Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

FLASHBACK AZ EMBERISÉG HAJNALÁRA

Fear the Walking Dead
2016. okt. 10.
A The Walking Deaddel ellentétben előzmény-sorozata, a Fear the Walking Dead nem epikus társadalmi parabola, hanem pattanásig feszült kamaradráma, melynek karaktereit egy zombiapokalipszis zárja össze. CSIGER ÁDÁM ÍRÁSA.

Nem csak azért volt nagy ötlet előállni egy prequellel az AMC részéről, mert nehéz lépést tartani a töretlenül népszerű The Walking Dead évente gyártott szezonjaival. A The Walking Deadben a főhős, Rich Grimes kómába esett, miután egy tűzpárbajban meglőtték, és amikor felébredt, a zombiapokalipszis már lezajlott. A Frank Darabont által megkezdett, Robert Kirkman képregényein alapuló sikersorozat tehát egy óriási ellipszissel indított. Melynek eredménye egy kétségtelenül ütős nyitány, de ezzel a narratív trükkel egy ziccert is kihagytak az alkotók: egy világpusztító, az emberiséget megtizedelő járvány kitörése ugyanis nagyon jól mutat mozgóképen, igazi főnyeremény. Feszültséggel teli, látványos, véres, érzelmes.

Cliff Curtis
Cliff Curtis

A második évadát záró Fear the Walking Dead hősei korántsem alusszák át a zombiapokalipszist, de nem csak ebben különböznek a The Walking Dead fontosabb karaktereitől. Kirkman bevallottan George A. Romero nyomdokaiba lépett a hetedik évadához közelítő sorozat alapjául szolgáló képregény-folyam megírásakor: bár a nyitányt a 28 nappal később-ből kölcsönözte, elsősorban az 1974-es Holtak hajnalát gondolta tovább. Ezzel szemben a Fear the Walking Dead nem Romero második, hanem első zombifilmjének tévé-változataként jellemezhető. Az 1968-as Az élőhalottak éjszakája nem öregedett olyan szépen, mint a Holtak hajnala, de a Fear the Walking Dead bizonyítja, hogy koncepciója ma is működik.

Az élőhalottak éjszakájában egy vidéki házban húzza meg magát néhány egyként a zombik elől menekülő, de gyökeresen különböző hátterű ember. Esszenciális szegénysori, független horror, amiben a büdzsé és a profizmus hiányát merészen progresszív társadalomkritika ellensúlyozta, amit Romero a Holtak hajnalában fejlesztett tökélyre, amikor már túl volt a zombi mint horrormonstrum popkultúrába való bevezetésén. A Fear the Walking Dead ugyancsak kamaradarab: két igencsak komplikált famíliát állít középpontba, melyeket a családfő kapcsol össze, aki fia felnevelése után elvált feleségétől és összebútorozott egy kétgyerekes nővel. Régi családjához a fia, újhoz szerelme köti, és mindkettőt megpróbálja menekíteni, amikor kitör a zombiapokalipszis.

Frank Dillane (A képek forrása: MAFAB)
Frank Dillane (A képek forrása: MAFAB)

Ahogy Az élőhalottak éjszakája korát megelőzően afro-amerikai főhőssel opertált, úgy a Fear the Walking Dead protagonistája a maori származású (és ugyanilyen identitású karaktert alakító) Cliff Curtis. Ilyesmi hollywoodi mozifilmben nagyon ritka, ahogy az is, hogy ebben a Kaliforniában játszódó sorozatban annyi a latin-amerikai karakter, hogy a spanyol nyelvű dialógusok miatt gyakran kell feliratot olvasnunk. Romero debütálása után szabadon ez a széria is felvonultat egy vezéregyéniségként viselkedő, szabad szellemű feketét, aki meleg is. Az ő luxushajóján töltik a karakterek és egy hozzájuk csapódott latin-amerikai család a sorozat játékidejének jelentős részét, azaz ugyanúgy egy térbe szorulnak, mint Romerónál. Nagy ötlet, hogy Curtis karakterének mostohafia drogfüggő, őt tehát különösen rosszul érinti a zombiapokalipszis. Ha úgy vesszük, ő már zombi volt, before it was cool.

Romero kamaradrámával nyitott és epikus akcióhorrorral folytatta, az AMC-nél viszont felcserélték a sorrendet, melynek köszönhetően a prequelek erősségeit is kihasználhatták. Nem csak részletesebben mutatják kibontakozni a zombiapokalipszist, de feszültséget is teremtenek azzal, hogy mi, nézők már tudjuk, mi fog történni, míg a karakterek számára mindez újdonság, még csak ismerkednek a jelenséggel. A Fear the Walking Dead azonban nem thriller, hanem mindenekelőtt családi dráma, sőt, melodráma, amelynek alkotói előszeretettel generálnak átélhető és intenzív konfliktusokat a karakterek között. Meglepetésekből sincs hiány: az alkotók találékonyan használják az epizódok nyitójeleneteit a néző összezavarására. A legtöbb epizód elején a nézőnek fogalma sincs, mi és miért történik, de később persze minden értelmet nyer, és a ráismerés katartikus élmény.

Azonban a prequeleknek nem csak előnyei, de hátrányai is vannak, például alkotóiknak ugyanazt érdemes újracsomagolniuk, amit az eredeti sikerfilm (vagy sorozat) kínált, különben a célközönség csalódni fog. Ezzel magyarázható, hogy ezúttal elkapkodják a zombiapokalipszis bemutatását, nem próbálják real time-ban ábrázolni és izgalmassá dramatizálni a kataklizmát. Elkészíthették volna a 24 zombis változatát is, ehelyett hamar kilyukadnak ugyanabban a szappanoperában, ahol a The Walking Dead tart. Pedig a tévésorozatok éppen az események ráérős és részletes kibontásában képesek többet kínálni, mint a mozifilmek, mivel hosszabb a játékidejük. Az alkotók láthatóan minden jelenetbe igyekeztek drámai konfliktust csempészni, amivel viszont törvényszerűen együtt jár néhány logikátlan fordulat, motiválatlan tett, a karakterek önmagukból való kifordulása (elég a partraszállás utáni szétszakadásukra gondolni). Ezek egy részét még meg lehet magyarázni a túlélők traumáival és felfokozott lelkiállapotával, de nem mindet, ami végső soron a cselekmény hitelességét csorbítja.

A Fear the Walking Dead azonban hibái és gyengéi ellenére olajozottan működik, és ugyanaz hajtja, ami a legjobb zombifilmeket. Visszavisz minket az emberi civilizáció hajnalára, csak épp nem egy múltban játszódó történelmi film, hanem egy poszt-apokaliptikus fantasy keretein belül, ami azért hatékonyabb választás, mert kortárs karakterekkel könnyebb azonosulni, mint őseinkkel. A zombifilmek harmadik világbeli országgá változtatják a világot, megmutatva, milyen az élet a civilizáció luxusa nélkül. Voltaképpen nem is csak az emberi létről szólnak, hanem inkább az egész univerzum természetéről, mivel a Föld korához képest az emberi civilizáció még fiatal, bolygónk sokkal többet látott a zombifilmek anarchiájából, mint a kultúráinkból. A zombifilmek azt is megmutatják, milyen törékeny az emberi civilizáció, még ha csak egy fantasztikus bonyodalom keretein belül játszanak is el a gondolattal.

 A sorozat adatlapja a Magyar Filmes Adazbázisban itt található. 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek