Róth Anikó, Szalma Edit és Kapolka Gábor kiállítása a Mednyánszky Galériában / Zsidó Nyári Fesztivál
2008.09.02.

Egy olyan kultúrában, amely hagyományosan távolságot tart a képi ábrázolástól, kihívás képzőművészeti összefoglalásokat, látleleteket készíteni. A Mednyánszky Galéria legújabb tárlata, mely a Zsidó Nyári Fesztivál részeként jött létre, erre törekszik. FUCHS PÉTER ÍRÁSA.

Róth Anikó művei
Róth Anikó művei

Zsidók képei, képek zsidókról, vagy valamely stílus összefoglalása a kiállítás? A válasz csak a kérdésnél kínosabb magyarázkodásba torkollhat; különben is, a tematikus fesztiválokhoz idomuló kiállítás a maga nemében külön műfaj – erre van pénz, gyorsan találjuk valakit, aki beleillik a koncepcióba –, és az esetek többségében a hirtelen ötleten túl nemigen mutat mélyebb rétegeket.

Szalma Edit alkotása
Szalma Edit alkotása

Inkább azt érdemes megnézni, miért is kerül e három művész egy térbe. A zsidóság, legalábbis a jog titulusa szerint, „történelmi egyház”. Egyházi festészeti kiállítást rendezni pedig könnyű - csak éppen nem a zsidó egyházét, mely ilyen formában nem is létezett, így nem adhatott megrendeléseket például reneszánsz mestereknek sem. A zsidósághoz kapcsolható képi történet igazából nem is egyházi, hanem inkább kisebbségi történet: az a gazdag forma- és képvilág, amelyet mi ma e népcsoporttal azonosítunk, egy, a történelem folyamán szétszórtan élő nép mesevilágából és az elmúlt pár évszázad polgárosodási gyakorlatából építkezik. A „könyv emberei”, a tórát forgató, képmást felső parancs értelmében nem készítő zsidóság mindig is rendkívül gazdag képi kultúrával rendelkezett, de egészen a huszadik századig kellett várni, hogy e gazdagság megmutatkozzék.

Szalma Edit képe
Szalma Edit képe

Elég csak a pesti, kecskeméti vagy szabadkai zsidó polgárság szecessziós, kicsit mór stílusú zsinagógáira, vagy a megsárgult fényképeken látható Dohány és Wesselényi utcai polgári lakások kegytárgyaira gondolnunk, hogy el tudjuk képzelni, milyen lehetett az a képi világ, melyet aztán messze Oroszországban, Vityebszkben tár fel Marc Chagall. Hirtelen megelevenednek a mesék, elénk kerülnek a titokzatos angyalok, a csodarabbik, a házaló zsidók, az üres zsebű hegedűsök, a repülő szerelmesek.

Róth Anikó alkotása
Róth Anikó alkotása
E kiállításon a Chagall-i örökség nyomdokaiba lépve két kiváló művész, Szalma Edit - akit számtalan Szabó Magda- vagy Zelk Zoltán-mesekönyv illusztrátoraként ismerhetünk – és Róth Anikó munkái mutatják meg, hogy ma is van mit nézni a magyarországi, pesti zsidó és nem-zsidó hagyományokban. Chagall-i témák, lények, stílusjegyek keverednek a művészek képein; mindkettőjük stílusa elegáns távolságot tart a giccstől, sőt, képes újat mutatni. Ugyanakkor valami mégis megváltozott: mindkét művészre igaz, hogy a galériában látott anyag mindössze szerény ízelítő, Szalma munkáit az általa illusztrált könyvekben talán szívesebben forgatjuk, Róth festményeiből pedig minőségi válogatást találhatunk profi weboldalán / http://www.rothaniko.hu /.

Kapolka Gábor képe. Szkárossy Zsuzsa felvételei
Kapolka Gábor képe. Szkárossy Zsuzsa felvételei
A harmadik kiállító, Kapolka Gábor hagyományos fotóesszét tár elénk, mely a hazai ortodox zsidó közösség életébe enged betekintést. Szűkszavú, alig egy tucat képet felvonultató sorozata folyamatosan bővül, és egy olyan közösség életébe, különleges eseményeibe pillant bele, amely számára mintha megállt volna az idő. A fekete-fehér képek - bár igényes technikájuk és stílusuk elárulja korukat - készülhettek volna akár száz évvel ezelőtt is: egyetlen műanyag pohár a 21. század hírmondója. Kapolka esetében is érdemes megjegyezni weboldalát: http://www.gangfoto.hu.

Chagall képi világa és etnikai szociofotó; a Mednyánszky Galéria nem alibinek használja a fesztivál adta lehetőséget, hanem újat mutat. Pedig a  galéria profilja a kicsiny, giccses agyagfigura, tűzzománc mütyür és a Lélekszó - 70E című, pont hetvenezer forintos, aktot ábrázoló bronz kisplasztika; ezen sikerült most túllépni.

Kapcsolódó cikkünk: Nyári fesztiválok 2008

Szerző: Fuchs Péter
Helyszín:  Mednyánszky Galéria
Megítélt támogatás: 14 000 000 Ft
Támogató: Kiemelt Kulturális Események Ideiglenes Kollégiuma
A Zsidó Nyári Fesztivál megrendezésére