Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

ÉRZÉSEK NÉLKÜL, MINT CLOONEY

Barátság extrákkal
2011. szept. 22.
A romantikus komédia műfaja nyilvánvalóan nem atomfizika, inkább csak szerves kémia. S ha ez az utóbbi működik a két főszereplő között, nagy baj már nem is érheti az alkotókat, s persze a nézőket sem. LÁSZLÓ FERENC CIKKE.
Justin Timberlake és Mila Kunis
Justin Timberlake és Mila Kunis

Két tökéletesen összeillő, szép és fiatal emberpéldány a pragmatikus szexhaverságot romantikus szerelemre váltja – ilyesforma romantikus vígjátékot láttunk már pár hónappal ezelőtt. Akkor Natalie Portman és Ashton Kutcher hemperegtek az ágyban és az ágy körül (Csak szexre kellesz), míg most a Fekete hattyú és az Azok a hetvenes évek – show szereplőgárdáját egy személyben képviselő, egzotikus Mila Kunis kerekíti nagy szemeit a megemberesedett, de azért váltig kamaszos Justin Timberlake-re. A végeredmény is nagyjából hasonló, lévén ez a vonzó kettős is kellemes mozit produkál: szórványos meztelenkedéssel, eredeti pilanatokkal és üdítően tempós menetben haladva, valamint a film kétharmadánál tíz percre jószerint törvényszerűen elnehezedő cselekménnyel.

A szexhaverság hamisítatlanul posztmodern jelenség, különösen mindazok számára, akik eddig semmit sem hallottak még a hatvanas-hetvenes évekről, így az alaphelyzet felvázolását – a spoilerveszély kockázata mellett is – elmulaszthatatlan feladatunknak ítéljük. Merthogy a film lendületes nyitóperceinek hála, rögtön itt is áll előttünk a kreatív szerkesztőzseni Kaliforniából (ő lenne Timberlake) és az őt New Yorkba, a GQ magazinhoz csábító, teljes mellbedobással küzdő fejvadász (ő pediglen Kunis), akik a párkapcsolati kudarcokra ráunva, éppen egyszerre határozzák el, hogy a másik nemmel fenntartandó viszonyukat a jövőben immár érzések nélkül irányítják majd – pont, mint George Clooney. A Barátság extrákkal alakjai ugyanis komoly műfaji öniróniát kifejtve értelmezik elénk életüket: hol Katherine Heigl művésznőt pokolba kívánva, hol meg a mackós Jason Segel érzelmes álfilmjén hüppögve. Mindez persze egészen mellékes ahhoz képest, hogy a két rokonszenves figura, átlábalva a New York városát meg az emlegetett prémium sajtóterméket szemérmetlenül népszerűsítő kampányperceken, felfedezi egymásban a tökéletes ágyastársat. A kívánatos nemi edzőpartnert, görcsök és kötöttségek nélkül, hiszen amúgy egyáltalán nem klappolnának össze a fiatalok. Elvégre a férfi gyermekkora óta kínos számolási nehézségekkel küzd, míg a nő reggel kávét hoz az utcáról éjszakai hálóvendégének. Csak hát hiába minden racionális ellenérv, ha egyszer beütnek az érzelmek!

Justin Timberlake
Justin Timberlake

Az élcelődés persze meddő és ráadásul még igazságtalan is, mivel a vígjáték, mint azt már említettük, egészen jól működik. Kunis szituációs telekomédiákon edzett humora legalább annyira kiérdemli a nézői figyelmet, mint az ukrajnai születésű színésznő izgalmakkal kecsegtető testtájai. A szerelmi kettősben ő adja a dörzsölt nagyvárosit, aki persze valójában éppannyira sérült lélek, mint a kisfiús sármját kockás hassal és kibővített színészi eszköztárral felvértező Timberlake figurája. A defektusokat a szülők nemzedéke okozza: amott egy szétesett hippi mama életvezetése, emitt a példakép apa szellemi leromlása nyomja a lelkeket, s teremt alkalmat egyszersmind Patricia Clarkson és Richard Jenkins szerepeltetésére. Rajtuk kívül feltűnik még a Dharma és Greg szeleverdi női főszereplője (Jenna Elfman), a Modern család bájosan butus gyerekszínésze (Nolan Gould), valamint a snowboardozás kétszeres olimpiai bajnoka (Shaun White). S akinek ennyi jó kevés: a kiváló Woody Harrelson egy tüntetően meleg sportszerkesztő és motorcsónakos bölcselő alakját ölti magára, harsányan, mint akinek még nem jutott Oscar-díj.

A film minden kulturális utalása naprakész; flashmob és BlackBerry, a Hudsonon landoló, hős Sullenberger kapitány és a Seinfeld emlegetése – egészen 2011-ben, vagy hát mondd már, 2010-ben járunk. A sztori jelen idejű, a szerelem örök: ennyi tanulság nagyjából elegendő is, ha bő másfél óra – csaknem felhőtlen – szórakozást követően netán még ilyesmire is igényt tartanánk. 

Vö. Bujdosó Bori: Végre igazi szex!

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek