Nyár a Lánchídon
2008.08.05.

Augusztus első hétvégéje a tánczenéé volt, s a táncos lábúaké lehetett volna, ha a szervezők nem pakolják tele a színpadok előtti (tánc)teret „bérelhető nyugágyakkal”, vagyis padokkal, székekkel, asztalokkal, peremre szorítva a bulikész fiatalságot. SZOBOSZLAI ANNAMÁRIA CIKKE.

Az ülőalkalmatosságokkal valójában semmi baj; a budai oldal kis-, illetve a pesti oldal nagyszínpadán délután négy óra tájt kezdődő koncertek közt tikkasztó melegben ingázóknak is jól esik leülni, ha van hova, szusszani, borozni, fröccsözni, tócsnizni. De ez végtére nem sör-, nem bor- és nem tócsnifesztivál.

Latin Combo Cuarteto Cubano
Latin Combo Cuarteto Cubano
Vagyis táncolni is jó lenne egy tánczene-hétvégén; egy laza sátorponyva elképzelt hűvösében ellesni néhány mozdulatot az elsőként koncertező Latin Combo Cuarteto Cubano fekete táncosnőjétől, vagy a Jerry Lee Lewis Memorial Band zenéjére őrülni. A táncteret tiszteletben kéne tartani; ellenkező esetben a csupa mosolyban, tarka aligruhákban pompázó kubana talpalatnyi aszfaltra szorítja túlcsorduló energiáit, és a rock and roll kedvelők pedig az oldalakon és végeken kénytelenek lazulni, kürtöskalácson innen, zenészeken és mozdulatlan, hallgató tömegeken túl.

Blúz tér 10
Blúz tér 10
A fent vázolt helyzet a visszafogottabb tánc-ingerhatással dolgozó koncertek esetén nem mutatott ilyen aggasztó képet. Farkas Gábor „Gábriel”, a Moulin Rouge közönségszórakoztató színésze-jazzénekese tökéletes Tom Jones Sex Bomb-imitációjával inkább késztetett jóleső nevetésre, mint táncra; a Mizar zenekar, Sárközy Fannival az élen, kellemes ülős jazzes-popos zenét produkált és nem túl hatásos átkötő-szövegeket; a Blúz tér 10 énekese, Szabó József elnézést kért meg-megnyeklő rekedtes hangjáért, de „most először aludt meztelenül nyitott ablaknál, és…”; a Budapest Ragtime Band Rossinivel kezdett a Tell Vilmosból, majd a mozdulatlan tömegek nagy örömére többek közt Fényes Szabolccsal nosztalgiázott a verőfényes kánikulában; A Láma Dalai együttes pedig reggie-s, ska-s zenéjével, s a műfajkötelező lazaság-toposzoktól burjánzó előadásmódjával egész egyszerűen elvétette az utat a közönség sűrűjéhez.

Boogie Mamma
Boogie Mamma
A Ricardo Salsa Club azonban jóféle latinos hangulatot teremt, s bár az izzadtságtól székhez tapadt tömegeket nem állítja talpra, hatásukra néhány napszúrás-tűrő tünemény mégis képes végigtáncolni az egy órát. A Nossa zenekar s az énekes, Hornai Zóra néhány ráhangoló brazil dal s egy felemásra sikeredett, kicsit vérszegény tangó után sikeresen megénekeltet, s még egy gyors koreográfia-tanulásra is rábír, csak az az igazi tüzes-latinság, amitől beindul a spontán csípőriszálás, az hiányzik nekem… Ezzel a hiánnyal indulok a legeslegutolsó fellépő, a Boggie Mamma, azon belül is Zubreczki Dávid énekes mókasójára.

Zubreczki Dávid. Szkárossy Zsuzsa felvételei
Zubreczki Dávid. Szkárossy Zsuzsa felvételei
A dalszövegeket nagyvonalúan kezelő frontember először arra kér minket, legyünk szívesek táncolni. Aztán megtiltja, hátha fellázadunk. Majd közli, hogy a gyalogosok is csak óvatosan, lassan haladjanak előre, mert aki öt másodpercen belül mindkét lábát megmozdítja, az már táncolónak minősül, és a rendfenntartó erők közreműködésével elvezettetik. A muskátlik a színpad szélén maradhatnak, mert azok csak hajladoznak. Ennek az invitálásnak nehéz ellenállni, pár perc múlva ott ugrik, szökell a színpad előtt a „spontán” tánckar, míg Zubrecki az asztalok, székek tetején egyensúlyozva szól a néphez. Telemarketing című számát megszakítva elmondja, hogy egy hónappal ezelőtt még háromszázhuszonöt kilót nyomott, de aztán a saját zenéjére ugrált minden nap…

Tangó, swing, punk, reggie, rock and roll keveredik a dalokban életteli ska-ritmusalapon (kedvenc sorom: Gyönyörű a lány, csak a melle tiszta apja), olyan pazar energiával és humorral, hogy hazafelé menet már-már kész vagyok megbocsátani a tánctértelenített tócsnipartit.

Kapcsolódó cikkünk: Nyári fesztiválok 2008

Rendezvény:  Nyár a Lánchídon - Tánczene,  Időpont:  Augusztus 2-3,  Támogatás:  A támogatás adatait lásd a Nyári fesztiválok 2008 gyűjtőlapján