Fakt (rap-tanóra) / Máthé Zsolt estje - POSZT 2008
2008.06.14.

Máthé Zsolt előadása voltaképpen egy iskolai tanítási napot mutat be másképp, mondhatni, rendhagyóan – zenével, énekkel, rímmel, mozgással, kivetítővel –, melynek kapcsán joggal tehetjük fel a kérdést: ezt így is lehet csinálni? BUZÁDI-SALLAI ZSÓFIA ÍRÁSA.

Máthé Zsolt az előadásban. Szkárossy Zsuzsa felvétele
Máthé Zsolt az előadásban. Szkárossy Zsuzsa felvétele

Némi késéssel nyílik a pécsi Bóbita Bábszínház Kamaratermének ajtaja, ahol egy közreműködő minden kedves nézőnek papírt és ceruzát ad a kezébe, jelezve, hogy „becsöngettek” s fáradjunk a helyünkre, mert kezdődik Máthé Zsolt estje, a szabadon választott Fakt, azaz fakultáció. Az előadás címe sokat sejtet. Sőt a Rap-tanóra alcímre gondolva körvonalazódni látszik „performansz” jellege is.

Elsötétül a terem – csupán a háttérben felállított kivetítő az egyetlen fényforrás –, és megszólal a rapzene, miközben a rendező-szövegíró Máthé Zsolt előlép a terem bal sarkába állított tanári asztal mögül, és rímes dalban „adja le” az immáron feszülten figyelő „diákoknak” a kémiaóra anyagát a Mengyelejev-féle periódusos rendszerről. Kezdetét veszi a képzeletbeli oktatás, majd következik a földrajz-, aztán a fizika óra: „Mi-mi-minden vízbe mártott test / Súlyából annyit veszt / Amennyi az általa kiszorított víz súlya / Víz súlya” - hangzik el rappelve Arkhimédesz törvénye.

Peregnek a képek, forog a nyelv, Máthé „tanár úr” ritmusra táncol, mígnem feltűnik egy öltönyös alak a színpadon, a „tanfelügyelő Úr”, aki ugyancsak rappelve zengi el felsőoktatással kapcsolatos véleményét, majd távozik. Következhet a testnevelésóra. Először arra gondolhatunk, hogy a mi kedves „tanár urunk” csendben a zenére fog táncolni. Ehelyett azonban főhősünk énekléstől kiszáradt torokkal kéri a zenei közreműködőt, hogy szerkezetén játsszon le egy ritmust, melyet nekünk, lelkes „diákoknak” a „dung-dung-csá” szavak folyamatos ismétlésével, valamint cipzárunk húzogatásával kell hűen visszaadnunk.

Jelenet az előadásból. Szkárossy Zsuzsa felvétele
Jelenet az előadásból. Szkárossy Zsuzsa felvétele

Miután „testnevelőnk” jól megmozgatta közönségét, az egészséges életmódot szem előtt tartva hívja fel figyelmünket a kábítószerek káros hatásaira, majd a magyarórával folytatódik a színházi tanóra-est, mely nem áll másból, mint néhány XX. századi magyar költő versének meg(rap)zenésítéséből, a versek között Pilinszky-refrénnel: „Alvó szegek a jéghideg homokban / Plakátmagányban ázó éjjelek / Égve hagytad a folyosón a villanyt / Ma ontják véremet.”

Az előadás szórakoztató, könnyed hangvételű, Máthé Zsolt és a többi szereplő kreativitása határtalan, a dalszövegek pedig kizárólag a különféle tantárgyak középiskolai tananyagát dolgozzák fel, melyek befogadását segítik a háttérben lévő kivetítőn megjelenő képek. Díszlet gyanánt egy asztal és kivetítő szolgál.

Máthé Zsolt. Szkárossy Zsuzsa felvétele
Máthé Zsolt. Szkárossy Zsuzsa felvétele

Természetesen egy valamirevaló tanórához – még ha képzelt is – hozzá tartozik a feleltetés, amit hál’ Istennek a rendező-tanár úr sem feledett beépíteni a feszített tempójú óramenetbe. A két „felelő”, Szabó és M. Nagy, a nemtörődöm és az eminens figurák megtestesítőinek (rap)feleléséből átalakuló szópárbaja találó megoldás, melynek ironikus és egyben szomorú summázata – a diploma nem gyógyír az élet adta problémákra, és manapság a nem hozzáértő a leghozzáértőbb – utalás a mai viszonyokra.

Ám nincs vége a tanítási napnak, hiszen végső megmérettetésként hátra van a matematikaóra, ahol a közönségnek a kapott papír egyik oldalán lévő másodfokú egyenletet kell megoldania mindössze öt perc alatt. Súgás-búgás hallatszik, akár egy valódi tanórán, a közönség tagjai egymást kérdezgetve próbálnak közelebb jutni a megoldáshoz. Öt perc elteltével Máthé Zsolt közli velünk az egyenlet két lehetséges megoldását: 1.) x = 1 2.) 42. A negyvenkettes számról eszünkbe jut Douglas Adams regényében, a Galaxis útikalauz stopposoknak címűben az élet értelmére adott válasz.

Negyvenöt perc és a matematika óra után véget ér a képzeletbeli oktatás, „kicsöngettek”, s a diákokká vedlett közönség visszacsöppen a valóságba.
Kapcsolódó cikkünk:
Cím:  Fakt (rap-tanóra),  Szereplő:  Máthé Zsolt,  Videó:  Péter Boldizsár,  Támogatás:  A támogatás adatait ld. a POSZT 2008 gyűjtőlapján