Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

KIÉ PAMELA ANDERSON TESTE?

Pam és Tommy
2022. aug. 7.
A Pamela Anderson és Tommy Lee kiszivárgott szexvideójáról szóló Pam és Tommy egyszerre akar egy megalázott nő igazságtétele, a mindig taposott kisember portréja és az internet gerilla-korszakának krónikája lenni. Mindebből, ha nehéz is, érdemes kihámozni a lényeget. VIGH MARTIN ÍRÁSA.

Pamela Anderson és Tommy Lee kapcsolata a kilencvenes évek egyik meghatározó bulvársztorija volt. A két sztár néhány napnyi ismertség után házasodott össze, hamarosan pedig egy sértett munkás nyilvánosságra hozta a saját felhasználásra készített házi felvételeiket, melyeknek erotikus tartalma is volt. A Hulu (hazánkban a Disney+-on elérhető) sorozata igyekszik az ügy összes aspektusát vizsgálni, a vállalás pedig érezhetően túl is nő a készítőkön, ettől függetlenül azonban figyelnünk kell arra, amit a sorozat mond. 


Lily James (A képek forrása: Mafab.hu)

A Pam és Tommy indítása rögtön meglepi a sztárvilág pletykáira fogékony nézőt. Nem ezektől indulunk ugyanis, hanem onnan, hogy az excentrikus és szinte elviselhetetlen Tommy Lee (Sebastian Stan) vegzálja a felújítást végző munkásokat. A híresség végül nem hajlandó kifizetni a munkálatokat, az asztalos, Rand Gauthier (Seth Rogen) pedig nem kér ebből a bánásmódból. Kirabolja Lee-t, a zsákmányban pedig egy kazettát is talál, melyen a sztárpár intim felvételei is rajta vannak. Rand úgy dönt, azzal áll bosszút, hogy forgalomba hozza a videót, ezzel téve tönkre az őt semmibe vevő Tommy életét. De hol van ebből a képletből Pamela?

Sehol, és pont ez a sorozat fő mondanivalója. A Pam és Tommy helyenként kicsit esetlenül, máskor nagyon ügyesen mutat rá a szexizmus különböző aspektusaira. Gauthier Tommy Lee-n akar bosszút állni, és az utolsó epizódokig eszébe sem jut, hogy van még ott egy nő is, aki semmit sem ártott neki. Remek emellett az a jelenet, mikor a Baywatch forgatásán legalább nyolcan nézik egy képernyőn, amint Pamelán megigazítják a fürdőruhát. A sorozat központi gondolata, hogy valaki teste akkor sem tulajdonítható el, ha egyébként azzal szerzett hírnevet. Lehet, hogy Pamela Andersont a Playboy fotózta és a Baywatch epizódjaiban is lassítva szaladgált fürdőruhában, ettől függetlenül azonban joga van rendelkeznie a saját testével, s az arról készült felvételekről nem dönthet senki más. 


Nick Offerman és Seth Rogen

A széria emellett a beskatulyázással szemben is állást foglal, a készítők szerint ugyanis Pamela Anderson csak bekerült a szexszimbólum kategóriájába, miközben sokkal tudatosabb nő rejlett a címke alatt. Ezt a sorozat egyébként nagyrészt jól ábrázolja, a fiatal naiva és a világhírnévre vágyó színésznő is hiteles, ám itt azért már fel lehet vetni az írás problémáit, ugyanis ebből a fejlődésből egy lépcsőfok hiányzik. A Pamela múltját bemutató rész talán az egész széria legelnagyoltabb epizódja, így nem igazán derül ki, hogy a készítők mire alapozzák a koncepciójukat. Még azzal együtt sem, hogy Lily James játéka végig a manírosság innenső oldalán marad, és intelligensen ábrázolja a nyilvánosság számára képzett imidzset és a magánembert is. 

Amennyire kegyesen bánik a sorozat az egyik főszereplőjével, annyira nem tudja árnyalni a saját egykori hírnevéhez görcsösen ragaszkodó rocksztár karakterét. Sebastian Stan a forgatókönyv hiányosságainak köszönhetően tulajdonképpen csak a bohém zenész archetípusát tudja megjeleníteni. Tommy hátterével ráadásul még kevesebbet foglalkoznak az írók, értjük a nárcizmust és azt, hogy a hirtelen tovatűnő hírnév mit okoz a férfiben, de ez önmagában nem magyarázza a viselkedését. Főként azt a kettősséget, amilyen gyengédséggel a feleségével bánik és ahogy mindenki máshoz viszonyul. A sorozat egyébként nagyon szépen építi a két ember kapcsolatát; légből kapott ötletnek tűnik néhány nap után összeházasodni, ám ez a nyolc rész képes bizonyítani, hogy a két ember között valóban létrejött egy különleges kapocs (és persze az is világossá válik, hogy mindketten alkatilag képtelenek egy hétköznapi házasságra).

A Pam és Tommy egyértelműen a pár szemszögéből vizsgálja az ügyet, így az igazából kimarad, hogy a közönség miért reagál hisztérikusan a sztárok magánéletére, ez azonban egyáltalán nem gond, mert enélkül is érezni némi túlzsúfoltságot az epizódokon. A kisember ebben a relációban Rand Gauthier történetén keresztül jelenik meg; a készítők tulajdonképpen a Robin Hood-narratívák kritikáját nyújtják. Mert minden bizonnyal kényelmes lenne a férfi történetét a saját érdekeiért végre kiálló, örök elnyomott ébredéseként értelmezni, a helyzet azonban ennél árnyaltabb. Egyrészt azért, mert Seth Rogen remek alakításában Rand hihetetlenül szánnivaló és azonosulhatatlan karakter. Lecsúszott pornósztár (aki, és ez ezen a ponton fontos, csekély méretei miatt kerül a szakmába), rengeteg pénzzel tartozik volt feleségének, napjának fénypontja az esti pizzarendelés. Visszacsapása pedig egyrészt aránytalan, másrészt végül eredményre sem vezet, mert a sorozatban a kizsákmányolásnak mindig van egy köre, amit nem látunk előre. A nagy nyereség végül nem az ő markát üti, hiszen ezt épp olyan kevés szerencsével csinálja, mint bármi mást. 

Ritmusos vágás, remek zenehasználat, kitűnő színészi játék – a Pam és Tommyba filmszakmai szempontból nehéz belekötni, az azonban kétségtelen tény, hogy a sorozat szerkezetén lehetett volna még kicsit dolgozni. Mintha meglettek volna az erős állítások, de az nem vált volna teljesen világossá az alkotók számára, hogy ebből miként lesz koherens egész. A nyitány például túlnyújtott, a bulijelenetek repetitívek, a szereplők háttere viszont talán több időt érdemelt volna. 

A zárófeliratok közül az egyik arról szól, Rand Gauthier manapság marihuánát termeszt, és mindenkinek eldicsekszik azzal, hogy ő hozta nyilvánosságra a felvételt, ám senki nem hisz neki. Ennél szebben talán nem is érhetne véget a sorozat. Az igazságot valószínűleg sosem fogjuk megtudni, a sztoriban rejlő megváltástörténet útja pedig szánalommal van kikövezve. 

A sorozat adatlapja a Mafab.hu oldalán itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek