Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

„VISSZAUTASÍTJUK AZ EGYETEMET ÉRT VÁDAKAT”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori hallgatóinak nyilatkozata
2020. jún. 10.
Az SZFE volt diákjainak 2020. június 10-én megfogalmazott nyilatkozatát még nyilvánosságra hozatala előtt, öt óra leforgása alatt 267-en írták alá.
Az SZFE volt diákjainak 2020. június 10-én megfogalmazott nyilatkozatát még nyilvánosságra hozatala előtt, öt óra leforgása alatt 267-en írták alá a legkülönbözőbb színházi és filmes szakmák képviseletében Enyedi Ildikótól Pálfi Györgyig, Alföldi Róberttől Mészáros Blankán át Ónodi Eszterig, Kováts Adéltól Mácsai Pálig, Jakab Julitól Weber Katán át Lemhényi Rékáig, Faragó Zsuzsától Gáspár Ildikóig, Schilling Árpádtól GigorAttiláig, Rév Marcelltől Zányi Tamásig, Bodzsár Márktól Osváth Gáboron át Zabezsinszkij Éváig. 
A nyilatkozat megfogalmazói itt várják az egyetem volt diákjainak csatlakozását.
#semmitrolunknelkulunk 
Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt hallgatói a közelmúlt eseményeire reagálva visszautasítjuk az egyetemet ért vádakat és tiltakozunk minden olyan próbálkozás ellen, amely megkérdőjelezi emberi, szakmai és alkotói integritásunkat.

Csatlakozva a jelenlegi hallgatók nyilatkozatához határozottan kijelentjük: tanulmányaink alatt az egyetemen az oktatást kizárólag művészeti és szakmai értékek határozták meg, sem a tanárok, sem a diákok politikai beállítottsága nem befolyásolt soha semmilyen egyetemi tevékenységet. Mind a felvételi eljárás, mind a tanulmányi eredmények értékelése szakmai szempontok alapján történt. A képzésünk teljes ideje alatt mindennemű oktatási tevékenység ideológiáktól mentesen, a szabad gondolkozás jegyében zajlott.

Felszólítjuk a döntéshozókat, hogy a magyar kultúrának az elmúlt évtizedekben oly sok értéket adó iskolánk tervezett átalakítását csakis az egyetem jelenlegi vezetőségével és teljes közösségével egyeztetve, az egyetem alaptörvényben biztosított autonómiájának maradéktalan tiszteletben tartásával és az SZFE vezetőségével és érdekképviseleti szervezeteivel megvitatott reális, a részletes tervezést és az alapos kivitelezést biztosító ütemrend szerint hajtsák végre.

Egyúttal kérjük Magyarország felelős parlamenti képviselőit, hogy ne asszisztáljanak a hazai színházi és filmes képzés egyetlen, 155 éves múltra visszatekintő állami intézményének ideológiai alapon történő kivéreztetéséhez. Hogy a kormány nem szakmai alapokon tervezi az úgynevezett modellváltást, az napnál világosabban kiderül a törvénytervezet súlyos ellentmondásaiból, a fél éve tisztázatlan, az intézmény alapvető működésére vonatkozó lényegi kérdések meg nem válaszolásából, a minapi parlamenti felszólalásokból, az alapos és szakmai munkát teljességgel kizáró időkeretből, ahogy abból is, hogy az egyetemünk jövőjét tárgyaló kulturális bizottsági ülésre nem engedték be az egyetem vezetőségének egyetlen képviselőjét sem. Kérjük a képviselő hölgyeket és urakat, hogy ha akarnak még szabad művészetet Magyarországon, akkor ne szavazzák meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem ”modellváltására” vonatkozó törvényjavaslatot.

Bízva állampolgári és képviselői felelősségükben, szakmai és erkölcsi integritásukban:

a Színház- és Filmművészeti Egyetem (korábban Főiskola) egykori hallgatói

#semmitrolunknelkulunk
A nyilatkozat csak egészében, változtatás nélkül közölhető. Idézet esetén szükséges a teljes szövegre mutató link elhelyezése.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek