Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

MAGAS LABDA

Ramy 3. évad / Hulu, HBO Max
2022. dec. 5.
A harmadik évadánál járó Ramy a dramedy műfajának sziporkázóan szellemes, ugyanakkor súlyos egzisztencialista dilemmákat felvető remekműve. A címszereplő felnövekedés-története merész húzás a politikai korrektség már-már végzetesen humorvesztett korában, a sorozat mégis képes utat találni akár a legérzékenyebb nézőhöz is. SUGÁR BERTALAN ÍRÁSA.

Ramy Youssef egyiptomi származású stand-up humorista, színész, rendező, producer és író egy személyben. A queens-i születésű, muszlim sorozatsztár New Jersey-ben nőtt fel: először politológiát tanult, de tanulmányait félbehagyta és színészkedni kezdett. Első szerepét a 2012-ben bemutatott See Dad Run (Főállású fater) című sorozatban játszotta, de 2017-ben már feltörekvő stand-uposként mutatkozhatott be Stephen Colbert late night show-jában. Ramy alakításáért 2019-ben több fontos jelölést is kapott, 2020-ra Golden Globe- és Peabody-díjas tévéfenomén. A Yousef által kreált karakter esendősége és szerethetősége már a történet legelején nyilvánvalóvá válik, mikor elmeséli, hogy élete első ejakulációját 2001. szeptember 11-én élte át, az élőben közvetített apokalipszis híradásait nézve. Gyerekként nem tud szabadulni a gondolattól, hogy az ő bűne (is) okozta a katasztrófát: szexuális elakadására és kapcsolódni képtelen természetére ebben az életepizódjában talál magyarázatot, melyet hol humorral, hol reményvesztetten konstatál.

ramy4
Ramy Youssef

Sokszor csak a főszereplők aprólékosan kimunkált karakterei legitimálják a sorozat hol abszurdba, máskor bántóan metsző, akár a politikai korrektséget is mellőző humorba hajlását: játékukkal mindig jó ritmusban és megfelelő dózisban adagolják hol a drámát, hol a komédiát, a különböző zsánerek tökéletes elegyét hozva létre így. A hite és istene után kutató címszereplőt súlyos morális és erkölcsi kihívások elé állítja az élet, vallása és az Y generációs életmód ellentmondásokkal teli tengelyén: apja, az egyiptomi disszidens, Farouk (Amr Waked) folyamatosan az iszlám tanításait harsogja, ugyanakkor kettős mércével ítéli meg saját cselekedeteit. Joghallgató húga, Dena (May Calamawy) is szenved a szülői nyomástól, őt anyja, Maysa (Hiam Abbass) okítja folyamatosan, házasság és gyermekvállalás felé terelve őt. A lány legszívesebben csak a tanulmányaira koncentrálna, de ő is, mint Ramy, nyomasztó dilemmákkal küzd az egyéni ambiciók megvalósítása és a tradíciók diktálta elvárások csatamezején. A konzervatív, vallásos közeg sokszor akarva, máskor akaratlanul, de szinte mindig megpróbál az egyén útjába állni: a szülői elvárásoknak jószerint képtelenség megfelelni az Y generáció Amerikájában, főleg hithű muszlimként.

ramy2
Hiam Abbass

A sorozat valóságos ékköve a Ramy anyját alakító palesztín színésznő, Hiam Abbass játékának komplexitása. A színésznő, az utóbbi évek egyik legnagyobb tévés dobásának, az Utódlásnak köszönhetően került előtérbe, de művészi nagyságát csak itt tudja igazán megmutatni: hol drámai hősnő, hol a komédiázás grande dame-ja, mégis minden körülmények között képes egységben tartani az általa oly nagy szeretettel és érzékenységgel megformált figurát.

A protagonista barátai között is akadnak különlegesen jól megírt karakterek: az önmagát – szó szerint – kielégíteni képtelen, izomsorvadásos Steve (Steve Way), aki az életre csak szimulációként gondol, és akinek Ramy egy ponton – az említett okból és ugyancsak a szó szoros értelmében – a segítő jobbját nyújtja, vagy Mo (Mohammed Amer), a felhőkonyhát üzemeltető  legjobb barát, akinek a figurája olyannyira kinőtte magát az évadok során, hogy ebben az évben önálló sorozatot is kapott a Netflixen, ami szintén Ramy Youssef nevéhez fűződik. A sorozat talán legmegrendítőbb karakterrajza a nagybácsi, Naseem (Laith Nakli), a melegségét titkolni kénytelen, kispályás ékszerkereskedő figurája, akinek személyes drámája az új évad végén könnyek közt bontakozik ki előttünk. Izgalmas villanás még Bella Hadid szupermodell színészi debütálása is, aki Steve fanatikus Office-rajongó barátnőjeként tűnik fel a történetben, ahogy az És egyszer csakból (HBO) ismert Sarita Choudhury is izgalmas epizódszereplője az új évadnak.

Az elmúlt években több hasonló sorozat készült, amelyben a főszereplő nemcsak színészként, de íróként, rendezőként és producerként is brillírozhatott. Pamela Adlon Jobb időkje (HBO), Michaela Coel Tönkretehetlekje (HBO) vagy Mae Martin Jól érzem magamja (Netflix) csupán néhány a hasonlóan személyes ihletésű sorozatok közül, melyek egytől-egyig nagyon jól teljesítettek művészi és anyagi szempontból is.

A Hulu jó lóra tett Ramyval, aki egyszerre fatalista és örök szkeptikus, hithű a hitetlenek közt, és aki a Próféta nevével az ajkán, térdre borulva próbálja a magas labdákat minduntalan lecsapni.

A sorozat adatlapja a Mafab.hu oldalán itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek