Jevgenyij Nyesztyerenko dal- és áriaestje / Miskolci Nemzetközi Operafesztivál
2008.06.20.

A miskolci zsinagógában adott koncertet az idén hetven esztendős, világraszóló basszista. Tizenöt szám, nyolcvan megrendítő és boldog perc. LÁSZLÓ FERENC ÍRÁSA.

Noha az utóbbi időben visszatérő vendégeinkké váltak a világ nagy szimfonikus zenekarai, s a hangszeres szólisták közül is megannyi klasszis pályafutására van immár folyamatos rálátása a hazai koncertlátogatónak, azért az operai nagyságok esetében még jócskán előfordul, hogy Magyarországra csak hanyatlásuk periódusában, vagy éppen karrierjük utolsó negyedóráit morzsolva jutnak el a valahai fényes csillagok. Kevés jelentős nemzetközi operaénekes akad, aki karrierjének mindahány szakaszában a magyar közönség elé lépett, s ilyesformán eleven kapcsolatot ápol a hazai operakedvelőkkel. E kevesek tán legnagyobbika, s bizonnyal legelragadóbb mintapéldánya a szovjet/orosz basszus, Jevgenyij Nyesztyerenko, aki 1970-ben debütált a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, s azóta számlálatlan alkalommal énekelt nálunk.

Ez az eleven és szeretetteljes viszony magyarázta a miskolci Zsinagóga viharvert padsoraiban helyet foglaló közönség féltő aggodalmát, amint a teremben megjelent a hetvenéves, lelassult mozgású, s elsőre fájdalmasan törékenynek tetsző művész. Ám a kissé körülményes kezdést követően mindezen kétségek és aggodalmak őszinte bámulatba fordultak át: a törődött öregemberből nemes tartású, elegáns idős férfi vált a hevenyészett pódiumon.

Jevgenyij Nyesztyerenko
Jevgenyij Nyesztyerenko
S persze egyhamar elenyésztek az előzetes fenntartások is, hiszen már az első szám, Glinka Kétség című dala bebizonyította, hogy Nyesztyerenko hangja még ma is bődületes, s ha a nagyobb ívek kivitelezésében mutatkozott is némi fáradtság, a művész pazar muzikalitása rendre áthidalta a kényesebb pillanatokat. S aztán jöttek sorra az énekes színészi remeklések: a Molnár népies hangzású áriája Dargomizsszkij A Sellő című operájából, Varlaam obligát bordala a Boriszból, s ugyancsak Muszorgszkijtól a Szeminarista, mely dalt Nyesztyerenko vérbő, diákosan dévaj humorral adott elő. Elénekelte Aleko kavatináját is Rahmanyinov azonos című egyfelvonásosából, mely számot az operafesztivál nyitókoncertjén a parádés Paata Burchuladzétól is hallhattuk, ám a tragikus cigányszerelem megidézésében ezúttal az idősebb fachkolléga bizonyult sikeresebbnek, még azzal együtt is, hogy a szólam felső hangjaival érezhetően meg kellett küzdenie Nyesztyerenkónak.

Bátor Tamás
Bátor Tamás
A számok szüneteiben Bátor Tamás (úgy is mint fesztiváligazgató és úgy is mint volt Nyesztyerenko-tanítvány) méltatta a nagy oroszt, felidézve a művész pályafutását, magyarországi fellépéseit, s persze szusszanásnyi pihenéshez segítve ezzel a narancslét kortyolgató basszistát. Aki e röpke pauzákat követően, székéről kelve újra imponáló jelenséggé magasodott, hogy előbb Dvořak megejtő dalával (E dalra tanított anyám) szorongassa torkunkat, majd a másik sellőopera, a Ruszalka Vízimanójának (másképp Víziemberének) frappírozóan tökéletes, színpadi illúziót keltő áriájával nyűgözzön. Ott állt előttünk ez a tolsztoji modorban szép kövér öregemberként jellemezhető művész, s egy csapásra gnóm bájú, végtagjaival kalimpáló, groteszk bánatú manóvá alakult, hogy pár perc múlva már Csajkovszkij A bálban című dalát tökéletes szalonlovagként adja elő. Sosztakovics dalában (Jenny) a figyelmes zongorakísérő, Bakos Irina is Nyesztyerenko méltó társává emelkedhetett, majd Szviridov kabarisztikus dalával (Piros mint az alma), s Nyesztyerenko Arkagyij Rajkint idéző karikírozó jellemformálásával az egyrészes koncert elérkezett a ráadásszámokig. Nyesztyerenko nem takarékoskodott erejével, négy számot ajándékozott az álló ovációval tüntető miskolci közönségnek: Dargomizsszkij Szerelmes vagyok című dala, majd a magyarul, s igen autentikusan formált Elindultam szép hazámból, az elmaradhatatlan Bolhadal, s végül egy eleddig még nem hallott, mulatságos, a megrészegülés fázisait körvonalazó orosz bordal hangzott fel. S ide, a duhaj boldogsághoz jutott a közönség is a koncert végpontjához érve: Kétségtől a megrészegülésig.

Kapcsolódó cikkünk:
Miskolci Nemzetközi Operafesztivál 2008

Helyszín:  Miskolci Zsinagóga,  Időpont:  Június 15.,  Támogatás:  A támogatás adatait ld. a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál 2008 gyűjtőlapján