Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

„ELTŰNŐBEN ONNAN IS VAGYOK”

Cseh Tamás–Csengey Dénes–Beck Zoltán–Szűcs Krisztián: Másnap / Magyar Zene Háza
2023. dec. 17.
másnap szűcs krisztán beck zoltán cseh tamás revizor online
A Másnap című produkcióban Szűcs Krisztián és Beck Zoltán arra tesz kíséretet, hogy Csengey Dénes és Cseh Tamás soha meg nem valósult, de tervezett második koncertjét hozzájuk hűen, de mégis valamelyest saját képére formálva állítsa a közönség elé. A kísérlet eredménye várakozáson felüli. PUSKÁS PANNI KRITIKÁJA.

A Másnap bemutatója 2021-ben volt, az Ördögkatlan Fesztiválon. Azóta nagy sikerrel fut, így most, a Magyar Zene Háza közönsége már közel a negyvenedik koncertszínházi előadást láthatta. A produkció sikerét nem a véletlennek köszönheti.

Sikeres egyrészt azért, mert Cseh Tamás könnyűzenei kultusza a mai napig töretlen, Csengey Dénessel közös Mélyrepülés című albuma pedig az életmű fontos darabja. Mint a Magyar Zene Házában a koncertet megelőző beszélgetésből – ahol Csepelyi Adrienn kérdezte az alkotókat – kiderült, a Másnap című produkció ötlete Csengey Balázstól, Csengey Dénes legkisebb fiától származik, aki apja hagyatékát rendezgetve találta meg a nyolcvanas években félbe maradt projekt jegyzeteit. Ő kereste meg Beck Zoltánt és Szűcs Krisztiánt, hogy készítsék el az anno meg nem valósult koncertet. Később csatlakozott hozzájuk Bérczes László rendező, aki – mint az előzetes beszélgetésből kiderült – tűzzel-vassal irtotta a produkcióból a színházi elemeket. És milyen jól tette – teszem hozzá én!

A kezdetekkor még kissé forszírozottnak tűnnek így is a semmibe vesző, Beckettre hajazó párbeszédek (amelyekről később tudtam csak meg, hogy szintén Csengey Dénes szövegei). A színpadon egy kis konyha van berendezve, a konyhaasztalnak a meghosszabbítása egy háttérben elhelyezett kép, amelyen Cseh Tamás és Csengey Dénes ülnek ugyancsak egy konyhaasztalnál. Ez a konyha ugyanaz a konyha, ami önmagában még nem tűnik annyira érdekes gondolatnak, ahogy az sem teljesen világos, hogy az abszurd, semmibe vesző párbeszédfoszlányokban mit jelent az a rejtélyes felvetés, hogy ami most van, az egyszer már megtörtént. Bevallom, számomra csak az este vége felé válik mindez világossá, amikor a párbeszéd megismétlődik, és amikor felhangzik az Új palotás című dal, akkor viszont megrendülök. A dalt egy hangfelvétel vezeti fel, amelyen Cseh Tamás énekli a dal elejét, majd Csengey megállítja, és arról kezd el beszélni, ha Cseh nem tartja jól a ritmust, akkor egy picivel le fog késni minden hangot. Majd az addig sötétbe borult színpadon feljön a fény, hogy Beck és Szűcs tökéletes ritmusban eljátssza a számot, és a végén fokozatosan sötétedik a színpad, miközben az „eltűnőben onnan is vagyok” sor ismétlődik. A koncepciót valahonnan innen lehet értelmezni: az eltűnés felől. Ez a konyha ugyanaz a konyha, ahol Csengey és Cseh a dalokat írta, és ahol már nincsenek, és bizony, ez ugyanaz a konyha, ahol jelenleg Szűcs és Beck írják a számokat, de ahol egyszer csak majd ők sem lesznek. Így – mindenféle különösebb erőlködés nélkül – az eltűnés állapota válik permanens jelenvalóvá, és ebben ismerünk rá az állandó ismétlődésre. Nagyon szép rendezői-dramaturgiai ötlet ez, amit talán Csengey Balázsnak, az est szerkesztőjének, talán Bérczes László rendezőnek köszönhetünk.

De valószínűleg közel sem lenne ekkora sikere ennek a produkciónak, ha egyszerű tribute-ot hallgatnánk. Ez a koncert sokkal több ennél, ami pedig elsősorban a két nagyszerű művész, Beck Zoltán és Szűcs Krisztián munkája miatt van így. Ahogy Beck Zoltán a koncertet megelőző beszélgetésen elmondja, alkotás közben a cél az volt, hogy az általuk kialakított szubjektív Cseh Tamás-képpel kerüljenek valamiféle relációba, és ezt a viszonyt fogalmazzák meg a számokon keresztül. Ez a koncertet elnézve a gyakorlatban azt jelenti, hogy Cseh jellegzetes előadói stílusának imitálása helyett a két zenész önmagát igyekezett megtalálni a kapott dalokban, dalfoszlányokban. Ám tették mindezt úgy – és azt hiszem, ez a legfontosabb az egészben –, hogy nem tolták önmagukat az előtérbe, tehát nem Cseh Tamásba oltott 30Y vagy Heaven Street Seven számokat hallottunk. A Másnap című koncertet a szakmai alázat, a jó ízlés és két érett előadói stílus teszi igazán remek élménnyé, amiért, azt hiszem, minden Cseh Tamás-rajongó csak hálás lehet.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek