Hirdetés

ANGOL JUPITER

Händel: Semele / Budapesti Kamaraopera, MűPa
2011. máj. 23.
A Budapesti Kamaraopera 2005-ös, Halász Péter rendezte Semele-bemutatója immár második felújításban került színre a Fesztivál Színházban. MALINA JÁNOS KRITIKÁJA.

Az első két produkciót, amelyek egymáshoz és a mostanihoz képest is mutattak eltéréseket a szereposztásban és a különböző munkatársak névsorában, sőt a karmester személyében is, sajnos nem volt alkalmam hallani. Ez a májusi előadás azonban a kiegyensúlyozottság és a kikristályosodás jeleit mutatta, és feltétlenül a Budapesti Kamaraopera húsz évének legemlékzetesebb produkciói között tarhatjuk számon.

González Mónika mint Semele
González Mónika mint Semele

Szinte kötelező érinteni az alkotás műfajával kapcsolatos bizonytalanságot, de ezen legyünk túl azzal, hogy idézzül a Wikipédia ide vonatkozó tömör megfogalmazását: a Semele „oratóriumként nyilvántartott opera”; ezzel ugyanis csak egyetérteni lehet. Amiből az is következik, hogy a Dido és Aeneas, valamint John Eccles remek, de a maga korában bemutatatlanul maradt Semeléje mellett, amelynek librettóját átvette, Händel darabja a csenevész módon kifejlődött angol barokk operaműfaj csekélyszámú jelentékeny képviselője közé tartozik. A szüzsé – a mester kései olasz operáira is jellemző módon – jóllehet a görög mitológiára támaszkodik, és a címszereplő tragikus halálát is magában foglalja, mégis alapvetően ironikus jellegű, majdnem vígoperaszerű.

Az opera két legfontosabb szerepe a korlátolt módon nagyravágyó Semeléé és az őt elcsábító, majd – ha nem is könnyű szívvel, de elkerülhetetlenül – cserbenhagyó Jupiteré. Jelentős szerep még a roppant életszerűen ábrázolt, intrikus féltékeny feleségé, Junóé, illetve Inóé, Semele nővéréé, akinek sorsa szorosan összebogozódik testvére végzetével.

A címszerepben González Mónika kissé elfogódottan, indiszponáltan kezdett, s – jegyezzük meg itt – mozgás tekintetében némiképp merevebb, szögletesebb volt társainál. Ezzel azonban vége is a fenntartásainknak, mert gyorsan magára talált, s nehéz, technikailag és zeneileg is igényes szerepét imponáló szuggesztivitással, magabiztosan énekelte. Emlékezetesen szépen és érzékenyen formált zenei pillanatokkal tűnt ki Megyesi Zoltán is Jupiter igencsak emberléptékű szerepében. A lassan klasszissá érő Bakos Kornélia elsőrangúan, s színpadi „jelenlét” szempontjából is jelentékenyen formálta meg az empatikus, szerető – és különös módon mégis a nővére halálának árán az élet nyertesévé váló – Inót.

Németh Pál
Németh Pál

Az eddig említett, egyértelműen kitűnő szereplők mellett is kiemelkedő adottságokról tett azonban tanúbizonyságot Mester Viktória, aki a produkciót is megmentette azáltal, hogy mindössze két nappal az előadás előtt beugrott a váratlanul megbetegedett Lehőcz Andrea helyére Juno szerepében. Mester előadásában a hang rendkívüli szépsége és kivételes, minden torzítástól mentes, természetes vivőereje találkozott össze a személyiség igen erős kisugárzásával és mindennek tetejében a legszigorúbb zenei és intellektuális kontrollal; hadd tegyem hozzá, hogy még az angol kiejtése – és általában a szövegmondása – is mintaszerű volt. Mindez igen szerencsésen harmonizált a Juno figurájában megtestesülő indulattal és gátlástalansággal; s ha a beugrás okán Mester Viktória civilben, kottából énekelt is, alakítása nagy nyeresége volt az előadásnak. A többi szereplőt dicséri azonban, hogy teljesítménye egyáltalán nem gyengítette azt a benyomásunkat, hogy egy kivételesen kiegyenlített, gyenge láncszemet tulajdonképpen nem tartalmazó szereposztást hallottunk. A még nem említett szereplők közül Hegyi Barnabás hangerőben kissé visszafogottabb, de hangszínben, formálásban elsőrangú Athamasa, valamint Iris szerepében Jónás Krisztina üde, könnyed éneklése és remek vonalérzéke szerzett örömet elsősorban. Tetszett a két basszus szereplő, Cser Krisztián és Fried Péter, s rövid szerepében, Apollóként, tiszta eszközökkel, igen jó hangi benyomást keltve énekelt Szigetvári Dávid.

Németh Pál ragyogóan tartotta kézben a darabot: miközben szinte észrevétlen maradt, igen hatékonyan biztosította az előadás lendületét, karakter- és kontrasztgazdagságát. A Savaria Barokk Zenekar összecsiszoltan szólt; külön dicséret illeti a koncentráltan és élettelien kísérő continuo-csoportot – amely azonban még markánsabb lehetett volna, ha egy fagottos is erősíti őket. A Victoria Kamarakórus szövegmondása nem volt kielégítőnek nevezhető, de – kissé gyengébb basszus szólama ellenére – kulturáltan és homogén hangzással énekelt.

Halász Péter rendezése egyszerű, sőt konvencionális, a nyitó- és a zárójelenet szereplőit időnként magába záró, mozgatható „faköpönyegektől” eltekintve; a darab menetét és a szereplők viszonylatait mindenesetre kellőképpen plasztikussá teszi. Csak azt nem értettem, hogy utolsó földi jelenését követően Jupiternek, akinek a szöveg szerint el kellett volna távoznia, majd pedig isteni alakjában visszatérnie (hiszen épp az ezzel járó villámsorozat oltja ki Semele életét), tehát Jupiternek miért kellett a darab hátralevő részére emelőszerkezetében bánatosan csüggve a közönség szeme előtt maradni.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek