Szubjektív tárlatvezetés: Bálint András, Mácsai Pál - POSZT 2008
2008.06.15.

Bálint Andrástól a Modern Magyar Képtár I.-ben megtudjuk, hogy „a fehér pötty fontos” - aztán kíméletlenül megtúráztat minket. Mácsai Pál a Csontváry Múzeumban saját bevallása szerint "igyekszik megúszni, hogy a koloritról beszéljen". Hagyja, hogy üldögéljünk. Megússza. SZOBOSZLAI ANNAMÁRIA ÍRÁSA.

Tipikus komédiai alapszituáció: egy korosodó, jóvágású úr – tegyük fel, színész az illető - a parkban, újsággal a kezében üldögél, mikor ringó járással elsétál előtte egy hamvas lányalak. Az úr összecsapja az újságot, a jelenés nyomába szegődik, és hamarosan egy múzeumban találja magát.  Mit tesz? Maga után tessékeli a vezetőjére várakozó csoportot, benne a lánnyal, és…

Bálint András.
Bálint András.
Valahogy így. Nincs köztünk az elcsábítandó leányzó, mégis, Bálint András, a szerepéhez klasszikusan közelítő alkalmi tárlatvezetőnk évszámokkal és alkotókkal telezsúfolt „szövegkönyvén” minduntalan jót derülünk. „A nagymamát 1907 körül Ferenczy Károly festette le, akárcsak ezt a meztelen hölgyet itt, aki nem tudni, hol fekszik”, mutatja. Híven, komolykodó arccal követjük teremről teremre, megnézzük a nagybányai iskola alkotásait, néhány Mednyánszky-képet, Rippl-Rónait, rácsodálkozunk a Budapesten vendégszereplő Gulácsy-munkák hűlt helyére, összekeverjük Uitzot Pór Bertalannal, és biccentünk az álruhás Veiszer Alinda felé (a hamvas lányalak?). Valahol a Nyolcaknál járunk ekkor.

Bálint András művészettörténésznek csapnivaló, de a talán csak egy órával korábban egy slukkra magába szívott információtömeget megható szorgalommal kilélegezni igyekvő alkalmi tárlatvezető igazi komikus figurává válik, főleg mikor belekezd „a fehér pöttybe”: az árokban fekvő katona nadrágján (Ferenczy Károly képe) felfedezett fehér pötty elemzésébe, ami, izé… „fontos”.

Mácsai Pál
Mácsai Pál
Mácsai Pál viszont nem hagyja, hogy „színházában” elkószáljunk. Nézőteret állít fel Csontváry Nagy Tarpatak a Tátrában című falnyi képe előtt, és „örkényes” anekdotázásba kezd koporsóügynök nagyapjáról, azaz a Guidó és Guidó nevet viselő vállalkozás fejéről, a „konfekciókoporsó” kitalálójáról; a nagymamáról, a „depresszióra hajló finom szőke asszonyról”; és az apjáról, aki maga is festő szeretett volna lenni, s akit fel is vettek a képzőművészetire, mert ’45-ben segített kocsit húzni.

Bálint András
Bálint András
A családi történetekbe bele-beleszövődik Csontváry, a patikusból lett Napút-festő, akihez különös szál köti. Először is Nyitrainé, az akvarellt fedőfestékként használó rajztanárnő révén, aki 1973-ban, mikor megnyílt a múzeum, Pécsre osztálykirándultatta diákjait, és a művész korai munkáit szemlélgetve megjegyezte, „lám, itt még milyen jól tudott rajzolni”. Másrészt színházigazgatóként. A ma Örkény Színháznak teret adó, régen Madách Kamaraként működő épületet ugyanis az a Gerlóczy Gedeon építész tervezte, aki, felismerve Csontváry zsenijét, fillérekért vásárolta fel az örökösöktől a hagyatékot.

„A meg nem értett művész sorsa ugyanis, hogy nem értik meg”; s ha színész az illető, akkor fújhatja, de ha festő, akkor még később van esélye. Közben megkapják a magukét a művészettörténészek, akiknek „kenyere az izmus”; finom párhuzamot fedezünk fel a Puskásról és Zelk Zoltánról szóló anekdotában a labdarúgás, a költészet és a festészet között; és Mácsai azt is elmeséli, hogy mikor Ferenc József ágynak esett, a festő állítólag a következő telegramot küldte az udvarba: „Császárt a napra kitenni stop Csontváry”.

Csontváry, Mácsai. Szkárossy Zsuzsa felvételei
Csontváry, Mácsai. Szkárossy Zsuzsa felvételei
Hogy műelemzésben se szenvedjünk hiányt, biztosít minket, hogy a Zrínyi kirohanása című kép, itt, mellettünk, nem arról szól, hogy „Zrínyi, előszaladva a 19. századi égő megyeházból, rálő a pálmára, miközben egy nyugdíjas török a középső ujját ég felé kanyarítva mutogat”… Megnézem a képet, találó leírás…

Elképesztő, lehengerlő „tárlatvezetést” kanyarít  Mácsai, nehéz komolyan venni az úgy félidőben elhangzó tréfás figyelmeztetést: „Vigyázat, a színész csak úgy csinál, mintha…”

Kapcsolódó cikkünk:
POSZT 2008

Támogatás:  A támogatás adatait ld. a POSZT 2008 gyűjtőlapján