Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

PROVINCIA

Mezzo Operaverseny és Fesztivál / Gálaműsor
2008. nov. 20.
Én kérek elnézést az énekesektől, továbbá 39 ország jóízlésű Mezzo-nézőitől a hosszúnevű Operaverseny és fesztivál a Mezzo Televízióval eseménysorozat első szezonját lezáró díjkiosztó gáláért. PAPP TÍMEA ÍRÁSA.
Lisa Chavez és Michael Bracegirdle a gálaműsoron
Lisa Chavez és Michael Bracegirdle a gálaműsoron

Hát ilyen nincs, és mégis van! – kiabálta 1988. szeptember 22-én Török László euforikusan Szöulban Egerszegi Krisztina győzelmét követően. Hát ilyen nincs, és mégis van – konstatálhattuk felháborodással vegyes döbbenettel 2008. november 17-én Szegeden. E megállapítás már a színpadképet meglátva kiszakadt, pedig a java csak utána jött.

Yang Li, Nabil Suliman és Marie-Adeline Henry
Yang Li, Nabil Suliman és Marie-Adeline Henry

A Társulat produkció díszletéből alakult-e át az, vagy az Eurovízió-versenyek, esetleg olasz és orosz tévécsatornákon látható gigagiccsek jártak-e (természetesen low budget változatban) az ismeretlen tervező fejében, nem tudni, de talán jobb is, ha a tudatlanság jótékony félhomályában leledzünk azt illetően, kinek az ízlésficama pakolta egymás mellé a fémtraverzeket, az össze-vissza tükröződő fekete felületeket, a szegedi Dóm vetített képét, valamint a békanyálszerűen lebegő díszítményekkel kékített vizet. A szórólapokon még Juronics Tamás neve szerepel rendezőként, a rezidens Pannon Filharmonikusok karmestereként pedig Hamar Zsolt, ám néhány nappal az esemény előtt Juronicsból Toronykőy Attila, Hamarból pedig Ménesi Gergely lett. Az okokat ne firtassuk, ne merengjünk el a Milyen lett volna, ha…? kezdetű kérdésen, csak az eredményt rögzítsük: a végeredmény vállalhatatlan és nevetséges.

Ménesi Gergely
Ménesi Gergely

A 19 versenyzőből 18-an (Bartek Misuda kivételével) színpadra léptek, és a Magyarországon ritkán vagy még egyáltalán nem látott, sőt ősbemutatott versenyoperák után kizárólag a repertoár népszerűbbik felébe tartozó duettekkel, tercettekkel, a győztesek pedig egy-egy áriával is megmutatták magukat. Kilenc műsorszám plusz az egész este komótosan, dinamizmus nélkül játszó Pannon Filharmonikusok Varázsfuvola-nyitánya, valamint magyar és angol nyelvű konferálás, és természetesen a díjak átadása egy szünettel közel három órát tett ki kevéssé bonyolult koreográfia alapján. Rendezői jobbról Novodomszky Éva és a szöveget angolul olvasó ifjú hölgy be, álmosító magyar nyelvű felkonferálás, melodrámaian szenvelegve, és ami még rosszabb: rosszul intonált angol fordítás, majd a két hölgy jobbra ki, jobbról énekesek be, balra ki – s megint elölről.

Középen Janja Vuletic. Fotók: Dusha-Kiss Barbara
Középen Janja Vuletic. Fotók: Dusha-Kiss Barbara

Az estét a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának öt ezüstre mázolt, méltatlan helyzetbe kényszerített tagja biodíszletként fegyelmezetten asszisztálta végig. Feladataik közé tartozott a fehér szívlufik eregetése (mert azt énekelték a színpadon: Il core vidono, ráadásul a két énekes kapott még egy-egy fehér szív formájú műanyagot vagy követ is, hogy abból kihallják egymás érzéseit), A sevillai borbélyból Figaro és Rosina kettőséhez (Dunque io son) egy hatalmas szürke boríték körülállása, szappanbuborékok eregetése (Don Giovanni: La ci darem la mano), vagy épp a tercettként elhangzó Brindisihez elengedhetetlen poharak átadása. A kellékeket üresen kapta meg a Traviata-részletet (olaszul) éneklő Helen Kearns és Beöthy Kiss László, valamint (magyarul) Bódi Marianna, s miközben a zsinórpadlásról kották hulltak alá a többieknek, a két magyar versenyző jól megmerítette azokat az előszínpadi medencében. A Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve oda vissza szánalmas illusztrálása helyett inkább a zavaros forgatókönyvet dobták volna a folyóba.

A támogatás adatait és kapcsolódó cikkeinket a MEZZO Operaverseny és Fesztivál 2008 gyűjtőlapon olvashatják.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek