Hirdetés

TÁRHELYÉRE KÜLDEMÉNY ÉRKEZETT

A Revizor Dekameronja – 47. nap
2020. ápr. 26.
Eskü, nem akartam írni sem a NAV-ról, sem az Ügyfélkapuról, aztán tessék. Mivel ez volt a legizgalmasabb kalandom az elmúlt héten, így egyértelmű, hogy ez a mostani Dekameronom témája. RICK ZSÓFI NAPLÓJA
Előrebocsátom, hogy hanyag vagyok. Főként az ilyen hivatalos, meg banki, meg biztosítási, meg számlaintézési, meg hasonló ügyekben. Egyszerűen nem visz rá a lélek, hogy időben elintézzek bármit, mindig az utolsó pillanatra hagyom, hátha mégis történik valami, ami miatt nem kell. De még sose történt. Mindegy, már így fogok meghalni.

Megcsináltam az adóbevallásom, majdnem időre, két nappal később, de ez senkinek nem tűnt föl. Ráfért egy söralátétre, amihez újra és újra frissíteni kell a Javát. Négy éve KATÁ-zom, már szinte rutin minden. Nyáron egy hónapra szüneteltettem, így a bevallott hónapok számához 11-et írtam. Kicsit sipákolt, hogy nem jó, de más lehetőséget nem láttam, így beküldtem.

Az első levél március 3-án érkezett. „Ezúton értesítjük, hogy tárhelyére küldemény érkezett.” Hogy én hogy gyűlölöm ezt a sort. És mindig úgy küldik, hogy reggel ez legyen az első, amit látok. Nem délután, nem este, hanem éjjel, hogy ébredés után erre kávézzon az ember, és azzal teljen a reggel, hogy már megint mit rontottam el, mennyit kell fizetni, megszüntetnek, kilakoltatnak… Jobbik esetben csak azt közlik, hogy okker, megkaptuk, amit küldtél, de ekkor csatolhatnának valami cicás gifet is mellé, hogy ne szarjak be rögtön. Ennek a március 3-i levél dokumentumának a típusleírása „RICK ZSÓFIA – Értesítés – Intézkedés”, és megküldték hexadecimálisan is az elektronikus lenyomatot, amire nagy szükségem volt.

A levél arról szólt, hogy nem egyezik a bevallott és a leszámlázott hónapok száma. Nem untatlak vele benneteket, hogy miből jöttem rá, a lényeg, hogy ha lefordítom a levelet, akkor ez állt benne. Persze rögtön jött az ijesztgetés is, hogy 30 nap, különben megszűnök. De ne aggodalmaskodjak, csak töltsem ki a helyesbítő űrlapot. Vagy menjek be egy navos irodába. Vagy hívjak fel egy direkt erre a célra kitalált telefonszámot, aminek használatához vagy ügyfélszám, vagy Részleges Kódú Telefonos Azonosító (RKTA) szükséges. Ha nincs ügyfélszámom, azt „a TEL jelű nyomtatvány KÜNY tárhelyen (Ügyfélkapun) keresztül történő benyújtásával” igényelhetem meg. Írták még a 1818-as telefonszámot is, de azt egyelőre elvetettem. Gondoltam, megigénylem ezt a cuccot. Ügyesen megtaláltam, hogy hol kell, de az fogadott, hogy nincs jogosultságom kérelem beadására. Inaktív volt a link. Oké, akkor nem lesz ügyfélszámom, erre most különben sincs időm, nyakamon a melók, majd elintézem. (Hanyag vagyok.)

Aztán beütött a korona, mi meg lejöttünk a Balatonra. Egyszer-kétszer eszembe jutott a dolog, de igyekeztem nem foglalkozni vele, aztán tökéletesen elfelejtettem. Majd lesz valami, ugyebár.

Április 2-án érkezett egy ugyanilyen tartalmú, második levél. Azt, mondjuk, respektálom, hogy nem vették komolyan az első 30 napot, hanem újra adtak ugyanennyi időt. Biztos a korona miatt. Újra megpróbáltam abban bízni, hogy magától megoldódik, de aztán erőt vettem magamon. Újra megnéztem a TEL nevű nyomtatványt, de ugyanúgy inaktív volt. Megpróbáltam az élő chatet, ott már egyszer régebben sikerrel jártam. Na, az most nem üzemel, de várják a hívásom a 1818-as számon. Mindenhol ez a szám szerepel, minden levélben, üzenetben, felületen. Hát, jó. Fölhívtam. Rögtön mondták, hogy az ügyfélszolgálat csak az én hozzájárulásommal kezelheti az adataim, és nyomjam meg az 1-es gombot. Ha nem járulok hozzá, akkor viszont sajnos nem tudnak segíteni, tegyem is le. Hozzájárultam. Halljuk a választható nyomógombokat. Írom sorban: „Amennyiben rezsiutalvánnyal kapcsolatos kérdése van, kérjük, nyomja meg a 3-as, majd a 4-es gombot. Családvédelmi akcióterv, 0-s gomb. E-ügyintézés, televalamilyen (nem értettem) szolgáltatások, 1-es gomb. Okmányügyintézés, igazolványok, bizonyítványok, valamint nyilvántartásból történő adatkérés, 2-es gomb. Ügyintézés kormányablakokban, kormányhivatalokban és járási  hivatalokban, 3-as gomb (Ezek szerint itt kell a rezsiutalványt intézni.) Telefonos azonosítással intézhető szolgáltatások, 4-es gomb. (Ez ugye kiesik, nincs azonosítóm.) Felsőoktatási felvételivel kapcsolatos kérdések, 5-ös gomb. Vállalkozásokkal kapcsolatos közigazgatási tájékoztatás, 6-os gomb. Egyéb általános közigazgatási kérdések, 7-es gomb. Kéményseprőipari tevékenység (???), 9-es gomb.”

Megnyomtam a 6-ost, abban legalább szerepel a vállalkozás. Mondtam a csajnak, hogy valószínűleg nem őt keresem, de segítsen, hogy kit keressek. Mondta, hívjam föl a NAV-ot a 1819-es számon. Aha, ez a szám sehol nem szerepelt eddig. Jó, fölhívom. Itt is végighallgattam a nyomógombokat, persze mind használhatatlan, általános tájékoztató. Végül valami így kezdődött: „Konkrét, folyamatban lévő ügyeivel kapcsolatban ügyintézés, érdeklődés, (de így folytatódott:) amennyiben rendelkezik ügyfélazonosító számmal és PIN kóddal, 8-as gomb.” Oké, ezzel nem rendelkezem, és nem is tudok szert tenni rá. Újra megnyomtam valami általános gombot, és végre eljutottam egy csajhoz, akinek elmondtam, hogy se számom, se semmim, de követelnek rajtam egy hónapot. Megkérdezte, hogy a szüneteltetést lejelentettem-e a NAV-nak. Ekkor fény gyúlt az agyamban, és rohadt ideges lettem, de úrinő maradtam. Ugyanis az történt, hogy 2019-ben, ha én belépek az ügyfélkapumba, ott azonosítom magam a Központi Azonosítási Ügynökkel (ezen mindig röhögnöm kell), bejelentem a szüneteltetést, majd egy hónap múlva újraindítom, ezt a NAV egyáltalán nem látja. Külön kell őket értesíteni. Kérdeztem, hogy akkor ez a felület kinek szól? Hát, az önkormányzatnak. Akinek nyilván baromi sok köze van ahhoz, hogy egy hónapig nem állítok ki számlát. Kérdeztem azt is, hogy erről honnan kéne tudnom, mivel ugye 2020-ban azt feltételeztem, hogy ha van egy ilyen szuperportál, ami mindent tud rólam, az csak össze van már kötve mindenféle szervekkel. Hát, nincs. És a törvény nem ismerete nem mentesít, blablabla. Kezdtem magam úgy érezni, mint Orbánné a tejcsarnokban, megkérdeztem, hogy "És ez hol van kiírva, angyalom?", de ő nem azt válaszolta, hogy pont a fejem fölött, hanem hogy a NAV oldalán a baloldali menüsávban az Információs füzetek menüpontban a 61-es füzet 2. oldalán, hogy változás esetén a T101E lapot kell kitölteni. 

Nekem megvan ez a füzet. A T101 lapot a kezdődő vállalkozás fejezetben említi. Megkerestem a szüneteltetést is: „A kisadózó vállalkozás a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig köteles bejelenteni az állami adóhatósághoz, ha a tárgyhónapra vonatkozóan nem kell tételes adót fizetnie.” Ennyike. Semmi T101, a pógárocska meg azt hiszi, hogy az ügyfélkapun jól be van jelentve.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a fenyegető levelekben nem fér oda két sor, hogy ellenőrizzem, nem itt hibáztam-e? És az ügyfélkapun a szüneteltetés bejelentése felületen nem lehetne odaírni, hogy ACHTUNG, tessen a T101-et beküldeni a NAV-nak, ez itt csak egy vicces űrlap? (Az ügyintéző csajszika azt mondta, jelezhetem a problémát az országgyűlési képviselőmnél, ő sajnos nem tudja jelezni senkinek.)

A lap kitöltését nem részletezem, Java újratelepítés, érthetetlen kódok, mind fölé az van írva, hogy a kitöltési útmutató szerint, amit a szerencsétlen program Internet Explorerben akar megnyitni, de „Can’t reach this page”, az url http://null/, hát persze, hogy nem tudja megnyitni, az online kereső nem működik. A családi kupaktanács azt állapította meg, hogy vannak nálunk hülyébbek is, úgyhogy küldjem be úgy, ahogy szerintem jó. Random mezőket töltögettem ki, míg végre nem írt hibaüzenetet. Beküldtem. Elfogadták. Most várok.

A karantén egyáltalán nem unalmas. És szerintem nem is hanyag vagyok, hanem már előre lefáradok ezektől a fölösleges köröktől, amikre egyáltalán nem lenne szükség, ha ezeket a portálokat olyan emberek csinálnák, akik tudják, hogy mire való.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek