A Revizor is rád számít
2019.12.02.

Mondhatnánk szebben, alább meg is próbáljuk. Ráadásul szégyenlősek vagyunk, szóval Petri Györggyel is szívesen szólnánk, így: „Veszitsenek el nagyobb összeget az utcán, / amit én majd véletlenül megtalálok.” A SZERK.

Népes rászoruló csapat tagja lettünk: az adjukössze adománygyűjtő oldalon szerepelünk. Jó társaságban vagyunk, ez egyrészt jó érzés, másrészt evidensen nehezíti a helyzetünket: sokfelé kell gondolkodnia annak, aki adományozásra szánja el magát.

Készítettünk – kösz, Rick Zsófi – egy szerintünk elég megmondós videót, amelyben komoly művészek hajlandók elmondani, hogy miért „adnak ők ezeknek”. Dacára ennek és annak. És ez lett a kampányszlogen is: „na, adok én ezeknek”.


Igen, adjatok azért, hogy megírhassuk a véleményünket a legkülönbözőbb kulturális eseményekről, produktumokról, akár dicsérjük őket, akár szidjuk, mint a bokrot, mert a kritika leginkább ilyen: hol ilyen, hol olyan.

Igen, tudjuk: nem a ti dolgotok lenne eltartani bennünket – hanem az államé. Amely azonban vonakodik megtenni ezt; és hadd ne részletezzük ezúttal, miként és hogyan, szerintünk tudja ezt lassan mindenki, aki a kultúra közelébe megy, akár csinálóként, akár fogyasztóként.

Inkább egy támogatási étlapot adunk. A cél: 3 millió forint, ez 150 cikk (az évi 800-ból). A kiindulópont egy kritika/interjú „adományvonalas” bekerülési ára: 20 ezer forint. Támogathatsz egy cikket, ötöt, tízet. Vagy egy felet is. Támogathatsz havonta – és vannak is ilyen támogatóink –, vagyis lehetsz „kvázi-előfizetőnk” – ezt időről időre igyekszünk meghálálni, koncert- és színházjeggyel, könyvvel.

Adományozhatsz úgy, hogy a közlemény rovatban megjelölöd, milyen témájú cikkre szánod a támogatást: film, színház, könyv, képző, zene; de lehetsz még konkrétabb: vidéki színház, sorozat, opera, új magyar regény. És választhatsz műfajt: kritika vagy interjú.

És dönthetsz úgy (szintén a közleményben), hogy a neved közzétehetjük: az általad megjelölt cikk alján feltüntetünk, mint támogatót. Hálás köszönetünkkel, persze.

Igyekeztünk egyszerűvé tenni az aktust: a cikkeinkben – ebben is – kattintható csíkot találsz, a többi – akár a pofon, olyan.

Legyél te is olyan, mint Alföldi Róbert, Lovas Rozi, Mautner Zsófia, Molnár Piroska és Peller Károly: „adj ezeknek”, adj nekünk!