Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
babszinhaz krabat kicsi revizor
magveto krasznahorkai 20240117

MAJRÉ A SZAJRÉ KÖRÜL

Szállítmány
2010. jan. 27.
Tesztoszteron, adrenalin, szűk terek, üldözések, no meg egy pénzzel rakott páncélautó. Antal Nimród Szállítmány címmel klasszikus zsánerfilmet, profi iparos munkát rendezett. HUNGLER TÍMEA KRITIKÁJA.

Antal Nimród megtett minden tőle telhetőt. Sőt talán még többet is. A Szállítmány című mozi klasszikus műfaji film, méghozzá az ún. „heist movie” zsáneréből, melynek mindenkori lényege, hogy miként lovasítja meg a bűnbanda a nagy értékű zsákmányt. Sok variációs lehetőség nincs ezeknél a három felvonásos történeteknél: a terv megszületik, az előkészületek megtörténnek; aztán vagy összejön a rablás, vagy nem (többnyire igen); a befejezésben pedig kiderül, hogy mi lesz a szajréval. A csoportdinamikának hála közben eldől, hogy végül ki marad életben: the winner takes it all.

szallitmany1

Antal remek színészgárdát verbuvált maga köré. Matt Dillon, Jean Reno, Laurence Fishburne, Skeet Ulrich és Amaury Nolasco – ha nem is Hollywood legdrágább színészei, de mindannyian értik a mesterségüket. Akárcsak a főszerepet alakító Columbus Short (Ty), aki egy, az öldöklésben megcsömörlött iraki veteránt játszik a filmben. A fiú – szüleik halála után – egyedül neveli tinédzser kisöccsét. Anyagi helyzetük nem éppen rózsás: a házuk elúszni látszik, a kissrácra a gyámügy is szemet vetett, nem csoda, hogy az egykori katona elbizonytalanodik, amikor mentora és munkatársa a biztonsági cégnél (Matt Dillon) rákérdez, hogy volna-e kedve benne lenni a nagy balhéban. A beszélgetésig persze az alapszituáció felvázolása után jutunk el, amibe rögtön belefér egy akciójelenet is: a biztonsági őrök (ugyanis főszereplőink nagy értékű pénzszállítmányokat fuvarozó páncélautók kísérői), megtréfálják az újonc Ty-t – mint később kiderül: főpróbát tartanak az akcióhoz.   

Hogy miért éppen Antalt választották a Szállítmány dirigálásához, a Kontroll után nyilvánvaló: ebben a filmjében is egy férfitársaságot kell levezényelnie; a történet pedig – a kis számú, lepukkant helyszínével, zárt tereivel, klausztrofób világával, középpontjában egy járművel – erősen emlékeztet a Cannes-ban díjazott magyar filmre.

szallitmany2

A hasonlóságot mintha direktorunk is észrevette volna. Önmagát és a magyar közönségét elszórakoztatva becsempészett egy-két hommage-t a Kontrollból, mint például az eligazítás-jelenetet, melynek során most nem Scherer Pétert, hanem Fred Wardot hallgatják a munkatársai, vagy éppen a büfés szcénát; de a fémes kísérőzene is ismerősnek tetszik, akárcsak az ismételten felbukkanó bagoly, melyet most Ty kisöccse fest fel graffitiként a konyhájuk falára.

A leginkább szembetűnő hasonlóság azonban a magyar film és az amerikai mozi főszereplőjének a jelleme között van. Ha a forgatókönyvet nem is Antal Nimród jegyzi, de az a Szállítmányt elnézve is kiderül, hogy a rendező kifejezetten vonzódik a hajdan szebb napokat látott, ám éppen nehezebb periódusukban lévő ifjakhoz, akiknek átmeneti megingásuk ellenére sem esett csorba az emberségén.

A filmet is a főszereplő ezen jellemvonása viszi előre. Ty az első halálos áldozatnál azonnal elszeparálja magát az egyik páncélautóban, és megpróbál valahogy segítséget szerezni. A történet ettől a ponttól kezdve kicsit a Pánikszobára hajaz: a kérdés az, miként tudja a banda kicsalni az autóból a fiút, vagy megfordítva: képes-e Ty kikecmeregni valahogy a szorult helyzetből? A sztorit nézőként végül is azért nem unjuk el, mert Antal egyértelműen jó arányérzékkel rendelkezik: tudja, mikor kell jönnie egy újabb csavarnak, mikor vegyen vissza a tempóból egy kicsit, mennyire hosszúra nyújtson egy üldözéses jelenetet – ebben a segítségére van Andrzej Sekula operatőr is, akivel már az előző stúdiófilmjét, a sokkal sablonosabb és határozottan gyengébbre sikerült Elhagyott szobát is készítette. 

A képek forrása: PORT.hu
A képek forrása: PORT.hu

A Szállítmány nem több és nem kevesebb egy professzionálisan kivitelezett B-movie-nál, ne is várjunk tőle mást. Az egyszeri szórakozás mellett azonban arra is tökéletesen alkalmas, hogy a producerek meglássák benne, hogy direktora ért a zsánerfilmekhez, és nincs gondja a színészvezetéssel sem, vagyis nyugodtan rá lehet bízni egy komolyabb költségvetésű munkát is. 

Ami már be is következett. Bár jómagam sosem tartoztam az 1987-ben Arnold Schwarzenegger főszereplésével forgatott Ragadozó – Predator hívei közé, a Szállítmány után kíváncsian és bizakodóan várom, hogy mit hoz ki Antal Nimród Pados Gyulával, a Kontroll operatőrével megerősítve Robert Rodriguez forgatókönyvéből. 

Vö. kalmárté: Antal Nimród nem nagyon csajozik Hollywoodban 
Mesterházy Lili: Érzékeny magyar a hollywoodi páncélautóban 
Kovács Patrik: Az esélyesek nyugalmával 
Deák Dániel: Mesterhez méltóan 
– köves -: B-ből B-be 
Ferenczi Szilárd: Páncélpelenka 
sixx: Mire jutott Antal Nimród Hollywoodban?

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek