Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

SZEXTANFOLYAM

Inti Chavez Perez: Respekt – Szexkönyv fiúknak
2019. júl. 4.
Rendkívül zavarba ejtő pillanat, amikor egy tizenéves fiúknak szóló felvilágosítókönyvben számomra is új információval találkozom. A Respektet valószínűleg mindenkinek el kellene olvasnia, nemtől és kortól függetlenül. PUSKÁS PANNI ÍRÁSA.
Nem mondom meg, mit nem tudtam korábban, mert nagyon ciki, de eszembe jutott róla az általános iskolai úgynevezett felvilágosító óránk, amikor egy védőnő látogatott meg minket osztályfőnökin. Utolsó óra volt aznap, és a védőnő azt mondta, hogy a fiúk most hazamehetnek. A védőnő és az osztályfőnök, úgy tűnt, egyetértenek abban, hogy a továbbiak a srácokra nem vonatkoznak. Aztán elkezdődött egy tök unalmas monológ a menstruációról, az óvszerről és a fogamzásgátló tablettáról, higiéniáról és nemi betegségekről. Teljesen elvont volt az egész, egészségügyi információk halmaza, azzal a céllal, hogy ne jöjjünk zavarba, de lehetőleg AIDS-esek se legyünk a jövőben. Vágyakról, intimitásról vagy a szex technikai kérdéseiről a világon semmit nem tudtunk meg.
 
Ma már ismerek olyan szakembereket, akik kitűnően képesek elmagyarázni a kamaszoknak, mi a pontos különbség a csikló- és a hüvelyi orgazmus között, és hogy hol található a g-pont, ugyanakkor tartok tőle, hogy a legtöbb magyar suliban még mindig annyi a szexuális felvilágosítás, mint nálunk volt, ha egyáltalán van kapacitása ezzel foglalkozni egy-egy iskolának az erkölcstan és testnevelés órák tantervbe gyömöszölése mellett. Inti Chavez Perez szexkönyve, és annak magyar nyelvű kiadása (Corvina Kiadó, ford: Kiss Gábor) azért nagyon fontos, mert a szexuális együttlét nemcsak tanulható, hanem minden esetben tanult mintákból alakul ki, és nagyon, de nagyon nem mindegy, hogy milyen mintákkal találkozik egy tizenéves.
 
Az elsőszámú ihletforrás ugyanis a pornó, amelynek a szerző külön alfejezetet szentel. Kicsit talán túlzottan is megengedő a témával kapcsolatban, hiszen rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a pornófilmek nagyon sokban hozzájárulnak a nők rossz, fájdalmas és megalázó szexuális élményeihez, hogy ez a minta aránytalan erőviszonyokat alakít ki a két nem között a hálószobában. Inti Chavez Perez ugyanakkor világosan látja, hogy ő ezt a helyzetet nem képes megváltoztatni, és abból indul ki, hogy a könyvében megszólított fiúk bizony néznek felnőttfilmeket. Viszont igyekszik meggyőzni őket: muszáj elválasztaniuk, amit a képernyőn látnak attól, amit az életben csinálnak, mert a kettőnek nincs túl nagy közös halmaza, máskülönben a nő nem ússza meg testi-lelki sérülések nélkül. Kérdés persze, hogy ez az alfejezet képes-e semmissé tenni rengeteg nemi erőszakra épülő pornófilm vizuális élményét – ezt azért nem tartom túl valószínűnek.
 
Nagy erénye viszont a Respektnek, hogy képes intimitásról és a másik ember tiszteletéről igen egyszerűen és fesztelenül írni. Csókolózásról, simogatásról, ölelésről, erogén zónákról, közös megegyezésről, a másikra odafigyelésről beszélni a társadalom szerint nem éppen férfias dolog, a férfiközösségek nagy részében tabunak számítanak ezek a témák – ezért is szól ez a könyv elsősorban fiúknak. A másik célja pedig, hogy segítsen a srácoknak eligazodni igenek és nemek bonyolult rengetegében.
 
Vagy talán mégsem olyan bonyolult ez a rengeteg? A #metoo kampány alatt többször felmerült a kérdés – többnyire férfiak részéről egyébként –, hogy vajon az udvarlás is zaklatásnak számít-e, és hol van a határ romantika és szexuális zaklatás között. Nos, aki nem érti a különbséget, annak is ajánlom szeretettel Inti Chavez Perez könyvét, aki azt mondja, addig szabad valamit csinálni, amíg a másik beleegyezik. Ha esetleg azt gondolnánk, hogy a beleegyezés kifejezés nem elég körülhatárolható, akkor viszont lapozzunk a könyv 132. oldalára! A szerző ugyanis készített egy korrekt listát az „igen” és a „nem” jelzésekről, valamint felismerésük módjairól.
 
A könyv szemlélete abban nyilvánul meg a legjobban, hogy bár szexkönyvet tartunk a kezünkben, harminc oldalas fejezet szól benne a szerelemről, tehát arról a dologról, ami a szexet jó esetben megelőzi. És lássunk csodát: a szerelmet nemcsak férfiak és nők között képes elképzelni. Olyannyira nem, hogy külön fejezet foglalkozik a nemi identitással, és a szexualitás maga is két fejezetre oszlik, az egyik címe Szex lányokkal, a másiké pedig Szex fiúkkal. Egy alfejezet címe pedig A homofóbia gyógyítható címet viseli.
 
A Respekt olvastán nagyon lelkes lettem. Szívem szerint kötelezővé tenném az iskolákban, de jobb lenne, ha az összes felnőtt is elolvasná. A világ sokkal jobb hely lenne, ha mindenki ismerné az „igen” és „nem” jelzések listáját, ha mindenki pontosan tudná, hol helyezkedik el a g-pont, meg úgy általában, ha nem lenne olyan kínos ezeket a dolgokat megbeszélni egymással.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek