Hirdetés

KEVESEBB ROCK, TÖBB ÉRZELEM

Daisy Jones & the Six / Amazon Prime
2023. ápr. 25.
A hetvenes évek zenei közegében játszódó sorozat egy fiktív banda tündöklésének és bukásának történetét ígéri, s bár több érzelmi csúcspontot és emlékezetes zenét kapunk, a produkció mégis bizonytalan lábakon áll. BOZÓ ANTAL ÍRÁSA.

Tagadhatatlanul vonzódunk a rocksztárokhoz. Ezek a számunkra elérhetetlen bálványok megtestesítenek egy olyan különleges világot, amelynek jól esik pár lemez vagy szám időtartamára a részesévé válni. A publikumot azonban sokszor nem az egyes bandák valódi zenéje érdekli, inkább a kulisszák mögött lezajló botrányok és a bandatagok közti drámák, amelyekről folyamatosan pletykálunk, bizonyosságot mégis csak majdani dokumentumfilmek és retrospektívek révén nyerhetünk. Az Amazon nyolcrészes sorozata, a Daisy Jones & the Six egy ilyen hírhedt, rövid életű bandáról mesél, azzal a csavarral, hogy a címbeli zenekar a valódi hetvenes években soha nem létezett, történetük így egy fikciós dokumentumfilm keretei közt elevenedik meg.

daisy2
Riley Keough és Sam Claflin

A Taylor Jenkins Reid könyvéből adaptált cselekmény az eredetiben is hasonló módon épül fel. A kezdés során megtudjuk, hogy a Daisy Jones & the Six az egyik legnagyobb koncertjét követően feloszlott, a két lead énekes és a többi tag visszaemlékezései alapján  pedig konkrétabb képet kapunk arról, hogyan indult a banda, és mi okozta az elkerülhetetlen vesztét. A könyv előnye, hogy az ottani interjúkat olvasva szubjektív betekintést nyerünk, de a valódi eseményekre továbbra sem kapunk rálátást. A sorozat ezzel a módszerrel már a kezdéskor leszámol és felváltja azt egy kevésbé kreatív beszélőfejes megoldással, ami megidézi ugyan a hasonló dokumentumfilmek technikáját, ám szinte jelentéktelenné teszi a jelenben látott emberek szerepét. A hangsúly helyettük áthelyeződik a hetvenes évek eseményeire, megidézve a kor jellegzetességeit.

Amazon-produkcióról és egy bestseller adaptációjáról lévén szó, a költségvetésen láthatóan nem spóroltak. A különböző jelmezek és jellegzetes hajstílusok, ha nem is kölcsönöznek autentikusságot a szereplőknek, de mégis egyfajta hamis nosztalgiával egybefűzött stílust teremtenek.  S bár a streamingre készülő projektek állandó rákfenéje, a steril látványvilág, valamint a kiapadhatatlan források ellenére is gyakran eluralkodó stúdiós körülmények itt is szembeötlővé válnak (főleg a módjával forgatott utacajelenetek révén), azért az alkotók így is bőven kárpótolnak minket a különböző beltéri klubok és koncerthelyszínek részletességével. A jól eltalált hangulat mindenesetre hamarabb fogja magával ragadni a nézőt, ugyanis a zenékre és a banda összeállására több részen át várnunk kell.

daisy1
Sam Claflin

A történet kezdetben két szálon halad, párhuzamosan ismerhetjük meg a garázsbandából stúdiószerződésig feltörő The Sixet, illetve a máshonnan, de hasonlóan hányatott körülmények közül érkező Daisyt, aki később csatlakozva hozza el a zenekar első nagy sikerét, és teremti meg későbbi stílusukat. Ehhez azonban a sorozat közel egyharmadát végig kell néznünk, és bár egyáltalán nem unalmas a közeg, mégis ismert utakon járunk, ami sokak számára kiábrándító lehet. Láthatjuk a feltörekvő fiatal csapatot, a kezdetben visszafogottan, majd később egyre jobban rivalizáló testvéreket, a tehetséges, de drogproblémákkal küzdő lány, illetve a tehetséges, de alkoholfüggő fiú ezeréves kliséjét is, vagyis szinte mindent, amit egy rockbanda életét bemutató sorozattól várnánk, de semmi olyat, ami akár egy pillanatra is kizökkentene, vagy újat nyújtana. A sorozat így nagyon nehézkesen indul, de végül mégis sikeresen talpra tud állni, köszönhetőn a jól megválasztott színészgárdának.

A Daisyt alakító Riley Keough maga is énekescsalád sarja, így nem meglepő módon megvan benne az a plusz, ami a sztárokat teszi: nemcsak jellegzetes énekhangjával, de kaotikus kisugárzásával is uralma alá von minden jelenetet, amelyben feltűnik. Partnere ebben a banda másik énekesét, Billyt játszó Sam Claflin, akinek bár egy pillanatra sem tudjuk elhinni a fiatal éveit, de amint felnő a karaktere, minden a helyére kerül. Ezt követően Claflin képes néhány félmosollyal és az arcára kiülő fásultsággal átadni a rocksztári lét legszebb és legmélyebb pontjait, míg a jelenbeli interjús részekben az ő érettsége sugárzik át legjobban. A sorozat valójában az ő és Daisy története, de ugyanígy fontos a Billy feleségét játszó Camila Morrone, aki a háttérbe szorított, de a banda megalakulásában mégis fontos lányt az ilyenkor megszokott hisztérikus manírok helyett átélhető érzelmi komplexitással formálja meg. A sorozat női karakterei alkotják a történet legmodernebb vonulatát, hiszen láthatjuk a saját függetlensége miatt szerelmi életében bizonytalan Karen (Suki Waterhouse), de éppígy a siker miatt homoszexualitását elfojtani kényszerülő Simone (Nabiyah Be) küzdelmeit is, az egymás iránt tanúsított megértés és bajtársiasság pedig még a legkülönbözőbb személyiségű lányok között is visszatérő motívum.

Ezzel együtt a cselekmény középpontjában a címszereplő banda helyett inkább Daisy és Billy indulatokkal és érzelmekkel teli, be nem teljesülő kapcsolata és az ebből eredő konfliktusok állnak. A legjobban működő jelenetek az őket közösen használó stúdiófelvételek, turnék és élő koncertek, ilyenkor ugyanis felizzik köztük a levegő. A jelenkori popsztárok közreműködésével megszületett dalok pedig valóban fülbemászóak. Ráadásul pont olyan intenzív mind, hogy színpadra kívánkoznak, így az előadások, köztük a banda ominózus utolsó fellépése is a történet fénypontjaivá válnak. Minden más azonban gyakorta túlnyújtottnak vagy fókusztalannak érződik, így többek közt egy teljes epizódot kitöltő görögországi kitérő is a kivágható jelenetek számát gyarapítja.

A Daisy Jones & the Six tehát felemás élményt ad, legjobb pillanataiban beváltja, amit ígért, és mind a zenék, mind a melodrámai részek terén jól működik. A sok elnyújtott töltelékpillanatot látva mégis arra kell gondolnunk, mennyivel emlékezetesebb lenne mindez, ha pár epizóddal rövidebb felosztásban kapnánk meg. Jelen formájában letaglózó, de egyszeri koncertélmény, míg utóbbi formában akár új klasszikus is lehetett volna.

A sorozat adatlapja a Mafab.hu oldalán itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek