Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

VURSTLI MUSTÁRRAL

Vándor Vurstli a Szigeten / Sziget Fesztivál 2010
2010. aug. 24.
Csillagnapló 2010: a Vándor Vurstli átkerült a domb másik oldalára; a Szigetet zsonglőrök, utcai mutatványosok, zenészek lepték el, no meg a kályhaezüsttel lefújt talajakrobaták. SISSO BESZÁMOLÓJA.
A tágabb környezetben ugyan maradt még némi színház az elszánt, reménykedő búvároknak, de mára alapvetően az úgymond cirkuszi alkotások teszik ki a program gerincét a Szigeten. Változó színvonalon. Az a pár év igen emlékezetes marad, amíg teltházakkal mentek itt a hazai kortárstánc-előadások is, amelyek amúgy nem vonzottak tömegeket: a Sziget igen derék missziót teljesített nyaranta, önkéntesen. Főleg, amikor párhuzamosan elindult a még tavaly is a világ minden részéből meghökkentő mutatványokat ide vándoroltató Vurstli, és megismerhettük a nyugati fiatalok színvonalas tömegszórakozását, meg olyan extravagáns utcaszínházi produkciókat, mint a La Fura Dels Baus (a katalán csapat tavalyi előadásáról szóló kritikánkat ld. itta szerk.).
 
Hangulat a Vándor Vurstliban
Hangulat a Vándor Vurstliban
Fáradtabb volt idén a domb környéke, de a Budapest Slam-tól a komolyzenei projektekig mindent befogadó régi jó Octopus sátortól a bájos gladiátor-bemutatókat is felvállaló diszkrét Múzeumi negyedig bezárólag több, a zaklatott fesztiválnézők lenyugtatására alkalmas pont is akadt. A Trafó lélegeztető sátra például valódi egészségügyi szolgálatot tett amellett, hogy XXI. századi esztétikájában felülmúlta a közeli Tarot labirintust, amelynek viszont a népszerűsége felülmúlhatatlan. Évek óta állnak ott tömött sorokban a magukat sorstalannak gondolók, hogy eljussanak a toronyban ülő mágusig. Látványnak is misztikus az Élőkép produkció: a mozdíthatatlan és népszerű Anagramma gyár most is füstölt, dolgozott, mint egyszemélyes betűjósda vagy mesterfokú scrabble képző, és Goda Gábor felügyelete alatt üzemelt a kis táncszínpad, ahol néhány hazai sztár, mint Frenák, a Baltazár színház vagy a Space megismételhette a Trafóban vagy másutt bemutatott produkcióit, ezúttal helyspecifikusan.
 
Saplin Zenemenet
Saplin Zenemenet
Konkrétan a Vurstli területén sokszor volt látható a CirkuSzínház társulat új alkotása, légi akrobatikával, tánccal, harcművészettel elegyítve. Szórakoztatónak éppenséggel az, és a programfüzet sem hazudik, amikor azt ígéri, hogy az alkotók kihasználják a teljes háromdimenziós teret. A két cirkuszi varietéből egyiket biztosan elcsíptük, de lehet, hogy a másikat is, mert percenként tűntek fel mutatványosok, akikről nem lehetett tudni, hogy most az egész Európa utcaművészetét képviselő előadók vagy önjelölt akrobaták. Az sem mindig derült ki, hogy a fűből kinőtt műsorszámokat kicsit részeg profi artista adja épp elő, vagy a Magyar Zsonglőr Egyesület játékkölcsönzőjéből felszerelkezve gyakorol egy brigád. A vurstli figurái aztán rendre feltűntek a Sziget belsejében is: a bagett után futó francia komika, a két őrült holland (Radio Barkas), akik egy kettéfűrészelt Barkasból alakított guruló dj-pultból nyomták a nagypapák lemezeit – ők simán elvegyültek a boldogan fesztiválozók között. Vagy az egészen Ausztráliától idáig eljutott Kinetic Thetare, melynek ezüst búvárai kettesével mindenhova bementek és furcsa kinézetükkel feltűnést keltettek, addig inspirálva a szigetlakókat, míg el nem (ezüst)szürkültek az egyre vadabb magánszámok között. 
 
A Vándor Vurstli békebeli városligeti atmoszféráját idéző, hagyományos tábora idén is régi mutatványosbódékkal, ügyességi játékokkal, célba dobókkal, bohócetetővel, festmény mögé bújós képeslap készítővel, horgászással segítette a rekreációt. A bódék előtt pedig gólyalábas comedia dell’ arte zajlott, például a Szárnyas Sárkányok L’Avare című produkciója, vagyis a Molière A fösvénye alapján íródott internacionális darab. Lenyűgöző benne a fizikalitás: hogy mit bírnak egy órán át a színészek két pálcikán, mialatt még nemzetközi nyelven kell hangosan kiabálniuk is a határok nélküli és pénzzel nem megvásárolható szeretetről! 
 
Albadulake: Malaje. Fotó: Király Adrienn
Albadulake: Malaje. Fotó: Király Adrienn
A Szabadtári színpadon minden nap lement a spanyol Albadulake színház flamenco cirkusza: a Malaje című előadás valószínűleg a kortárs színházhoz közel állók kedvence lett. A Malaje egy autentikus flamenco előadás és bravúros bohóc-zsonglőr számok elegye. Mindez a flamenco ritmusára, amelyet egy kiváló gitáros prezentált helyben. Miközben a roppanós tánc lenyűgözte a nagyérdeműt, a macsógúnyoló extra számok nevettettek. A tiszteletre méltó nemzeti önirónia csúcsprodukcióját láttuk, csak a dramaturgia volt egy kicsit zilált vagy túlzottan posztmodern.
 
Ugyanitt mászott kötélre nap mint nap a belga Kirkas Gaya társulat alapító tagja, Sandrine Duquesne. Meditatív produkciója két részre osztható. Szellemes légi akrobatika és statikus kötélszám lírával átitatva. Volt, hogy úgy ért földet, kezeit kiterjesztve, mint egy háborús pilóta bevetés után, máskor meg szárnysérült lepkeként ereszkedett alá puhán. A színpad előtt bohóckodott néha az egyébként mobil utcaszínházi produkció, a portugál Cottas Club Jazz Band a Fun and Happiness Dixieland című műsorával. A harmincas évek New Orleans-i zenéjére meneteltek hangszereikkel is színészkedve, miközben vidám stand-up comedy megállókat tartottak kicsiknek és nagyoknak, tangóztak boldoggal-boldogtalannal. Néha olyanok voltak, mint akik azt sem tudják, hol vannak, de talán épp ezért kísérte harsány nevetés az útjukat. 
 
Hazai zenebohócaink, Ágoston Béla rézfúvós bandája, a Saplin Zenemenet sem húzta meg magát valami bokorban. A Dargay Attila mesefiguráira emlékeztető, hangszereket formázó nemezkalapokban úgy néznek ki, mint valami festékfúvós tűzoltózenekar a Pom-Pom meséiből. A magyar-balkáni népzenei show-műsorral meg-megálló csapat egyszer igazán zavarba hozott, amikor körbevett, majd személyre szabottan elhúzta a Szereti a tik a meggyet… kezdetű nótát. Egy pillanatra közszereplőnek érezheti magát mindenki, aki találkozik velük, de aztán elfelejt az ember a homlokukra ötszázast ragasztani vagy csokit adni nekik, olyan hirtelen tűnnek el. 
 
A Vurstli tehát üzemelt, lépten-nyomon találkozhattunk vele, meg koncentráltan is jelen volt, megtette kötelességét, minden teljesen érhető volt, nem okozott fejtörést és különösebb elmélyülést. Jövőre is jöhet, mélybúvárokkal akár.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek