Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

MONDD, HOGY MAGÁNYOSAN HALUNK MEG!

Magányos páros
2018. szept. 17.
Önbizalom-hiányosak, mégis azt hiszik, automatikusan jár nekik minden. Grandiózus romantikus terveket szövögetnek, de valójában nem akarnak közel kerülni senkihez. A Magányos páros című sorozat ügyesen, kedvesen kapja el az Y generáció diszfunkcióit. BUJDOSÓ BORI ÍRÁSA.
Az idén indult Magányos páros (Alone Together) nem olyan szabadszájú és bizarr, mint a Broad City (arról itt írtunk), nem annyira irritálóan önzők a főhősei, mint a You’re the Worstnek, és a bénázás sem olyan frusztráló benne, mint a Love-ban – de szintén az Y generáció nyűgeivel foglalkozik, csak egy árnyalattal kedvelhetőbb főhősökkel és a szélesebb közönség számára is emészthető stílusban. Nincs meztelenkedés és obszcenitás, drogozás csak mértékkel, és a poénok sem korhatárosak.
 
Esther Povitsky és Benji Aflalo
Esther Povitsky és Benji Aflalo

Visszafogottsága összefügghet azzal, hogy az USA-ban a kiskorúakat is megcélzó Freeform csatornán adják (itthon a Comedy Central Familyn látható), de még inkább ered a két alkotó-főszereplő, Benji Aflalo és Esther Povitsky alapbeállítottságából: bevallottan nem az igazán durva és sötét komédia az asztaluk. Aflalo és Povitsky az életben és a sorozatban is standuposok (Povitsky emellett egyre sikeresebb színész is) és jó barátok. A Magányos párosban saját maguk erősen karikírozott változatait alakítják: Benji gazdag Los Angeles-i szülők semmittevő gyereke, aki sikeres és jóképű bátyja, Dean villájában húzza meg magát határozatlan ideig, Esther pedig a Közép-Nyugatról érkezett lány, aki Los Angelesben szeretne boldogulni, és saját lakása helyett legtöbbször szintén Dean házában lóg Benjivel.

 
Sosem látjuk őket fellépéseik közben, ami egyfajta metapoénnak is felfogható az Y generációnak és a munka világának a viszonyáról: hőseink semmit sem tettek le az asztalra, de nem értik, miért nem iszonyú sikeresek még. Esther és Benji épp olyan reménytelen az álláskeresésben és karrierépítésben, mint a fent említett sorozatok főhősei, ami pedig a párkapcsolatokat illeti, azokban talán még rosszabbul állnak. A sorozat mozgatórugója ugyanis kettejük plátói, de tökéletesen szimbiotikus baráti kapcsolata, ami bebiztosítja őket az ellen, hogy bárki máshoz közel kerülhessenek.
 
Persze eleve irreális elképzeléseik vannak, a kicsi és kerek Esther a kizárólag modellcsajokkal lógó Dean után sóvárog (Deant a színész-standupos Chris D’Elia alakítja, aki fellépésein hosszasan szokta ecsetelni saját önzőségét – mintha ráöntötték volna a nárcisztikus báty szerepét), Benji pedig maga is modellcsajokkal szeretne lógni. De ez az egész párkapcsolatosdi itt már nem is olyan fontos. Már rég túl vagyunk azon, hogy a fő problémát a szerelmi élet buktatói jelentsék, ezek a fiatalok, köszönik szépen, egyedül is épp elég rosszul tudják magukat érezni, nincs hozzá szükségük külső segítségre. A szakadék már nem az egyének között tátong – a probléma nem a kommunikáció nehézsége vagy hiánya –, hanem az egyén és az egész világ között, hőseink olyan illúzióbuborékban élnek, ami az egészségesen működő családi és baráti kapcsolatokat épp annyira lehetetlenné teszi, mint a párkapcsolatokat és a szakmai boldogulást.
 

Ez így talán lehangolónak tűnhet, a sorozat mégsem kiábrándult vagy gúnyos: Esthernek és Benjinek óriási mázlija, hogy nincsenek egyedül a buborékukban. A külvilág betegesnek tartja, hogy két olyan ember, aki nem szexel egymással, összenőve létezik, ironikus módon azonban ez az egyetlen dolog, ami működőképes Esther és Benji életében. Természetesen össze tudnak veszni fergetegesen viccesen, de a kapcsolatukat alapvetően egymás kölcsönös támogatása határozza meg, amibe belefér még az is, hogy rendszeresen felhívják a másik figyelmét arra, hogy realitásoktól elszállt életterveket dédelget. Persze a buborék sosem pukkad ki, ha Benji és Esther érettebbé válna, vége lenne a sorozatnak.

 
A kettőjüket összefűző szeretetteljes kapcsolat miatt egocentrikusságukkal és tévképzeteikkel együtt is szerethetőbbek, mint például a You’re the Worst egymást is folyton szabotáló főhősei, no meg talán azért is, mert nincs annyi hatalmuk, hogy önzőségükkel a külvilág szereplőinek igazi kárt okozzanak. A dramaturgia is úgy épül fel, hogy ne frusztrálódjunk: sem az első, sem a második évadnak nincsen igazi íve, Esther és Benji előtt nem állnak nagy megoldandó feladatok, amikbe belebukhatnának. Nincs tét, de így persze nincs fejlődés sem, egyszerűen csak változatos, vicces epizódokat kapunk a mindennapjaikból, és a két főhős a második évad végén pontosan ugyanott tart, ahonnan az első elején elindult.
 
Ezek a szituációk önmagukban nem hordoznak nagy jelentőséget, inkább csak ürügyül szolgálnak arra, hogy újra és újra nevethessünk Esther és Benji diszfunkcionális létezésén. Sok helyzet viszonylag kurrens, például Esther esete a bitcoin-vagyonnal, vagy a szuper menő palackozott víz értékesítésével, ugyanakkor világos, hogy Aflalo és Povitsky fő célja nem az, hogy a sztorikkal reflektáljanak az őket körülvevő valóságra, a karakterek mindig sokkal fontosabbak. Így aztán sztoriszinten bármit bedobnak, amihez kedvük van, például egy teljes epizód bonyolódik egy kísértetház körül, a balul elsülő autós kiruccanás Benji születésnapján pedig lényegében ugyanígy szerepelhetett volna egy tíz-tizenöt évvel ezelőtti sorozatban is.

A Magányos páros első évada most fut a Comedy Central Family csatornán.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek