Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

SUNT LACRIMAE RERUM

Múzeumok Őszi Éjszakája 2009 / Móra Ferenc Múzeum, Szeged
2009. nov. 15.
Hun mandala és nyúlenyv, terra sigillata és pálinkás butélia, drótostót és rohasztott tojásfehérje, kerek perec és székely kapu. És akkor a Szentháromságba gondosan belekalapált százas szögekről még egy szót se ejtettem. JÁSZAY TAMÁS ÍRÁSA.

Ha valahol, akkor Szegeden biztosan bevált az országszerte idén debütáló őszutós múzeumi éjszaka ötlete. Érkezés után az első benyomás még a káoszé: a nyugodt hétköznapokon ritkán látni, hogy a valaha Móra Ferenc irányította közművelődési palotát tömegek ostromolnák. És mégis: a jegyszedő és jegyárus nénik egyértelműen uralják a helyzetet, mintha csak az év 365 napján hasonló jelenetek fogadnák őket. Még este tízkor is türelmesen és kedvesen irányítják a kígyózó sorokat, sőt a kisszámú tanácstalannak programot ajánlanak.

Részlet a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményéből
Részlet a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményéből
A szűkös helyviszonyokból adódó létszámstop miatt másokat megnyugtatnak, hogy biztosan nem maradnak le a restaurátor-műhelybe vagy a néprajzi gyűjteménybe induló zseblámpás kalandtúráról, hiszen – meglehetősen közönségbarát módon – az előre kiírt időpontokhoz képest nem óránként-kétóránként, hanem harminc percenként lehet egy-egy csoporthoz csatlakozni. És ez aztán igazán jó móka: ki ne álmodott volna arról, hogy egy koromsötét múzeumi folyosón lámpával a kezében fürkészi a tárlók titkait? Na jó, lehet, hogy nem pontosan ilyen volt az álom; mindenesetre ha nemcsak nézek, de látok is, vagyis legalább sejtésem van a homályos körvonalú tárgyak funkciójáról, az élmény garantált.
Márpedig a múzeum több mint bőséges néprajzi gyűjteményének töredékét felvillantó séta a népi kultúrában kevésbé jártasak számára olykor revelációként hat. A személyre szabott, névre szóló pálinkás butéliák némelyike extrákkal felszerelt: van például olyan, amelyik gömbölyded idomokkal megáldott női alakot formáz, persze hogy azért, hogy a férfiember egyszerre ölelhesse keblére a számára két legfontosabb dolgot. Megtudom, hogy az egyszerű, kör alakú butykosok valójában egy közkedvelt péksütemény régies formáját imitálják: nincs több álmatlan éjszaka amiatt, hogy vajon mitől kerek a perec…
Az üveg mögött komatálak, vászonedények, mázas köcsögök kontúrjai derengenek, s Szabó Magdolna muzeológus egy ideig arról is sikerrel gondoskodik, hogy az urbánus kiskorúak se érezzék magukat teljesen elveszettnek a szokatlan terepen: mi világítunk, míg ők betűzgetik a butéliákon a száz évvel ezelőtti tulajok cirkalmasan felrótt nevét és a nekik szóló, igen mély ital- és élettapasztalatról tanúskodó jókívánságokat.
Részlet Kubinyi Anna kiállításából
Részlet Kubinyi Anna kiállításából
És most valami egészen más: irány az emelet, ahol Kubinyi Anna textiljei üzennek elmúlt korokról és a jelen bajairól. A kamarakiállítás kereteit szétfeszítő, január közepéig megtekinthető remek anyagról hamarosan önálló kritika olvasható honlapunkon, addig legyen elég annyi, hogy Kubinyi megszőtt „képei” a matériával és a formával végzett izgalmas és látványos kísérletek. Melyek értelmezésére ezúttal maga az alkotó vállalkozott: este kilenckor kezdődő tárlatvezetésén némileg megilletődve, de nagy örömmel mesélt arról, mit látunk.
Műhelytitokból kevesebb, olykor kissé naiv, ám lelkesen elővezetett magyarázatból annál több jutott. Kedvencemen, a tucatnyi zöldben pompázó Sötét oldalon például segít felfedezni kedves motívumát, a romjaiban is fenséges székely kapu körvonalait, de a hun mandaláról mint ősi jelképről, vagy a Kőrösi Csomáért rajongó indiaiakkal minket összefűző spirituális rokonságról szóló kitérők kevésbé kötnek le. A ’mit látunk?’ helyett fontosabb volna a ’hogyan készül?’ kérdése: az elkészítés 1 négyzetméter/hó átlagsebessége, vagy a nagyobb méretű textilek megszövésénél kényszerűségből használt ’kisszék, nagyszék, bárszék, létra’ módszer részletezése igencsak meglepi az összegyűlteket.
Gyorsan vissza a föld alá: sikerül csatlakozni az alagsorban lévő restaurátor-műhelybe tett utolsó turnushoz. Szerencsére, mert egyértelműen ez a kirándulás lesz az éjszaka fénypontja: Hamar Edina restaurátor művész majd’ egyórás profi, minden percében élvezetes előadást tart arról, miért érdemes ezt a gyönyörűséges szakmát űzni. Romos képkerettől szájjal fújt befőttesüvegig sok minden kikerül épen és szépen a kezei közül, de most jó ideig alighanem az épülő M43-as autópálya nyomvonalán előkerülő leletek foglalkoztatják őt és kollégáit. A feltárások aktuális állapotáról a múzeum honlapján is tájékozódhat az érdeklődő, de bármiféle elemzésnél többet mond az, ahogyan a restaurátor az óriási puzzle összerakásáról beszámol.
Szarmata edények az M43-as autópálya építkezéséről
Szarmata edények az M43-as autópálya építkezéséről
Először a szemük, aztán az agyuk fárad el, mondja, miközben a legfeljebb néhány négyzetcentiméter nagyságú cserépdarabok ezreinek próbálják megtalálni a párját. Mert persze a legritkább esetben bukkannak bármire is egy darabban, s kiderül az is, hogy itt valóban minden tárgy egyéni bánásmódot és restaurátori stratégiát követ. A boszorkánykonyhát bátran értsük szó szerint: amilyen természetességgel nyúlunk otthon a só vagy a bors után, a restaurátor ’főzés közben’ úgy válogat a vizahólyag meg az aranyozó pálinka, a rohasztott tojásfehérje meg a nyúlenyv között.
A cél minden esetben azonos: a szigorú törvényi előírások betartásával az eredeti állapotok helyreállítása. A módszertant és a munka időtartamát tárgya válogatja: az egykor a Szeged melletti Kiskundorozsma katolikus templomát díszítő, fából faragott Szentháromság szobrot például kereken egy évig restaurálták. Többek között a szegedi klinika radiológiai osztályának segítségével: röntgenfelvételek kellettek ugyanis a fába vert szögek pontos helyének megállapításához. Érthető tehát, hogy Hamar Edina élő személyként beszél a már megszépült vagy az újjászületésükre türelmesen váró leletekről. Aki eddig nem hitte, most már tudja: sunt lacrimae rerum.
Kapcsolódó cikkeinket és a támogatás adatait a Múzeumok Éjszakái 2009 gyűjtőlapon olvashatják.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek