Klezmermaraton / Zsidó Nyári Fesztivál
2008.09.11.

Klezmermaraton címmel két estén át összesen négy, térségünkbeli klezmeregyüttest hallhatott a közönség a Dohány utcai zsinagógában. MALINA JÁNOS ÍRÁSA.

Az együttesek közül kettő volt budapesti, egy pozsonyi és egy krakkói; de ha ehhez hozzávesszük a Budapest Klezmer Band vezetője, Jávori Ferenc által autentikusan képviselt kárpátaljai vonalat, akkor tovább szélesül a földrajzi kép.

A Pressburger
A Pressburger Klezmer Band
Az els
ő félkoncertet a pozsonyi együttes – a Pressburger Klezmer Band – adta. A pozsonyiak repertoárját – a négy közül egyedülálló módon – túlnyomórészt dalok alkották. Két énekesnőjük közül az egyik szép hangszínével, a másik természetesebb, kevésbé „dögös” éneklésmódjával dicsekedhet. Sajnos, a keveréstechnika mindkettejüket háttérbe szorította a hangszerekkel szemben. Akár rokonszenves is lehet, hogy amúgy kifogástalan hangszerjátékosaik nem utaznak virtuóz szólókra; ám az összkép, a halványabb énekesekkel együtt, mindent összevéve leginkább korrektnek mondható; stílusuk súlypontjában a nagy rutinnal létrehozott kommersz feldolgozás áll.

A második részben következett a közönség kedvence, a Budapest Klezmer Band. Nemrégiben írtam az együttesről ezen az oldalon, s hangot adtam akkori koncertjük fölött érzett csalódásomnak. Szívesen számolok be ezúttal arról, hogy most mintha nem is ugyanazt az együttest hallottam volna, annyira meggyőző volt számomra az egész koncert. Lehengerlő volt a lendületük, a múltkor is kiváló szólóteljesítmények sokkal szuggesztívebbekké váltak (Kohán István klarinétos és Gazda Bence hegedűs mellett az együttes többi tagját is megbabonázták), és ebben a környezetben kitűnt, hogy a darabokban finoman kiegyensúlyozott hangzások, érzékeny pillanatok rejlenek. Bizonyosan szerepe volt ebben a múltkorinál jóval népesebb, inspiráló közönségnek is. A zajos tetszésnyilvánítást követően az est két együttesének válogatottja adott ráadást.

A Budapest Klezmer Band
A Budapest Klezmer Band
A második este megmutatta, hogy az előző napi zsúfoltság elsősorban a Budapest Klezmer Bandnek szólt: így az utolsó előtti pillanatban érkezve is ideális földszinti helyet foglalhattam el. Pedig az első együttes, a krakkói Max Klezmer Band ugyancsak rendkívül izgalmas, tehetséges formáció. Zenéjük a négy együttesé közül a leginkább komponált, a klezmert csak kiindulásként vagy utalásként használó, elektronikus és a dzsesszből ismert hangzásokban bővelkedő „klezmer”. „Denaturált” klezmer, mondhatnánk mindenfajta rosszalló vagy negatív felhang nélkül, hiszen kompozíciós fantáziájuk rendkívül inventív és sokszínű. Egyik darabjuk bevezető részében a hegedűs szitárra vált, és ez varázslatos színeket eredményez; később a játék fokozatosan indiai fogantatású, de a klezmer nyelvén előadott muzsikába fordul. Hallottunk még free jazzt, szerb kolót, jamaicai zenét, elektronikus hatásokra alapított hegedű- és bőgőszólót és még sok minden mást. A zenészek szólistaként is nagyszerűek voltak, harmonikásuk gombos hangszeren játszott, és a virtuozitáson túl a hangszínek iránti finom érzékenységével is kitűnt.

Max
A krakkói Max Klezmer Band (Fotó: Teichner Péter) 
A szünet után, nagy kontrasztként, a maraton leginkább naturális klezmerzenét játszó együttese, a Pannon Klezmer Band következett. Tulajdonképpen jólesett visszazökkenni az elektronikusból a népzenésebb hangzások világába. Az együttes még éppen csak magához tudott térni alapító-zongorása, Zsákai Ferenc Gyula halála után. Zsákai jelenlegi utódja, Ligeti Vivienne, továbbá az énekesnő, Nagy Melanie, rendkívül fiatalok, és egyelőre még bizonyítaniuk kell, hogy egy első vonalbeli együttesben kellő súllyal tudnak részt venni; Badics Márk ütős igazán jó volt. Az együttes különleges sármját az adja, hogy mély fúvósként tubát használ -  Lengyel Péter remekül látta el szerepét, és adta az együttes fundamentumát. Prokopiusz Andrea abszolút elsőrangú, rendkívül temperamentumos klezmerhegedűs, és az egészen fiatal ifj. Kohán István is mindent tud, amit egy klezmert játszó klarinétosnak tudnia kell. Az est második felének igazi szenzációja azonban az együttes most csak külföldről, vendégként hazalátogató korábbi klarinétos tagja, Fehérvári Gábor volt. Az utolsó számok egyenesen rá, vagyis az ifj. Kohánnal való „vetélkedésre”, illetve az együttes játékra voltak alapozva. Ennek révén pedig átélhettük a megunhatatlan élményt: hogy kézzelfoghatóan, ám megmagyarázhatatlanul kibontakozik előttünk a csoda; amikor ott játszik a Nagy Tehetség a kitűnő zenészekkel együtt, és csak rá tudunk figyelni, az Igazi Művészre, és semmiképpen sem tudnánk szavakba foglalni, hogy pontosan mi is az, ami megkülönbözteti őt a többiektől.

Fehérvári Gábor játéka volt a Klezmermaraton legnagyobb eseménye. Köszönet érte a Pannónia Klezmer Bandnek.

Kapcsolódó cikkünk: Nyári fesztiválok 2008

Szerző: Malina János
Helyszín:  Dohány utcai Zsinagóga,  Időpont:  Szeptember 2-3.,  Támogatás:  A Zsidó Nyári Fesztivál megrendezésére
Megítélt támogatás: 14 000 000 Ft
Támogató: Kiemelt Kulturális Események Ideiglenes Kollégiuma