Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

THE FALL OF SKYWALKER

Skywalker kora
2019. dec. 20.
Mint amikor a Gladiátorban Commodus a párbaj előtt oldalba szúrja Maximust. Ebben az esetben Abrams és csapata volt Maximus. És kicsit saját maguk Commodus is. Mindenesetre a párbaj vége biztos halál. BORSÁNYI DÁNIEL, KIRÁLY DÁNIEL, FÁBIÁN PÉTER ÉS BENKÓ BENCE SPOILERES NYOLCKEZESE.

BB Nekem igazából sok bajom van ezzel a filmmel.

BD Nekem is. 

FP  Nekem csak bajom van vele.

BD Az első, ami eszembe jutott, hogy a készítők vajon beszéltek arról, hogy ez a három film hogyan fog felépülni? A hetet alapvetően bírtam. Aztán jött a nyolc, ami nekem elsőre tetszett, de szerintem inkább azért, mert Star Wars és imádom. És most ez, aminek semmi köze nincs az eddigi sztorikhoz. Tehát hogy Luke Skywalker végig Palpatine Sith-jeladóját kereste, de erről egy kumma szót nem szól a nyolcadik részben. A legfontosabb dologról. Ezeken érzem azt, mintha nem foglalkoztak volna vele. Mintha valaki azt mondta volna, hogy gyerekek, negyvennyolc óránk van, hogy gyorsan kitaláljuk, mi legyen.

Fábián Péter, Benkó Bence és...
Fábián Péter, Benkó Bence és…

BB Ez tipikusan az – mert ez jutott eszembe színházi tapasztalatainkból –, amikor írsz egy darabot, száz oldal megvan és még nem történt semmi, mert nem tudod, hova tartasz, és akkor már nincs idő, be kellene fejezni, még belefér egy utolsó jelenet, öt oldal és akkor magyarázz el mindent, ami eddig kérdéses volt.

KD Abrams erről azt mondta, hogy amikor megkapta a hetedik részt, akkor három filmben gondolkodtak, és nagyjából megvolt egy irány, de persze konkrétan csak az Ébredő erőt kezdték el írni. Most pedig nagy élmény volt újra felvenni a fonalat. Szóval tett egy okos nyilatkozatot, hogy ne lehessen azt mondani, hogy teljesen légből kapottak a fejlemények, és azt se, hogy mindent előre kitaláltak. A másik, ami eszembe jutott, hogy Kathleen Kennedy, a Lucasfilm jelenlegi elnöke pedig egy interjúban elmondta, hogy a Lucas-módszer szerint „A Star Wars-ban semmit sem lehet kőbe vésni.” Na de mi volt a legnagyobb ilyen buktató szerintetek?

BD Nyilván a legnagyobb történés, hogy Rey kinek a kije. Na, hát WTF.

BB Én is azon kezdtem el gondolkodni, hogy akkor Palpatine kivel létesített szexuális kapcsolatot és mikor.

BD Ez az, hogy a Jediknél tiltott, de a Sitheknél is. Főleg egy olyan kaliberű valakinél, mint Palpatine. Hogy lebabázik. Ezt így kimondták a filmben és úgy voltam vele, hogy menjetek a fenébe.

BB De ez lehet, hogy olyan, mint Anakin és a midi-chlorianok esete.

BD Na jó, de ezt nekem kell megfejteni? Meg az a bajom ezzel az egész Palpatine-dologgal, hogy egyrészt két részen át nem foglalkozunk vele, aztán itt a harmadik elején benyomjuk, hogy egyébként végig ő csinált mindent…

BB Ráadásul három percben. Ennyire nem-epikusan nem lehet visszahozni egy Palpatine-szerű karaktert.

BD Meg könyörgök, az egész Anakin-Darth Vader-jóslat arról szól, hogy ő a kiválasztott, aki egyensúlyt hoz az Erőben. Azt ezzel szerintem teljesen semmissé tették. Miért? Mert nem tudtak jobbat kitalálni főgonosznak?

BB Ebbe most belekötök direkt, de nem az van, hogy maradt Luke és Leia, tehát kvázi a Jedik? Akkor ez nem egyensúly. 

KD Egyensúlyt akkor hozott, amikor lemészárolta a Jediket, hiszen akkor lett az állás kettő-kettő: Palpatine – Vader versus Yoda – Obi-wan. Mert ugye akkor a gyermekei MÉG nem voltak Jedik. Ettől függetlenül egyetértek: az, hogy a bevezető sárga betűk már tényként kezelik Palpatine visszatérését… persze, már a trailerben el volt hintve azzal a bizonyos kacagással.

FP   Tulajdonképpen a film lezárása azt hazudja önmagának és nekünk, hogy innentől kezdve mindenki boldogan él az univerzumban, hiszen a sötét oldalnak örökre sanyi. Oké, hogy happy end, de ennyire?

BD Valószínű, hogy Abrams egy nagyot akart menteni ezzel a filmmel.

FP Kiválóan megmenti a filmet attól, hogy szóljon valamiről.

BB Nem irigylem. Pedig én szeretem, a Loston nőttem fel.

BD Meg nagyon bírtam, amit a Star Trekkel csinált. Nagyot kellett mentenie, de ilyet akkor sem lehet csinálni, hogy Rey Palpatine unokája. Ha valaki ezt tippeli a film előtt, akkor körberöhögöm, hogy ilyen következetlen és elsőkörös dolgot biztos nem találnak ki. Vagy akkor ne várjanak vele ennyit.

BB Na igen, mert a régi trilógiában elsütötték A birodalom visszavág közepén, hogy „én vagyok az apád”. Itt is jobban jártunk volna, hogyha már ez van, akkor beexponálják hamarabb Palpatine karakterét. Ahelyett, hogy megy ez a Snoke-os baromság.

BD Mi értelme volt Snoke-nak? Teljesen tét nélküli az egész. Az volt az érzésem film közben, hogy bármit mondhatnak. Azt is kitalálhatták volna, hogy Poe igazából végig Sith-lovag volt. Bármilyen blődséget belökhetnek.

KD Pedig szerintem lehet ügyesen megoldani egy hasonló, improvizált múltat-felforgató ügyet… Lásd Makesz egyenlő Peter Pettigrew a Harry Potter harmadik kötetében!

BB És az mennyire tét nélküli, hogy Palpatine ledobja Kylo testét a szakadékba, hogy meghaljon, majd két másodperc múlva kimászik? 

Borsányi Dániel és...
Borsányi Dániel és…

BD Meg amikor Palpatine kiszívja belőlük az Erőt. Vagy az életet. Nem tudjuk. Mit szív ki? Mert utána mind a kettő ugyanúgy él, Erő-érzékeny. 

BB Vagy Palpatine és Rey végső harca. Hogy ha megöli, akkor beleszáll a lányba. Aztán megöli és semmi. De legalább Rey is meghal. Aztán feléled.

FP Vagy ott van a nagy „fordulat” a végén, hogy megérkezik a felmentő sereg, és együtt legépelik a gonoszokat másfél perc alatt. Ha ez ilyen egyszerű, akkor miért nem azzal kezdték, hogy összehívják az ellenállók seregét, oszt csókolom? Minek ide Jedik?

BD Rengeteg logikátlan dolog van. 

BB És az, hogy Kylo meg Rey csókolóznak?

KD Előtte konkrétan hosszú másodpercekig mantráztam magamban: „Please, don’t kiss, please, don’t kiss…”

BD Én azért tudtam picit elfogadni, mert nem a szerelmet láttam benne, hanem egy testvéri dolgot. Mint amikor Leia megcsókolja Luke-ot. Ez a jelenet nekem arra reflektál.

BB Nekem az egész eléggé logikátlan és összecsapott. 

BD Mint amikor Rey és Kylo néha harcolnak, mert kell bele harc. Ami egyébként teljesen értelmetlen. A sivatagban Rey villámokat szór, Kylo meg néz lefagyva és elengedi. Akkor eddig minek üldözte? És akkor arról ne is beszéljünk, hogy mennyire rossz párbeszédek vannak a filmben.

KD Az is lehet utalás, mert Lucas híresen nem tud dialógot írni. „I don’t like sand…”

BD Nem így értem. Csak epikus, nagy mondatok egymás után. Jön egy néni a tevével, csak azért, hogy meg tudja kérdezni, hogy „Ki maga? Mert itt nem jár senki.” „Rey.” „Milyen Rey?” „Anyád Rey.” Eddig a három film alatt soha senkit nem érdekelt, hogy milyen Rey. Ebben a filmben meg három különböző lény három különböző helyszínen megkérdezi, hogy ő milyen Rey. Csak azért, hogy kimondhassa a nagy zárómondatot.

BB Az a bajom, hogy ilyenekkel van tele. És a jelenetek is úgy vannak megvágva, hogy fel sem fogom, mi történik. Chewbacca „halála”, Palpatine visszatér, Kylo lezuhan a szakadékba… Ezekben semmi feszültség nincs, semmi „nem történik meg”, nem hagynak rá időt, hogy ezek rám is mint nézőre esetleg hatással lehessenek. Ez technikai ügy lehet. Azt éreztem, hogy zavaróan gyorsra van vágva az egész. Szerintem ez öngyilkosság. Ennyi történést így beletenni egy filmbe. Nem történik meg semmi, mert pörgetni kell, hogy beleférjen az időbe. Azt vártam, hogy mikor nyugszunk már meg pár percre. 

BD És teljesen kiszámítható. Az is teljesen egyértelmű volt, hogy Hux a kém. 

BB És ez is hogy van elintézve a filmben? Van egy tíz másodperces jelenet, amiben megszólal, hogy „Én voltam a kém”. Én ott felröhögtem. Kimondja, vágás, és ezzel Hux három filmnyi története le van tudva.

BD És két perccel később lelövi a nagy admirális, akit szintén soha nem láttunk és próbálják nagy ellenségnek beállítani, mint mondjuk Tarkint – és mi, nézők, egyáltalán nem tudunk vele mit kezdeni, csak azt látjuk, hogy itt van valaki, aki próbál keménykedni. A másik, ami kritikus pont, az például a végén lévő jelenet, amikor két nő csókolózik. Ezzel nem tesznek jót annak az ügynek, ami mellett, mondjuk, egy ilyen jelenettel ki akarnak állni. Mert akinek ez eleve szúrja a szemét, az most is azt fogja mondani, hogy minek kellett ezt belerakni. És igaza van, mert így ne tegyék bele, mert csak egy plusz, teljesen idegen és felesleges gesztus marad.

BB Egyébként volt róla szó, hogy Poe és Finn között esetleg kialakulna valami vonzalom. 

BD Akkor ezt vállalják be és vigyék végig. És van rá három filmjük, hogy ezt felépítsék. Ez így össze van csapva. 

FP A kapkodás legnagyobb áldozatai a jellemek. Ebben a filmben nincsenek hús-vér emberek, és ez nem (csak) színészi hiányosságból fakad. Egyszerűen nem ismerünk meg senkit, vagy legfeljebb azokat ismerjük meg újra, akiket a régebbi trilógiákból már amúgy is ismertünk. Rey három rész alatt semmi mást nem tesz, mint összeráncolt homlokkal néz, vagy ha ez már uncsi, sír, vagy, ha már ez is uncsi, fénykardozik. De milyen ember? Nem tudok rá jelzőket mondani. A Baljós árnyak gyermek-Anakinja már abban az egy részben összetettebb, ellentmondásosabb figura volt, mint az egész Rey-jelenség. És ki Poe? És Finn? Nagyon kedvesek, de ennyi. Nincs játszani valójuk a színészeknek… A legizgalmasabb figura talán még Kylo a maga döntéshelyzetével, bár az utolsó részben már ő is csak sír, néz, fénykardozik.

Király Dániel és... A képek forrása: k2 Színház
Király Dániel és… A képek forrása: k2 Színház

BD Kicsit az az érzésem volt az egésszel kapcsolatban, mintha megcsinálták volna a Bosszúállók: Végjátékot úgy, hogy közben az előtte lévő húsz filmből kettőt mutattak volna be. Hatásában ezt csinálta a DC is.

BB Most nevetni fogsz, de az új Star Wars írója az a Chris Terrio, aki a Batman v Supermant és a Justice League-et írta a DC-nek.

BD Most nagyon nem lepődtem meg. És az a baj, hogy azok a dolgok is, amik egyébként szépek lettek volna, mint gesztusok, azok sem működtek annyira. Mondok egy példát. Amikor Luke szelleme kiemeli az X-szárnyúját a vízből. Szép gesztus az eredeti trilógia felé, de ilyet soha nem láttunk, hogy Erő-szellemek ilyen szinten bele tudnak avatkozni a történésekbe. Akkor miért nem mennek harcolni? Luke még a fénykardot is meg tudja fogni. Nagyon meg tudom érteni Mark Hamillt, aki teljesen ki van akadva azon, hogy mit csináltak Luke karakteréből. És ugyanez igaz Leiára is.

BB Számomra a legérdektelenebb jelenetek az ő jelenetei voltak. Ha meghallgatod, miket mond, nem hiszed el. Nagy tanítások, bele a világba, teljesen céltalanul. És emiatt van az, hogy amikor Leia meghal, én mint Star Wars rajongó, nem éreztem semmit.

KD Azért ehhez tegyük hozzá, hogy Leia jelenetei az előző két filmből kimaradt jelenetekből lettek összevágva, hiszen Carrie Fisherrel már nem tudtak forgatni. Szóval vizuálisan bizonyára nem így tervezték eredetileg. Persze ez nem menti fel őket az alól, hogy Leiának se jutott más, mint hogy bölcsességeket és szentenciákat mondjon, majd mintegy mellékesen feláldozza magát, hogy megmentse Rey-t, amikor Ben már éppen kettévágná.

BD Rossz döntések sorozata. Nem volt egy olyan pillanat sem, amikor azt éreztem, hogy megemelkedik a vérnyomásom. Pedig nagyon szeretem ezt az egész univerzumot. Sokat adott, főleg gyerekként, egy csodálatos mese, és sajnálom, hogy így zárták le. De nagyon remélem, hogy ha már annyira mondták, hogy ez a lezárás, akkor soha többé nem nyúlnak ehhez a korszakhoz. Annyi lehetőség van. Ezt most engedjük el és merjenek valami újat csinálni. Viszont lehetünk kicsit megengedőbbek ezzel a három résszel a tekintetben – és mondom ezt úgy, hogy tényleg nagyon csalódott vagyok -, hogy az első három rész teljesen új dolog volt filmtörténetileg, nem volt konkurencia, pedig az is sok tipikus sémára és sablonra épít. De az újszerűsége miatt jó volt. Utána jöttek az előzmények, amiknek szintén nyert ügyük volt, mert tudtad, hogy mit fogsz végignézni, tudtad, hová fog kilyukadni és érdekelt az oda vezető út, hogy hogyan lesz ebből a kisfiúból Darth Vader. És az új trilógiával olyan helyzetbe hozták magukat, hogy valami teljesen újat kellett csinálni és mégis folytatni és lezárni ezt az egész sagát. Ez áldásos és átkos helyzet egyszerre.

BB Szerintem itt van valahol a kutya elásva. Nekem valójában az első hat rész a Skywalker-saga. Ott végignézted Anakin felnövését a haláláig. Annak volt egy eleje-közepe-vége. Maximum egy új sagát lehetett volna kezdeni. Ezért volt ez nehéz ügy. Az első hat részhez nem lehet hozzátenni.

BD Vagy maximum úgy, hogy Luke és Leia történetét követjük és lezárjuk.

BB Nem pedig újakat indítunk, miközben a Skywalker-saga főszereplői teljesen mellékszereplőkké válnak és méltatlan körülmények között sorban meghalnak.

BD Elmesélem a moziélményem. Van egy olyan közhangulat az emberekben – különböző rajongói oldalakon például -, hogy az új trilógia nagyon megosztó lett, meg hogy hála istennek éppen megy a The Mandalorian című sorozat, ami kicsit megmenti a Star Wars-hangulatot. És a moziban megjelent a „Réges-régen…” és elindult a főcím és mindenki elkezdett tapsolni és azt éreztem, hogy mindenki nagyon drukkol ennek a dolognak. Hogy legyen jó. Vagy nem is jó, csak legalább méltó lezárás. 

FP Az elején még én is drukkoltam, de hat perccel később, amikorra teljesen egyértelművé vált, hogy mi fog történni, amiképp Rey az identitásáért, úgy én az ébren maradásért kezdtem harcolni.

BB És melyik volt a kedvenced ebből a kilenc filmből?

BD Szerintem a hatodik rész a legjobb. Az egy kiváló lezárás volt.

KD Nekem éppen emiatt a kedvencem a hetedik: izgalmas új karakterekkel, kellő mennyiségű múltidézéssel és a történetet is érdekes irányokba terelve tudott feltámasztani egy lezárt… hexalógiát?… És ezért is olyan nagy csalódás a kilencedik: nagyjából ugyanezt a receptet követi, csak most félresikerült.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek