk új dimenziókat, érintésre reagáló matériákat, idő- és térérzetünket felborító jeleneteket. A csúcsminőségű technológiákat tesztelő kreatív csapat hat munkacsoportból állt – a világítás, a hang, a videóvetítés, a tapintható környezet, a kreatív kódolás, a virtuális és kiterjesztett valóság területein alkotók közös elképzelései Romain Tardy médiaművész vezetésével álltak össze egy közel egy hétig a látogatókkal együtt lélegző, immerzív univerzummá.
Többnyire az ilyen és ehhez hasonló unikális élményekért szokás innovatív, a közeljövő új irány(zat)ai felé mutató fesztiválként emlegetni a PQ-t, de a fesztivál atmoszférateremtői ezeken a csatornákon keresztül is csupán egyszerű emberi gesztusokkal élnek – megszólítanak és kíváncsivá tesznek. Hogy ne felejtsünk el kérdezni és rácsodálkozni a világra a következő négy évben sem.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek