Evangélium - Fortedanse, Zsámbéki Színházi Bázis
2008.07.07.

Horváth Csaba, a fizikai erőnléten alapuló színház új üdvöse, Fortedanse nevű társulatával, Evangélium címmel újította fel a két éve, a Zsámbéki Színházi Bázison született Passiót. Tizenhat éven aluliak és lisztérzékenyek számára nem ajánlott. SISSO KRITIKÁJA.

Krisztus szenvedéstörténete bibliai töredékekkel, Szálinger Balázs-féle szövegfinomságokkal, énekekkel, kántálásokkal, mozgásszínház- és karate-edzés keretében elbeszélve. Mindez egy lerobbant, szűk ablakokkal ellátott vasbeton hangárban, másfél mázsa másodosztályú lisztben, Benedek Mari jelmezeiben, Antal Csaba díszletei közt, és kések a kenyér-keresztben típusú installációkkal, amiért imáinkba foglalhatjuk a zsámbéki pékeket.

Mi sem vonzóbb egy meleg nyári estén, mint a csiriz.

Jelenet az előadásból
Jelenet az előadásból
Az Evangélium bemutatójával indult Zsámbékon a nyári színházi szezon az inspiratív, katonai susnyásban. Kellemesen elvadult, nonkonform terep, cinikus városi színházcsinálóknak és megcsömörlött kőszínház járóknak kiváló terápia. Ezért is csodálkoztam, hogy nem zarándokolnak tömegek a műemlék rakétabázisra, a közönség kevésbé találja meg, mint a szakma vállalkozó kedvű egyedei. Biztosan a főváros közelsége, a helyi vezetés hozzáállása és a kevés reklám miatt, de tény, hogy Zsámbék bizonyos értelemben nem tudott népszerű lenni a mai napig, holott jelentős dolgok készülnek itt, a világ bármely eldugott szegletében büszke lenne a megye elöljárósága, ha a magáénak tudhatna egy ilyen vállalkozást. Sőt, építene rá. Persze, hadd ne beszéljünk most éppen itt az ország kistérségi színházi tüneteiről. A lényeg, hogy a Romtemplomtól a Bázisra szorult műhelyben változatlanul minőségi és nemzetközi műhelymunka folyik, és az idei felütés sem volt beteg. Vagyis a Fortedanse produkciója más értelemben „klinikai”.

Horváth Lajos Ottó
Horváth Lajos Ottó
A lélek eljövendő, szorongós alkonyatáról mesél, egy újra időszerűnek ható jeruzsálemi zűrzavar kapcsán. Táncosok és színészek lépkednek vagy táncolnak eksztatikusan az elsimított fehér sivatagban, hogy mozdulataikkal felkavarják a terepet és nyomokat hagyjanak a lisztben, a liszt pedig mintákat rajzoljon a testükön. Jézus menyasszonyai és vőlegényei makulátlan hófehér dresszeket viselnek, a lányok szinte konfekcióipari esküvői ruhát, kivéve Blaskó Borit, akin csak a szoknya, amúgy félmeztelen, átmeneti lény, nehezítő tényező, illetve közvetítő a hatalmi és az alternatív, krisztusi párbeszéd között. Az értetlenségtől legjobban szenvedő, akinek még kereszt sem jutott.

Az eredeti előadáshoz képest eltolódnak a hangsúlyok a groteszk felé - vagy mi vagyunk már cinikusak. Kajafás megjelenése a high-tech tolószékben, ahogy a liszt felületén arrogánsan végigsuhan, minden alkalommal derültséget kelt, miközben félelmetes. Gazsó György a próbák alkalmával egyébként valóban megsérült (önmagát beteljesítő darab), ám végtelenül messze révedő arckifejezéséből ez nem derül ki. A főpap azt játssza, hogy nincsen jelen, és pont ez, a krisztusi purparlé tökéletes semmibe vevése a magával ragadó. Jézus, akit a debreceni Horváth Lajos Ottó alakít, magabiztosan szántja a lisztet. Valószínűleg nem jászolban, hanem malomban született, ami édesmindegy, mert a lényeg, hogy a nép gyermeke ő, akit fejvesztve követ az istenadta tömeg, hol lelkesen, hol kevésbé, ám hisztérikusan.

Jelenet az előadásból
Jelenet az előadásból
A történelmi szemlélet egyébként is távol áll ettől a darabtól, bár klappolnak a stációk, de a rendezés a szabad asszociációkra, leginkább a képekre hagyatkozik. Akik nem fulladoznak és könnyeznek a lisztfelhőben, azok képesek rá, hogy a színésszé képzett táncosok és táncossá képzett színészek segítségével kövessék a szentnek és groteszknek egyszerre ható történetet, és kibontsák a mozgásban rejlő számtalan további képzettársítást.

Zarnóczay Gizella
Zarnóczay Gizella
Megkockáztatom, hogy Horváth Csaba - ha már nem négy, csupán kétórás előadást készített - elvárja tőlünk, hogy azért ne legyünk annyira felhőtlenek. Aki megússza a szem-bepirosodást és nyálfolyást, mint például én, az nagy valószínűséggel a színházban is mindent kibír. Zarnóczai Gizella örökifjú alkata megtölti Mária figuráját anyai, női érzelmekkel, elképesztő méltósággal kúszik hosszú fehér uszályában a falon. Az akrobatikus Júdás, Krisztik Csaba sem törik meg, amikor az árulók pénzével el kell számolnia, és a kísértők biztos öntudatával pengeti a falon a fémtallérokat. Földeáki Nóra újabb oldaláról mutatkozik be, fájdalmas szerelmes nótát énekel egy polcon, pokoli furcsa hangon. A máriapócsi búcsú hermafrodita koldusa hozzá képest tök konvencionális figura. Íme, az ember, vagyis mindezek mi vagyunk. Kívül a púder, ám mi zajlik legbelül...

Jelenet az előadásból. Szkárossy Zsuzsa felvételei
Jelenet az előadásból. Szkárossy Zsuzsa felvételei
Az előadás legszebb élőképe az utolsó vacsora tai-chival. Az itt kimerevített mozdulatok többször visszatérnek a darab során, megmaradnak a fejben, mint a testnyomok a lisztben. Harcmozdulatok szövődnek a tánccal, csupán Kajafás nem mozog, illetve eszméletlenül pimaszul a tolószéket programozza keresztbe-kasul. Jézust végül elviszik, ahogy az elrendeltetett, aztán a két vezér elpolemizál kicsit, szinte barátok lesznek, végződhetne jól is, reménykedünk, a posztmodernbe minden belefér, ám a nép szava dönt. Barabás szabadul, Jézus pedig mindenkit földre segít a kereszt előtt. Nem patetikus a vég, a képek nem monumentálisak, egyre egyszerűbbek inkább, a kereszt is él. Amiből mindenkinek megvan a magáé, ugye.

V.ö.: MGP: Evangélium
Kapcsolódó cikkünk: Nyári fesztiválok 2008

Szerző: sisso
Előadó:  Fortedanse,  Díszlettervező:  Antal Csaba,  Jelmeztervező:  Benedek Mari,  Rendező-koreográfus:  Horváth Csaba,  Szereplők:  Andrássy Máté,  Barta Dóra,  Blaskó Borbála,  Bora Gábor,  Dévai Balázs,  Földeáki Nóra,  Gazsó György,  Géczi Zoltán,  Horváth Lajos Ottó,  Kádas József,  Krisztik Csaba,  Kovács Lehel,  Sipos Vera,  Vati Tamás,  Zarnóczai Gizella
Megítélt támogatás: 9 000 000 Ft
Támogató: Kiemelt Kulturális Események Ideiglenes Kollégiuma
Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis, fesztivál megrendezésére, 2008